KADIN

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Mynet Soran Anne Platformu

1 Bebeğinizin cinsiyeti nedir?
2 Bebeğinizin yaşını belirtir misiniz?
3 Sizlere hangi konuda yardımcı olmamızı istersiniz?
4 Öğrenmek istediğiniz farklı detaylardan burada bahsedebilirsiniz.
    Kalan mesaj: 10

    14 Şubat’ın yalnızlar ve çiftler üzerindeki etkileri

    14 Şubat psikolojisini iki şekilde ele alınmalı. Birincisi, yalnız olanların bugün neler hissettikleri. İkincisi çift olanların neler yaşadıklarıdır.

    Uzman Klinik Psikolog Melda Yakupoğlu, 14 Şubat Sevgililer Günü’ne özel çiftlerin ve yalnız kişilerin psikolojileri ile ilgili hem oldukça faydalı açıklamalarda bulundu hem de birbirinden özel tavsiyelerini bizler için paylaştı.

    Önce yalnız olanların psikolojisi ile başlanmalı. 14 Şubat’a daha haftalar varken etraftan o gün için yapılması gerekenlerle ilgili romantik reklamlar başlar ve etrafınızdan sürekli bu romantik uyaranlara maruz kalırsınız.
    DUYGUSALLIK AĞIR BASABİLİR

    Bunlara maruz kalırken de düşünün ki sevgiliniz yok, ne hissederdiniz? Eksik, yetersiz, değersiz, başarısız, hepsi? Kadın erkek fark etmeksizin insanlar bu duyguları hissedebiliyorlar.

    Yılın birçok zamanında yalnızlık tolere edilebilirken sanırım bu dönemde duygusallık daha ağır basıyor. Yalnızsanız neler yapmanız gerektiğine bakalım.

    YALNIZLAR NE YAPMALILAR?

    Bugünün duygusallığı ağır bastığı için insanlar yalnızlıklarını gidermek için duygusal boşluklarının yerine bir şeyler koymak isterler. Örneğin; eski sevgilileri, yanlış giden ilişkiler yada tekrar başlanması hata olan ilişkiler gibi…

    Özellikle bu dönemde yalnızlar yanlış kararlar alabiliyorlar. Sadece o gün yalnız olmamak adına yanlış olabilecek ilişki ile iletişime geçmemek, eski ilişkilerden ders çıkartmak, ileriye bakmak gerekiyor.
    Etraftaki romantiklikle baş etmek gerek. Yalnız olmak, sevgilinin olmaması eksiklik olarak algılanmamalıdır. Aksine o anda hayatına özel ilişki anlamında birini dahil etmek istememek demektir. Aslında amaç sadece yalnız olmamak mı yoksa sizi duygusal olarak tatmin ettiğine inandığınız ilişkiler kurmak mıdır?

    Bir çok insan tatmin edici ilişkiyi beklediği için ve hayatta gerçekçi davrandığı için yalnızdır. Yalnız olmamayı seçmek isteseydiniz yani amacınız sadece yalnız olmamak olsaydı zaten sevgililer gününe de yalnız girmezdiniz.

    İnsanlar çoğu zaman zihinlerinde kurdukları kadar yalnız değillerdir. Etraflarında onu seven birçok kişi vardır ama kalıpları, kuralları ve tutumları onları yalnız hissettirir. Seçici olduğunuz, anlaşılmadığınızı düşündüğünüz için birisinin olmamasını tercih edersiniz. Bu tercih size aittir.

    HERKESİ AŞIRI MUTLU ALGILAMAK

    Ayrıca 14 Şubat günü öyle bir algı oluşur ki, kişi kendisini, herkesin çok fazla mutlu olduğuna, herkesin bir çift olarak tamamlandığına inandırır. Oysa bazen sevgililer gününü kutlayan çiftler de sanıldığı kadar mutlu ve tamamlanmış hissetmeyebilirler.

    Ancak böyle günlerde insanlar kendilerini bir tek kendileri mutsuzmuş gibi zannederler ve etraflarındaki herkesi aşırı mutlu algılarlar. Bu düşünceler yanılsamalara girer. Anlaşılmadıklarını düşünebilirler.

    Eğer bu dönemde yalnız olmakla baş edemiyorsanız çok sevdiğiniz bir arkadaşınız, aileniz yada bir yakınınız ile geçirebilirsiniz. Kendinizi ödüllendirebilir ve kendinize şefkatle yaklaşabilirsiniz.

    Mesela bir sevgiliniz olsaydı ondan ne beklerdiniz, ne hayal ederdiniz, bunu kendi başınıza yapabilir yada satın alabilir, kendinizi ödüllendirebilirsiniz. Unutmayın, siz çok değerlisiniz, siz varsanız sevgilinizin ve sevdiğinizin kıymetini bilebilirsiniz.

    ÇİFTLER NE YAPMALILAR?

    Çiftler ilişkilerini çok fazla diğer insanlarla kıyaslama eğilimi içerisinde olabiliyorlar. Örneğin, arkadaşlarının ilişkilerinin nasıl gittiği ile, onların tatilleri, onların birbirlerine yaptıkları sürprizler ile, onların maddi durumları ile kıyaslayabiliyorlar.

    Bu kıyas içerisinde kendisinden memnun olan yada “ben bir şeyleri iyi yapabiliyorum” diyebilen çok az insan var. Çünkü beyniniz eksik noktaları bulup onları telafi edebilmek üzerine çalışıyor.

    Eksikleri görüyor. Bu da birçok zaman pozitif olanlardan çok negatif olanlara odaklanmanıza neden oluyor. Gidilmeyen yerlerin, yapılmayan sürprizlerin sevgi ile bağlantısı olduğu düşünülüyor. Oysa bir ilişkide herkesin sevgi gösterme şekli farklıdır.

    HEDİYE BİR SEVGİ GÖSTERGESİ DEĞİLDİR

    Kimi insan bunları yapmaktan hoşlanmaz ancak çok sevip değer gösterebilir, kimisi de bunları yapar ama yeterince değer göstermeyebilir.

    İşte 14 Şubat’ta yapılmayan sürprizler, alınmayan hediyeler, sevgi ile alakalı değildir. Elbette insan bir ilişki içerisinde değer görmek ve sevildiğini hissetmek ister. Bunun için bir günden ziyade resmin bütününe odaklanın.

    Gerçekten sizin için neler yaptı? İlişkinize emek verdiğini düşünüyor musunuz? Sizi sevdiğini yeterince hissediyor musunuz? Bazen hediye almasından çok sizin ihtiyaçlarınızı fark edip çözüm odaklı olmasından da anlayabilirsiniz sevildiğinizi.

    Gereksiz kıyaslamalardan kaçınmalı, sürprizler elzem olmamalıdır. Sevdiğinizi ve sevildiğinizi hissetmeniz önemlidir. Yine de sürpriz yapmak güzel bir jest olacaktır.

    Tabi insanların bu noktada algıları bir restoranda yemek yemek, hediye almak, baş başa kalmak yönünde olsa da böyle günler için kendi emeğiniz ile yapılmış sürprizleri tercih etmek karşınızdaki kişinin kendisini daha özel hissetmesine yardımcı olacaktır.

    Örneğin, onun hayatınızda olmasının yarattığı farklılıkları ve onu neden sevdiğinize dair duygularınızı ifade ettiğiniz notlar yazabilirsiniz. Ayrıca sevgililer gününde ilişkinizin daha iyi olabilmesi için birbirinizden neleri beklediğinize dair konuşabilirsiniz.

    İlk tanıştığınız günü canlandırabilirsiniz. İlişkiler ihmal edilmemesi gereken nadir bulunan bir bitki gibidir. Ancak sevgi ile yetiştirirseniz büyür. Sevgi gününüz kutlu olsun.

    Melda YAKUPOĞLU
    Uzman Klinik Psikolog

    www.meldayakupoglu.com
    Instagram: @uzm.psk.meldayakupoglu

    Vitrin


    En Çok Aranan Haberler