HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü

Bursa, Çanakkale, Balıkesir, Kütahya, Yalova ve Bilecik'teki şehitliklerde törenler düzenlendi

ÇANAKKALE (AA) - Bursa, Eskişehir, Çanakkale, Balıkesir, Kütahya, Yalova ve Bilecik'teki şehitliklerde, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü dolayısıyla törenler düzenlendi.

Bursa Valiliği tarafından Hamitler Kent Mezarlığı ve Pınarbaşı Mezarlığı'nda törenler düzenledi.

Vali İzzettin Küçük, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Ahmet Hacıoğlu ve şehit aileleriyle, şehit mezarlarına karanfil bırakıp, dua etti.

Şehit yakınlarıyla da sohbet eden Küçük, burada yaptığı konuşmada, şehitlerin ailelerine sabır diledi.

Küçük, bu darbe girişimini her fırsatta dile getireceklerini belirterek, "Evlatlarımız o gün neler olduğunu bilsin ki bir daha ülkemiz böyle bir tuzağa, hain bir FETÖ terör örgütünün saldırısına maruz kalmasın. Türkiye'nin istikbali açıktır ve parlaktır. Bunu en başta şehitlerimize borçluyuz. Ruhları şad olsun." ifadelerini kullandı.

Kur'an-ı Kerim okundu, dualar edildi.

- Çanakkale

Gelibolu Yarımadası Tarihi Alanı'ndaki tören, Şehitler Abidesi'nde gerçekleştirildi. Çanakkale Valisi Orhan Tavlı, buradaki Atatürk Anıtı'na çelenk sundu.

Törende konuşan Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığında görevli uzman tarihçi Hüseyin Taştan, 15 Temmuz 2016 gecesi Cumhurbaşkanlığı makamının, meclisinin, Milli İstihbarat Teşkilatının, emniyet ve Türk Silahlı Kuvvetlerinin teslim alınmaya çalışıldığını söyledi.

Bunun için devlet kurumlarını ve milleti bombalamaktan çekinmeyen bir yapı ile milletin karşı karşıya geldiğini anlatan Taştan, "Çanakkale Cephesi'nde Havranlı Seyid Onbaşı'yı, Bigalı Mehmet Çavuş'u, Yüzbaşı Faik'i, Yahya Çavuş'u, Üsteğmen Saffet Efendi'yi, Yarbay Hüseyin Avni Bey'i, Kurtuluş Savaşı'nda Nene Hatun'u, Maraşlı Sütçü İmam'ı, İzmir'i işgal eden Yunanlılara ilk kurşunu sıkan gazeteci Hasan Tahsin'i çıkaran bu bereketli topraklar, 15 Temmuz gecesi de darbecilere karşı ilk kurşunu sıkan Ömer Halisdemir gibi nice sayamacağımız ismi bağrından çıkardı. Milletimiz yine, yeniden canı pahasına tankın, topun, tüfeğin karşısına dikilerek devletine, iradesine ve demokrasisine sahip çıktı." dedi.

Mecidiye Camisi Müezzini İbrahim Kahraman tarafından Kuran-ı Kerim okundu, İl Müftüsü Arif Gökce şehitler için dua etti.

Protokol üyeleri daha sonra temsili şehitliğe karanfil bıraktı.

Törene Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mithat Kemal Algül, CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek, Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir ve protokol üyeleri ile Gençlik ve Spor Bakanlığı ile KKTC Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı koordinasyonunda gerçekleştirilen Çanakkale Kampı'na katılan Kıbrıslı öğrenciler katıldı.

Anma töreni, Alçıtepe köyündeki mevlit ile devam edecek.

- Balıkesir

Balıkesir Şehitliği'ndeki törene, şehit ailelerinin yanı sıra Vali Ersin Yazıcı, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Kemal Turan, İl Emniyet Müdürü Cengiz Zeybek, Altıeylül Belediye Başkanı Hasan Avcı ve bazı milletvekilleri katıldı.

Vali Yazıcı, burada yaptığı konuşmada, Türkiye Cumhuriyeti'nin bölünmez bütünlüğünü vurgulayarak, Balıkesir'in 15 Temmuz'da vatana sahip çıktığını ve hainlere göz yummadığını söyledi.

Bugünü demokrasinin zaferi olarak kutladıklarını dile getiren Yazıcı, "Kendini bir dolara satan hainler bir daha asla böyle bir teşebbüse yeltenemeyecek. Türkiye Cumhuriyeti, demokrasisini Cumhuriyetini korumak adına gerekeni her şeyi ortaya koyarak göstermiştir. Balıkesir o akşam iki yıl önce Kuvayımilliye şehri olduğunu Koca Seyit'in torunlarının nasıl birileri olduğun vatana, millete nasıl sahip çıkıldığını gece saat 11.00'den sabaha kadar tutulan demokrasi nöbeti ile gösterdi." ifadelerini kullandı.

Daha sonra, şehit mezarları başında Kur'an-ı Kerim okundu, dua edildi.

Protokol üyelerinin şehit mezarlarına karanfil bırakmasıyla tören sona erdi.

- Kütahya

Kütahya'da ise Hava ve Polis Şehitliği'nde tören düzenlendi.

Vali Ahmet Hamdi Nayir, Belediye Başkanı Kamil Saraçoğlu ve şehit aileleri, kabirlerin başında dua etti.

Nayir, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, 15 Temmuz gibi ihanet süreçlerinin bir daha ilelebet ortaya çıkmamasını temenni etti.

Bu milletin şehitlerini asla unutmayacağını vurgulayan Nayir, "Milli birlik ve beraberliğimizle biz bu topraklarda bin yıldır yaşadığımız gibi yine huzur ve sükun içinde yaşamaya devam edelim. Bu huzur ve sükunumuzun altında en büyük emeği geçenlerin fedakarlık yapanların şehitlerimiz olduğunu biliyoruz. Onlara rahmet ve minnet diliyoruz." dedi.

Şehitler için Kur'an-ı Kerim okundu, Müftü Hüseyin Hazırlar dua ettirdi.

Nayir ve beraberindekiler, mezarlara karanfiller bıraktı.

- Yalova

Yalova'da, Şehir Mezarlığı bünyesindeki Yalova Askeri Şehitliği ve Polis Şehitliği'nde törenler düzenlendi.

İlk tören askeri şehitlikte gerçekleştirildi. Saygı duruşunun ardından Yalova Valisi Tuğba Yılmaz, AK Parti Gençlik Kolları Genel Başkanı ve Yalova Milletvekili Ahmet Büyükgümüş, AK Parti Yalova Milletvekili Meliha Akyol, Yalova Belediye Başkan Yardımcısı Jülide Güner, Yalova Merkez Komutanı Deniz Piyade Albay Mehmet Öner Miskioğlu, İl Jandarma Alay Komutanı Albay Ali Gemalmaz, Yalova İl Emniyet Müdürü Hakan Fındık şehit mezarlarına karanfil bıraktı.

Daha sonra İl Müftüsü Turgut Açari şehitler için dua okudu.

Daha sonra Yalova Polisi Şehitliği'nde tören düzenlendi. Burada da şehit mezarlarına karanfil bırakıldı. Vali Yılmaz, törende şehit aileleriyle sohbet etti.

Törenlere Türkiye Harp Malulü Gaziler, Şehit Dul ve Yetimleri Yalova Şubesi Başkanı Mustafa Ürkmez ve Türkiye Muharip Gaziler Derneği Yalova Şubesi Başkanı Şakir Güner de katıldı.

\

- Bilecik

Bilecik-Söğüt yolundaki şehitlikte düzenlenen törende, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Vali Vekili Burhan Terzioğlu, Belediye Başkanı Nihat Can ve Tugay Komutanı Tuğgeneral Tanju Selçuk Yücel, şehit mezarlarına çiçek bıraktı.

Vali Vekili Terzioğlu, burada "2 bin 193 gazimiz canlarını feda etmek pahasına darbeye karşı direnmişse bize düşen görev onların davasına emanetlerine sahip çıkmaktır. İşte bu nedenle 15 Temmuz'u unutmamak ve unutturmamak zorundayız. Arka planda onlara destek olanları asla unutmayacağız, unutturmayacağız." diye konuştu.

Kuran-ı Kerim tilavetinin ardından İl Müftüsü Necati Akkuş, toplu dua ettirdi.

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler