HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Almanya'dan Türkiye'ye 100 milyar euroluk 'siyasi şantaj'

Türkiye ile Almanya arasındaki gerilim düelloya dönüştü. Türkiye’nin firari Adil Öksüz için nota vermesinden birkaç saat sonra Merkel’den Gümrük Birliği tehdidi geldi. 100 milyar euroluk açıklama, siyasi şantaj olarak yorumlandı. Türkiye'yle Gümrük Birliği sözleşmesini genişletmeyeceklerini ifade eden Merkel, mevcut 'gümrük anlaşmasını' sürdürmek için de ek çaba göstermeyeceklerini söyledi.

Angela Merkel, AB ile Türkiye arasında kısa vadede 100 milyar euroluk yeni ticaret hacmi yaratması beklenen Gümrük Birliği güncellemesine izin vermeyeceklerini açıkladı.

SİYASET VE İŞ DÜNYASINDAN 'ŞANTAJ' BENZETMESİ

Siyaset ve iş dünyası Merkel'in düellovari açıklamalarını şantaj olarak yorumladı.

KALIN: EKONOMİYİ SİYASİ ŞANTAJ UNSURU GİBİ KULLANMAK...

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, "Ekonomiyi siyasi şantaj unsuru gibi kullanmak devlet ciddiyetiyle bağdaşmaz" açıklaması yaparken, işadamlarından da benzer tepkiler geldi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, düzenlediği basın toplantısında Almanya ile ilişkilere dair şunları söyledi:

* Merkel'in açıklamaları talihsiz; bunları seçim atmosferinde yapılmış popülist açıklamalar olarak görüyoruz

* Bir AB ülkesinin bütün AB'ye talimat verir tarzda tutuma girmesi doğru değil

* Ekonomiyi siyasi şantaj unsuru gibi kullanmak devlet ciddiyetiyle bağdaşmaz

* Türkiye-Almanya arasındaki gerginliği bütün Avrupa'ya yayma gayreti Almanların çaresizlik içinde olduğunu gösteriyor

ADALET BAKANI GÜL, ALMAN MEVKİDAŞIYLA GÖRÜŞMÜŞTÜ

Öte yandan Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, Almanya Adalet Bakanı Heiko Maas ile telefon görüşmesi yaparken, olumlu bir havada geçtiği vurgulanan görüşmede iki ülke arasındaki adli işbirliği hususlarının ele alındığı belirtildi.

Türkiye-Almanya ilişkilerinde 15 Temmuz darbe girişimine karıştığı iddia edilen ve Almanya'ya kaçtığı belirtilen kişilerin iade edilmemesi ile yükselen tansiyon, Alman vatandaşı olan gazeteci Deniz Yücel'in ardından Büyükada'da toplantı yapan insan hakları örgütleri temsilcileri arasında bir Alman vatandaşının da tutuklanmasıyla krize dönüşmüştü.

Adalet Bakanlığı tarafından bugün yapılan yazılı açıklamada, "Adalet Bakanı Abdülhamit Gül ileAlmanya Adalet Bakanı Maas, bugün yaklaşık bir saat süren bir telefon görüşmesi yapmışlardır" denildi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"İki ülke arasındaki çok boyutlu konuların ve ikili adli işbirliği hususlarının ele alındığı görüşme gayet yapıcı ve olumlu bir havada seyretmiştir. Her iki bakan görüşmelerin sürdürülmesi ve kısa bir zaman içinde biraraya gelme konusunda da mutabık kalmışlardır."

Türkiye, "Fethullahçı Terör Örgütü (FETÖ)" sanığı firari Adil Öksüz'ün araştırılması için dünAlmanya'ya nota vermişti.

Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü ise sonrasında bir açıklama yaparak Almanya'nın, Türkiye'nin Öksüz'le ilgili talebini inceleyeceğini duyurmuştu.


Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler