KADIN

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Mynet Soran Anne Platformu

1 Bebeğinizin cinsiyeti nedir?
2 Bebeğinizin yaşını belirtir misiniz?
3 Sizlere hangi konuda yardımcı olmamızı istersiniz?
4 Öğrenmek istediğiniz farklı detaylardan burada bahsedebilirsiniz.
    Kalan mesaj: 10

    Babalar iş başında!

    Çocuk gelişiminde anne hep ön planda gibi görünse de özellikle ruh sağlığı yerinde çocukların yetişmesinde babalarında en az anneler kadar önemli rol oynadığı unutulmamalıdır.

    Eskiden toplumda baba olmak ailenin geçimini sağlamak ve otoriteyi kurmaktan ibaretken, son yıllarda aile yapısının değişmesi, çalışan annelerin artması ile babalar çocuk gelişiminde daha aktif rol almaya başladı. Bebek arabasını süren, bebeğin mamasını yapan, yediren, uykuya geçişte masal okuyan, oyun oynayan ilgili babaları artık daha sık görüyoruz.
    Modern babaların sayısı gün geçtikçe artmasına rağmen hala yardımcı oyuncu rolünde kalmaya devam eden babalar bulunmakta. Yapılan araştırmalara göre,

    iStock-599876322

    • Babanın fiziksel ve duygusal varlığı, çocuğun bebeklikten itibaren daha öz güvenli bir kişilik geliştirmesine yardımcı olmaktadır.
    • Babalarının yakın ilgisiyle büyüyen çocukların genelde kendilerini ifade etme ve iletişim kurabilme konusunda daha becerikli olduğunu göstermektedir.
    • Sağlıklı baba-çocuk ilişkisi, çocuğun kendisiyle barışık, okulda başarılı, arkadaşlarıyla uyumlu olmasına ve okulda daha az davranış problemi yaşadığı özellikle ergenlik döneminde riskli davranışlara yönelme olasılığının düştüğü görülmektedir.
    • Babaların çocuklarıyla kurdukları sevgi dolu ilişkilerin çocukların duygusal, sosyal ve ekonomik yönden gelişimi olumlu yönde etkilediği görülmektedir.
    • Peki sonuçlar bu kadar açıkken, babalar olarak çocuklarınızla ilişkinizi olumlu yönde geliştirebilmek için neler yapabilirsiniz? Öncelikle aşağıdaki soruların cevaplarını bir kağıda not ederek başlayın.

    • 20 yıl sonra çocuğunuza nasıl bir baban var diye sorsalar, bu soruyu nasıl cevaplandırmasını istersiniz?

    • Ne söylemesini veya söylememesini istersiniz?

    Bu soruları kendi kendinize bugünden sormanız, baba olarak çocuğunuzun hayatındaki yerinizi netleştirmenize yardımcı olacak ve aynı zamanda çocuğunuzla ilgili önemli kararlar alırken size rehberlik edebilecektir.

    Babalığı keyfe dönüştürecek bir kaç öneri

    iStock-506549034

    1. Çocuğunuza yapacağınız en öncelikli iyilik, annelerine sevgi ve saygı göstermek. Birbirlerini seven, saygı duyan anne babalar olduğunuzda çocuğunuz için güvenli bir ortam oluşturmuş olursunuz.

    2. Çocuğunuzla etkili iletişim kurabilmek için dikkatli bir dinleyici olmalısınız. Çocuğunuzu aşırı tepki göstermeden dinlemek konusunda kendinizi geliştirmelisiniz. Unutmayın, çocuğunuz çabucak öfkeleneceğinizi ve onu yargılayacağınızı düşünüyorsa duygularını sizinle paylaşmaya pek istekli olmayacaktır. Fakat sakince dinlerseniz onlarla gerçekten ilgilendiğinizi gösterirsiniz. Böylece çocuklarınızın, değerli düşünce ve duygularını sizinle paylaşma ihtimali artacaktır.

    3. Çocuğunuzla başbaşa zaman geçireceğiniz, düzenli bir baba – çocuk rutini oluşturun. ( örn: Haftada 1 kere) Bu rutin, sizin günlük hayatta çocuğunuzla geçirdiğiniz zamandan bağımsız olarak tekrarlansın. Birlikte yapmaktan keyif alacağınız, özellikle çocuğunuzun keyif alacağı, bir aktivite beilirleyin. Unutmayın, ne yapacağınız değil, bu aktiviteyi başbaşa, düzenli olarak ve gerçekten isteyerek yapmanız önemli.

    4. Çocuğunuzun ilgi alanlarını, heyecanlarını, hayallerini öğrenin ve bunları takip edin. Bu konularda bilgi sahibi olduğunuzu çocuğunuzun farketmesi, “ben değerliyim” duygusunun pekişmesine yardımcı olacaktır.

    5. İş hayatınız ne kadar stresli, karışık ya da yoğun olursa olsun işinizi evinize taşımayın. Bu evde geçireceğiniz keyifli saatlerinizi kısıtlamaktan ve çocuğunuzla ilgilenmenizi sınırlandırmaktan başka bir işe yaramaz.

    6. İyi ve iyi ilişkiler kuran bir çocuk yetiştirmek istiyorsanız, önce siz iyi ve iyi ilişkiler içinde olmalısınız.

    7. Çocuğunuza şımarır düşüncesi ile sevginizi göstermekten korkmayın. Çocukların fiziksel olarak temas etmeye ihtiyaçları vardır. Bu yüzden onlara sık sık sarılın ve sevdiğinizi söyleyin.

    Unutmayın, siz çocuğun hayatındaki en önemli rol modelsiniz. Çocuğunuza nasıl yaklaşırsanız o da diğer insanlara öyle yaklaşır. Çocukluk dönemindeki yaşantısı, öğrendikleri onun bütün geleceğini etkileyecektir.

    Ebeveyn Koçu Canay Bahşi Ilgın

    Daha fazlası için;

    Canay Bahşi Ilgın'a canayilgin@gmail.com adresinden ulaşabilirisiniz.

    Vitrin


    En Çok Aranan Haberler