KADIN

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Mynet Soran Anne Platformu

1 Bebeğinizin cinsiyeti nedir?
2 Bebeğinizin yaşını belirtir misiniz?
3 Sizlere hangi konuda yardımcı olmamızı istersiniz?
4 Öğrenmek istediğiniz farklı detaylardan burada bahsedebilirsiniz.
    Kalan mesaj: 10

    Bağışıklık sisteminin düşükle ilişkisi var mı?

    Hamilelik döneminde bağışıklık sisteminde değişimler meydana gelebilir. Bu nedenle de hem gebelik planlayan hem de gebe olan kişilerin mutlaka sağlıklarına dikkat etmesi gerekiyor. Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Seval Taşdemir, konuyla ilgili A’dan Z’ye her şeyi anlattı.

    BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNE NE OLUYOR?

    Gebelikte bağışıklık sistemi oldukça savunmasızdır. Hamilelikte vücudun fetüsü hedef almaması için hamile kadınlarda bağışıklık sistemi geriler. Hormonların dengesizliği ve hCG hormonunun salgılanması da bağışıklık sistemini etkileyen durumlardan birisidir.

    Bazı durumlarda bağışıklık sisteminin embriyo ile savaşması mümkün. Çocuk sahibi olmak isteyen çiftlerin bazılarında doğurganlığa zarar veren immünolojik uyuşmazlık görülebilir. Anneye aktarılan embriyo her iki ebeveynden genler aldığı için eğer anne ile uyum sağlayamazsa annenin bağışıklık sistemine bağlanamaz. Bu durumda da annenin vücudu embriyoyu yabancı bir oluşum olarak algılayarak savaşmaya başlar. Bu durumun sonucunda da bağışıklık sistemine bağlı olarak düşük yapılabilir.

    BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNE BAĞLI DÜŞÜĞÜN NEDENLERİ

    Sağlıklı bir hamilelik geçirmeye engel olacak bazı durumlar vardır. Anne adayının koruyucu hücre üretememesi, kanda anormal derecede inflamatuar sitokin üretilmesi, çölyak hastalığı, lupus, çikolata kisti, polikistik over sendromu gibi sorunlar embriyonun anne vücudu tarafından reddedilmesine sebep olabilir. Bu tür faktörlerin yanı sıra annenin stresli olması, sağlıklı beslenmemesi de bağışıklık sistemi kaynaklı düşüğe neden olabilmektedir.

    DÜŞÜKLER ÖNLENEBİLİR Mİ?

    Düşük gerçekleştikten sonra bu durumun nedeni araştırılmalıdır. Eğer düşük yapılmasının nedeni genetik değilse bağışıklık sisteminin incelenmesi gerekir. Düşüğe neden olan faktörün öğrenilmesi için doku analizi yapılması gerekir.

    Genetik açıdan sağlıklı bir embriyo normal bir hamilelik oluşturamaz ve süreç düşük ile sonlanırsa bağışıklık testi yapılmalıdır. Bağışıklık sorununu ortadan kaldırmak için çeşitli tedaviler uygulanmaktadır. Gerekli araştırmalar ve tetkikler yapıldıktan sonra endometrial biyopsi ile birlikte tedavi süreci başlatılır.

    Bağışıklık sisteminin embriyoyu zararlı görmemesi için ilaç tedavisi, bağışıklık aşıları (monosit aşısı, lenfosit aşısı), intravenöz immunglobulin, intravenöz lipid ve steroid protokolü uygulanabilir. Bunun yanı sıra embriyo kalitesinden emin olunan durumlarda genetik açıdan sorunu olmayan bir fetüs ile düşük yaşanırsa ya da fetüsün kalp atışı tespit edildikten sonra düşük meydana gelirse anne ve baba adaylarının ailelerinde oto-immün hastalık geçmişi olup olmadığına da bakılması gerekir.

    Facebook: @drsevaltasdemir
    Instagram: @drsevaltasdemir

    Vitrin


    En Çok Aranan Haberler