FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Bayram izni kime kaç gün, kime ne kadar ödenecek?

Bayramda kamuya verilen idari izin özel sektörü kapsamasa da isteyen firmalar tatili 10 güne çıkarabilir. Bugünleri maaştan kesemez, izinden düşemez. Çalışana ise 5.5 gün mesai var.

Bayram izni kime kaç gün, kime ne kadar ödenecek?

Hükümetin kararıyla önümüzdeki Kurban Bayramı'nda kamu çalışanları 10 gün tatil yapacak ve bayramın dışındaki günlerde de idari izinli sayılacak. Bu durum özel sektör çalışanlarını da heyecanlandırıyor ama konunun onlarla direkt ilgisi yok. Özel sektör çalışanları memurların idari izinli sayıldıkları 28-29 Ağustos'ta tam gün 31 Ağustos'ta ise yarım gün çalışmak durumunda. Peki bunun başka bir yolu yok mu? Elbette var.

PATRON İSTERSE…

İsteyen özel sektör firmaları aynen kamuda olduğu gibi çalışanlarına idari izin vererek 10 gün tatil yaptırabilir. Bu durum tamamen firmanın kararına bağlı. Fakat çalışanlar açısından bir tehlike söz konusu. Bazı firmalar bu idari izin verdikleri 2.5 günü maaştan kesmeye kalkabilir. Buna dikkat etmek gerekiyor.
Öncelikle belirtelim bu izinler çalışanların yıllık izin haklarından düşülemiyor, maaştan da kesilemiyor. Yani 10 gün tatil izni verilen bir özel sektör çalışanı ay sonunda maaşını tam alacak.

MESAİ ÖDENECEK

Sabah'ın haberine göre bunun yanında bayramda çalışma durumunda olanlar için de mesai ücreti ödeniyor. İş Kanunu'na göre çalışanlar bayramda çalışmak zorunda değil. Rızaları ile mesai yapabilirler. Bu durumda da her gün için maaşlarıyla birlikte çift yevmiye hak ederler.

Bu Kurban Bayramı 30 Ağustos Zafer Bayramı ile birleştiği için de toplamda 5.5 günlük bir tatil söz konusu. Bunun tamamını çalışan bir işçi için bu günlerde 11 günlük yevmiye ödenmek zorunda.

NASIL HESAPLANIR?

Bir işçinin net maaşının 1.500 TL olduğu varsayılırsa, günlük kazancı 50 TL olur. Bu işçi, günlük 7.5 saati doldurduktan sonra bayramda da çalışmışsa günlük mesaisi 50 TL günlük+ 50 TL= 100 TL bayram yevmiyesi olarak hesaplanır. AVM'lerde 12 saat çalışanlar yaptıkları 4 saat mesainin ücretini yüzde 50 fazlasıyla alır. Bu mesai bayramda yapılmışsa, ücret bayram mesaisine eklenir.

YILLIK İZİNDE 10 GÜN ŞARTI KALKTI

Yıllık Ücretli İzin Yönetmeliği'nde, izin sürelerinin, tarafların anlaşması halinde bir bölümü 10 günden aşağı olmamak üzere "en çok üçe bölünebileceği" ibaresi "bölümler halinde kullanılabileceği" şeklinde değiştirildi. Resmi Gazete yayımlanan yeni yönetmelikte aynı maddeye "Alt işveren işçilerinden, alt işvereni değiştiği hâlde aynı işyerinde çalışmaya devam edenlerin yıllık ücretli izin süresi, aynı işyerinde çalıştıkları süreler dikkate alınarak hesaplanır. Asıl işveren, alt işveren tarafından çalıştırılan işçilerin hak kazandıkları yıllık ücretli izin sürelerinin kullanılıp kullanılmadığını kontrol etmek ve ilgili yıl içinde kullanılmasını sağlamakla, alt işveren ise tutmak zorunda olduğu izin kayıt belgesinin bir örneğini asıl işverene vermekle yükümlüdür" fıkrası eklendi.

İdari tatil sadece 657 sayılı kanuna tabii devlet memurlarını kapsıyor. İdari izin devlet memurlarını kapsamaktadır, özel sektör çalışanları bu izinden faydalanamıyor. Tüm devlet dairelerine ve 657 sayılı kanuna dahil olan devlet memurları, idari tatil kapsamında 10 gün tatil yapacaklar. Sadece memurlar değil, devlet sanatçıları, belediye görevlileri, devlet sahne sanatçıları da bu kapsamda kurban bayramı tatili müjdesinden faydalanabiliyor.

BAYRAM TATİLİ PROGRAMI BELİRLENDİ

Kurban Bayramı tatilinin 10 güne çıkmasıyla tatil programı da belli oldu, Kurban Bayramı tatili 26 Ağustos Cuma günü başlayacak ve 4 Eylül Pazartesi günü sona erecek.

26 Ağustos 2017 Cumartesi | Hafta sonu tatili
27 Ağustos 2017 Pazar | Hafta sonu tatili
28 Ağustos 2017 Pazartesi (Birleştirildi)
29 Ağustos 2017 Salı (Birleştirildi)
30 Ağustos 2017 Çarşamba | Zafer Bayramı resmi tatili
31 Ağustos 2017 Perşembe Günü | Arefe (Birleştirildi)
1 Eylül 2017 Cuma Günü | Kurban Bayramı 1. Gün
2 Eylül 2017 Cumartesi Günü | Kurban Bayramı 2. Gün
3 Eylül 2017 Pazar Günü | Kurban Bayramı 3. Gün
4 Eylül 2017 Pazartesi Günü | Kurban Bayramı 4. Gün

500 BİN KİŞİ TATİL BELDELERİNE AKIN EDECEK

Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık, Kurban Bayramı tatilinin 10 güne çıkması kararından sonra sahillerdeki işletmelerde 500 bin civarı insan trafiği olacağını tahmin ettiklerini söyledi.

Ayık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kurban Bayramı tatili kararını bekleyip henüz rezervasyon yaptırmamış olanlar olduğunu belirterek, iç pazarda seyahat eden misafirlerin bir kısmının "son dakikacı" olduğunu dile getirdi.

Tahminlerine göre hala rezervasyon yapmamış olup bekleyen bir kitle olduğunu aktaran Ayık, bu kitlenin tatil gününe ilişkin kararın ardından tatil planını yapacağına işaret ederek, "Çünkü hala önümüzde 10-12 günlük bir süre var. Dolayısıyla insanlar bugünden itibaren planlarını yapmaya başlayacaklar." dedi.

Ayık, misafirlerin bir önce hareket etmeleri gerektiğini vurgulayarak, otellerin dolmaya başladığını ve bunun fiyatlara yansıyacağının altını çizdi.

"Misafirler son dakikayı beklerse fiyatlarda yukarı yönlü hareket olacaktır." diyen Ayık, tatilcilere önceden rezervasyon yapıp, otellerini aradıktan sonra yola çıkmaları tavsiyesinde bulundu.


"Otellerdeki doluluğun yüzde 100'e çıkmasını bekliyoruz"

TÜROFED Başkanı Ayık, Kurban Bayramı tatilinin 10 güne çıkmasına ilişkin, "Başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere, Bakanlar Kurulu üyelerine sektör adına teşekkür etmek istiyorum. İç pazarda seyahat eden vatandaşlarımız için önemli bir yarar olacak." dedi.

Tatilin uzamasıyla insanların hem tatil yapacağını hem de dinlenebileceğini belirten Ayık, aynı zamanda eşlerini dostlarını ziyaret etmeleri için de fırsatları olacağını kaydetti.

Ayık, Kurban Bayramı tatilinin 10 güne çıkması kararından sonra sahillerdeki işletmelerde 500 bin civarı insan trafiği olacağını tahmin ettiklerini dile getirdi.

Otellerdeki doluluk oranlarının yüzde 100'e çıkmasını beklediklerini vurgulayan Ayık, sahil kesimlerinin dışında tatil amacıyla ülkenin diğer bölgelerinde de ciddi hareketlilik olacağının altını çizdi.

Ayık, Karadeniz'e yönelik son yıllarda ciddi bir rağbet olduğuna işaret ederek, sözlerine şöyle devam etti:

"Sadece Ortadoğu'dan gelen insanlar değil, ülke içinden de çok insan gidiyor. Bu ister istemez o bölgeye yönelik bir çekim yaratıyor. Bunların hepsini dikkate aldığımızda milyonlarla hesap edilecek bir hareketlilikten bahsediyoruz."
"10 günlük tatil sektör açısından destek ve doping olacak"

Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Genel Sekreteri Çetin Gürcün, uzun zamandır Kurban Bayramı tatilinin 10 güne çıkarılmasına ilişkin bir talepleri olduğunu anımsattı. Taleplerine karşılık görmenin sektör adına kendilerini sevindirdiğini belirten Gürcün, 2016 yılındaki sıkıntıların 2017'de toparlanmaya başladığını, bu 10 günlük tatilin de toparlanma adına oldukça önemli olduğunu söyledi.

Tatilin sektör açısından destek ve doping olacağını belirten Gürcün, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Kurban Bayramı 6 gün olarak planlandığında bile turlar ve otel satışları yüzde 80 civarında seyrediyordu. Şimdi 10 güne çıkması ile birlikte ilave talepler oluşacak. Acentelerden öğrendiğim kadarıyla hepsi ilave turlar koymaya başladılar, otellerde ilave kontenjanlar alıyorlar. Tatilin 10 güne çıkması ile birlikte 1 milyon civarında vatandaşın bu bayram hareketliliğine katılacağını, bunun da turizm sektörüne 1 milyar liralık ekonomik canlılık getireceğini öngörüyoruz. 6 gün tatille yüzde 80'e ulaşan doluluk oranlarının 10 günlük tatille birlikte yüzde yüze tam kapasiteye ulaşacaktır.

Bu seyahat hareketliliğine katılan vatandaşlar gittikleri yerlerde alışveriş yapacaklar, restoranta gidecekler. İnsanların ihtiyaç duyduğu bütün sektörler bu tatilden faydalanacak, tüm sektörlere hareket getirecek."

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler