KADIN

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Mynet Soran Anne Platformu

1 Bebeğinizin cinsiyeti nedir?
2 Bebeğinizin yaşını belirtir misiniz?
3 Sizlere hangi konuda yardımcı olmamızı istersiniz?
4 Öğrenmek istediğiniz farklı detaylardan burada bahsedebilirsiniz.
    Kalan mesaj: 10

    Vajinal akıntı sebepleri ve çözümleri

    Her kadın bilir ki, vajinal akıntılar kimi zaman sosyal yaşantımızı etkileyerek yaşam kalitesini düşürebiliyor. Kokulu ya da kokusuz fark etmez, büyük bir rahatsızlık hissi oluşturan vajinal akıntı, günlük yaşamı etkilemesinin dışında birçok hastalığın da habercisi olabiliyor.

    Vajinal akıntı, kadın doğum doktorlarının en sık karşılaştığı şikayetlerin başında yer alıyor. Çoğu kadının muzdarip olduğu vajinal akıntılar kimi zaman bir hastalığın habercisiyken kimi zaman normal olarak görülen fizyolojik vajinal akıntılardır.

    Vajina içinde kıvrıntılı bir yapıya sahip bir kanaldan oluşan ve genellikle 3 santim genişliğinde, 8-10 cm uzunluğunda olan kadın genital organıdır. Her zaman nemli bir yapıda olan vajinanın dört temel fonksiyonu var. Bunlar; cinsel ilişki işlevi, idrar kanalını içermesi, normal doğumun yapılmasındaki işlevi, ve adet kanamalarının dışarıya çıkarılması işlevi. Tüm bu işlevlerin daha kolay yerine getirilmesi için ise vajinanın ıslak ve nemli olması önemlidir.

    Ancak ıslaklıklar akıntıya dönüşmeye başladığında sorunlar da başlıyor demektir. Şöyle ki; adet döngüsünün belirli zamanlarında görülen beyaz ve kokusuz olan akıntılar hormonların etkisiyle oluştuğundan sağlık açısından herhangi bir zararı yoktur. Ancak sarı ya da yeşil, kokulu, parça şeklinde ise ve yanma, cinsel ilişki sırasında rahatsızlığa yol açıyorsa bu noktada hastalıklardan bahsedebiliriz.

    FİZYOLOJİK AKINTILAR VÜCUT İÇİN YARARLIDIR

    Fizyolojik akıntılar vücut için gerekli bir durumdur. Nemli yapıdaki vajina cinsel ilişkileri kolaylaştırırken yürüme esnasında dudak kısımların birbirine sürtünmesiyle birlikte tahrişi önlemektedir.

    Ameliyatsız, lazerle vajina daraltma

    Normalden farklı yapıda olan patolajik akıntılar, rahim ağzı iltihaplarının habercisi olabilir. Bunun dışında servikal enfeksiyon ve birçok kadın hastalıkları da patolojik akıntılara sebep olabilir.

    Patolajik vajinal akıntıların belirtileri;

    Vajinadan gelen normal olmayan akıntılar,
    Kasıklarda ve alt karın bölgesinde ağırlık,
    Kaşıntı,
    Cinsel ilişki sırasında ağrı hissi
    İlerleyen vakalarda kanama
    Çeşitli enfeksiyonlar tedavi edilmediği takdirde birçok komplikasyona yol açabilir.
    Tedavi için geç kalmayın!
    Eğer bakteriyel vajinit ( sarı, beyaz, gri akıntı, kaşınma ve cinsel ilşiki sırasında herhangi bir ağrıya neden olmayan enfeskiyon) antibiyotikle tedavi edilir. Cinsel yolla geçmişse eşin de tedavisi gerekir. Mantar enfeksiyonu için antimantar ilaç kullanımı ile tedavi edilir. Bu ilaçlar genelde reçetesiz satılır. Ancak belirtilerin nedeni mantar değilse bu ilaçların kullanımı asıl tedaviyi geciktirmekmekten başka bir işe yaramaz.

    VAJİNAL AKINTILARIN ÖNÜNE GEÇMEK MÜMKÜN

    Bu noktada tuvalet temizliği büyük rol oynuyor. Tuvalet temizliği, bağırsakta bulunan bakterilerin vajinaya geçmemesi için önden arkaya doğru yapılmalıdır.

    Mantarın en sevdiği şey nemli ortamlardır. Bu yüzden genital bölgenin kuru olması önemlidir. Şöyle ki, cilde nefes aldıran pamuklu külotlar tercih edilmeli, sıkı ve dar giysilerden uzak durulmalıdır.

    Kokulu ve parfümlü tuvalet kağıtlarıdan ve sabunlar kullanılmamalıdır.

    Genital bölge su ile temizlenmeli ya da vajinaın pH dengesine uygun temizleyiciler kullanılmalıdır.

    Op. Dr. Gamze Baykan
    baykangamze@gmail.com

    Vitrin


    En Çok Aranan Haberler