YEMEK

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN
Merhaba, Ben akıllı asistanınız Mynet Chef GPT. Size en uygun yemek tariflerini bulmak için buradayım. Benden yardım alabilirsiniz.

Mynet Chef GPT

1 Hazırlamak istediğiniz öğünü seçiniz
2 Hangi malzemeleri kullanmak istersiniz? Listeden istediğiniz kadar malzemeyi ekleyebilirsiniz.
3 Hangi mutfak türünde olmasını istersiniz?
Daha fazla bilgi girmek ister misiniz?
4 Özel bir beslenme şekliniz var mı?
5 Belirtmek istediğiniz bir alerjiniz var mı?
6 Eklemek istediğiniz farklı detaylardan burada bahsedebilirsiniz.
    Kalan mesaj: 10

    Bunama (Demans) Hastalarını İşe Alan Duyarlı Bir Mekan: Hatalı Sipariş Restoranı!

    Burada yanlış gelen siparişlere kızmanız imkansız...

    Bunama... Beynin vücuttan erken yaşlanması.

    Önce hafıza kaybı başlar... Ev anahtarlarını nereye koyduğunuzu, yemekte ne yediğinizi, evinizin yolunu unutursunuz. Ardından isimler kaybolur, anılar isimleri takip eder, en sevdiğiniz insanları bile hatırlamamaya başlarsınız.

    Dikkatiniz dağılır ayrıca. Problem çözebilme yeteneğiniz, dil hakimiyetiniz, zaman kavramınız peşi sıra kaybolur. Eğer bunama (demans) sizi bulduysa, bir tabularasaya doğru çoktan yola çıkmışsınızdır. Bir noktada üzülmezsiniz bile, üzülmeyi unutursunuz. Bu durumu unutmak sevdikleriniz için imkansızdır elbette, çok zor hastalıktır; hele arkada kalanlar için...

    Bunama hastalığının (demans) en yaygın şekli Alzheimer'dır, ve sandığınızdan çok daha yaygındır. 65 yaş üzerinde %2-4 oranında, 85 yaşın üzerinde ise %20 üzerinde görülür.

    Tokyo'da bir restoran işte bu hastalığı ele aldı; sosyal sorumluluğun çok başka bir şekline imza attı!

    Çünkü Hatalı Sipariş Restoranı garson olarak yalnızca bunama hastalığı olan yaşlı insanları istihdam ediyor. Hayatlarının en zor zamanlarını geçiren bu insanlar, böylelikle hem yeniden sosyal hayata karışıyor, hem de yeniden hayatlarını kazanabiliyorlar.

    Tabii bu restoranda siparişinizin doğru gelmesi pek de olası değil :)

    Mesela hamburger siparişi veriyorsunuz, önünüze Japonya'nın geleneksel meyveli böreği Gyoza geliyor... Ama kızmıyor, aksine afiyetle yiyorsunuz; çünkü garsonlar öyle güzel insanlar ki :)

    Hatalı Sipariş Restoranı'nın isminin esin kaynağı da başka güzel...

    Restoran, ünlü Japon edebiyatçı Kenji Miyazawa'nın The Restaurant of Many Orders (Sanıyoruz ki roman henüz Türkçe'ye çevrilmemiş; biz kabaca Bol Sipariş Restoranı diye çevirelim) isimli kitabından esinlenerek ismini belirlemiş.

    Hatalı Sipariş Restoranı'nda hem bunama hastalarına yardımcı oluyor hem de bitmeyen gülümsemelerinden nasibinizi alıyorsunuz :)

    Japonya'nın ünlü yemek blogger'larından Mizuho Kudo restoranı ziyaret etmiş ve bloguna taşımış. Ünlü blogger'ın yemeklerin lezzetinden çok üzerinde durduğu konu ise, işte tam da bu gülümseme :)


    Kaynaklar: Boredpanda.com, Wikipedia.org

    Chef GPT


    En Çok Aranan Haberler