KADIN

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Mynet Soran Anne Platformu

1 Bebeğinizin cinsiyeti nedir?
2 Bebeğinizin yaşını belirtir misiniz?
3 Sizlere hangi konuda yardımcı olmamızı istersiniz?
4 Öğrenmek istediğiniz farklı detaylardan burada bahsedebilirsiniz.
    Kalan mesaj: 10

    Burnunuz güzelliğinize gölge düşürmesin!

    Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Şükrü Yazar, burnun sosyal ve psikolojik yaşantıya olan etkisinden bahsederek, burun estetiği hakkında bilgiler verdi.

    Dış görünüm ve beden dili özellikle ilk kez karşılaştığımız insanlar üzerinde birincil bir etkiye sahiptir. Bedenimizde bu etkiyi sağlayan en önemli bölge olan yüzümüzün merkezindeki burnumuz aynı zamanda insan yüzündeki en karakteristik uzuvdur. Bu yüzden yüz estetiğinde en çok başvurulan düzeltme operasyonlarından bir tanesi burun estetiğidir.
    Estetik cerrahi alanında artık ülkemizde dünya standartlarını aşan son derece başarılı sonuçlar alınmaktadır. Gelişen tıp teknolojisi ve yeni yöntemler sayesinde fiziksel yapısı ve yüz simetrisi dikkate alınarak kişiye özel tasarlanan burun estetiği ile elde sonuçları, doğal bir görünümden ayırd etmek oldukça zordur.

    Kişi burun yapısından memnun değilse, kendiyle uyumlu bulmuyorsa, burun yapısı yüzündeki diğer yapılarla bütünleşmiyorsa özgüven kavramını da içselleştiremez. Aklı sürekli burnunda olan biri, başkalarının kendisine bakışıyla ilgili tedirginlikler yaşar ve diyalog kurduğu insanlarda da negatif bir etki bırakabilir.

    Dış görünümünden rahatsız olmak özgüveni zedelediği gibi fonksiyonel bozukluklar da enerjinizi düşürür. Çünkü burundaki şekil bozuklukları yalnızca estetik açıdan sorun yaratmaz aynı zamanda solunumu da olumsuz etkiler. Burnu estetik müdahale ile biçimlendiren ve fonksiyonel sorunlarını gideren bir burun estetiği operasyonu kişiye hem arzu ettiği bir burun ve yüz görünümü, hem de solunumla ilgili sorunların giderildiği sağlıklı ve enerjik bir değişim kazandırır.

    Sağlıklı Nefes Yaşam Kalitesinin Artırır

    Solunum sisteminin başlangıç noktası olan burnumuzdan nefes aldığımızda dışarıdaki soğuk ve kuru hava akciğerlere ulaşmadan önce ısıtılır, temizlenir ve nemlendirilir. Sağlıklı nefes alma ve yeterli oksijenasyon vücudun dayanıklılığını artırır, gevşemeyi ve dinlenmeyi sağlar. Burun tıkanıklığının en belirgin sebepleri ise burun eti, kıkırdak ve kemik eğriliği gibi yapısal bozukluklardır. Sağlıklı nefes alamayan kişilerde ortaya çıkan yorgunluk, huzursuzluk ve enerjisizlik gibi sorunlar bireylerin yaşamdan zevk almasına engel olur. Rinoplasti (burun estetiği), burnun hem içinin hem de dışının yeniden yapılandırılması operasyonudur. Bu operasyonda estetik müdahalenin yanı sıra burnun fonksiyonel işlevi de dikkate alınır.

    Burun estetiğinin neredeyse tamamında burnun üst kemik yapısına müdahale uygulanır. Hastanın yüzüne göre büyük olan burnun küçültülmesi, geniş burnun daraltılması ya da eğriliğin düzeltilmesi için kemik yapısının şekillendirilmesi gerekir. Gelişmiş cerrahi yöntemler sayesinde kemik dokusunu kırmadan, damar, sinir ve kas yapısını zedelemeden operasyon yapmak mümkün hale gelmiştir.
    Burun estetiği ile hastanın beklentisi de dikkate alınarak vücuda uyumlu, doğal görünümlü ve fonksiyonel işlevlerini yerine getirebilen bir burun hedeflenir. Burnun kıkırdak yapısındaki şekil bozuklukları düzeltilir, varsa burun eti alınır. Asıl amaç burnun şekil bozukluklarını düzeltmek gibi görünse de aynı zamanda burun içinde nefes almaya engel olan eğiklikler (deviasyon) ya da burun eti büyümeleri (konka hipertrofisi) gibi problemler de ameliyat esnasında çözülür.

    Estetik operasyonlarda hastanın psikolojik olarak hazır olması ve nasıl bir burun istediğini net olarak bilmesi çok önemlidir. Operasyon öncesi kişinin fiziksel yapısına, yüz simetrisine uygun tasarlanan burun yapısı hastanın beklentisiyle örtüşmelidir. Bunu sağlamak için, burun estetiği planlayan kişinin cerrahıyla beklentilerini ayrıntılı ve açıklıkla paylaşması ve bu süreci birlikte planlamaları önemlidir. Burun estetiği ameliyatlarında açık ve kapalı olmak üzere iki yöntem vardır. Her iki yöntemin de kendine özgü avantaj ve dezavantajları mevcuttur. Cerrah karar verirken hastalarının taleplerini dikkate alır ancak gerekli gördüğü durumlarda uygun tekniğe karar verip hastayı bilgilendirme yükümlülüğündedir.

    Burun Estetiği ile Sağlanan Değişim Motivasyonu Arttırıyor!
    Ülkemizde ve dünya genelinde en sık yapılan estetik operasyonların başında burun estetiği ameliyatları gelir. Bu durum hastalara araştırma yaparken daha önce burun estetiği yapmış yüzlerce kişinin hikayesini öğrenerek fikir edinme avantajı sağlar. İletişim imkanlarının çeşitliliği bilgiye ulaşımı kolaylaştırmakla birlikte bilgi kirliliği nedeniyle kafa karışıklığına da neden olabilir. Bu yüzden güvenilir bir hekim ve klinik seçimi önemlidir. Burun ameliyatları geçmiş zamanlara göre çok daha konforlu ve güvenlidir. Delikli tamponlar sayesinde nefes alınabilirken, yüzde ve göz çevresinde oluşan morluklar eskiden yapılan ameliyatlara oranla azalmıştır. Bu durum hasta için de olumlu bir gelişmedir. Cerrahi operasyondan korkan hassas kişileri rahatlatmıştır. Tamponlar alındıktan sonra ortalama 2-3 hafta dönemsel tıkanıklıklar ve kabuklanmalar yaşanabilir.

    Burun estetiği yaptıranların görünümlerinde sağladıkları olumlu değişimle paralel olarak kendine güvenleri artar. Görünümüyle ilgili tereddütleri ortadan kalktığından çevresine, sosyal ilişkilerine ve işine daha kolay motive olur. Poz vermekten çekinmez, yeni biriyle tanışırken bırakacağı izlenim ile ilgili endişeler taşımaz, topluluk içinde daha rahat konuşur ve böylece genel olarak sosyal etkileşimlerinde yaşam kalitesi artar.

    Burun Ameliyatı Sonrası Bilinmesi Gerekenler

    Ameliyat sonrası bir hafta ila on gün göz çevresinde morluklar ve yüzde şişlik olacaktır. Geceleri yüksek yastıkta, başı yukarıda tutarak yatmak; gündüzleri uzanmamaya dikkat ederek oturmak ya da ayakta geçirmek morarma ve şişlikleri azaltacaktır.

    Özellikle tavsiye edilmedikçe yüze buz uygulaması yapılmamalıdır. Ameliyattan 48 saat sonra ılık hatta soğuk banyo yapılabilir. Banyo sırasında sabun ve şampuan kullanılabilir, burun ateline su değmesinde sakınca yoktur. Kurulanma sırasında havlu ile minik dokunuşlar yapılmalı ya da saç kurutma makinesi kullanılmalıdır.

    Burun temizliği için hekimin verdiği spreyle burun içi yıkanmalı ardından kremle ve kulak çubuğu yardımıyla burundaki dikiş yerleri yağlanmalıdır.
    Ameliyat sonrası bir ay ağır spor yapılmamalıdır. Hamam, sauna ve solaryuma gitmek için ise en az üç ay geçmesi beklenmelidir.

    Prof. Dr. Şükrü Yazar
    Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı
    www.drsukruyazar.com
    Instagram: /drsukruyazar
    Facebook: /drsukruyazar

    Vitrin


    En Çok Aranan Haberler