KADIN

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Mynet Soran Anne Platformu

1 Bebeğinizin cinsiyeti nedir?
2 Bebeğinizin yaşını belirtir misiniz?
3 Sizlere hangi konuda yardımcı olmamızı istersiniz?
4 Öğrenmek istediğiniz farklı detaylardan burada bahsedebilirsiniz.
    Kalan mesaj: 10

    Canınızdan olmayın: Doğum kontrol hapları gebelikten korurken bir yandan sağlığınıza zarar mı veriyor?

    Günümüzün en güvenli doğum kontrol yöntemlerinden biri olarak anılan doğum kontrol hapları gerçekten sanıldığı kadar güvenli mi? Arada sırada da bu tür hapların yan etkileri ciddi hatta ölümcül sonuçlar doğurabiliyor.

    Şiddetli baş ağrısı

    Baş ağrısı, baş dönmesi, göğüslerde hassasiyet gibi yan etkiler gebelik önleyici hapların en sık rastlanan yan etkilerindendir. Özellikle migreni olan hastalarda doğum kontrol hapları daha şiddetli baş ağrılara sebebiyet verebileceğinden mutlaka uzman kontrolünde alınmalıdır.

    Ara kanama

    Doğum kontrol hapları yan etki olarak kimi bünyelerde iki adet arasında düzensiz ara kanamalara sebep olabilir. Bu da bu tür hapların sıkça karşılaşılan yan etkilerinden biridir.

    Damar tıkanıklığı

    Doğum kontrol haplarının en ciddi ve en tehlikeli yan etkisi kanda pıhtılaşmaya ve damar tıkanıklığına sebep olmasıdır. Kanda pıhtılaşmaya yaratma ihtimali olan doğum kontrol hapları ani pıhtılar sebebiyle ölümcül olabilen damar tıkanıklarına neden olabiliyor. Bu yüzden uzmanlar doğum kontrol haplarının kesinlikle uzman tavsiyesiyle alınması gerektiğini belirtiyor.

    Meme kisti

    Ailesinde meme kanseri olanlarda doğum kontrol hapının kullanılması memede kist oluşumuna veya var olan miyomların artışına neden olabilir. Bu sebeple doğum kontrole başlamadan önce bütün tetkikler yapılmalıdır.

    Kadın Doğum Uzmanı Prof. Dr. Ümit Özekici:

    "Doğum kontrol hapları, kalp damar sistemine yük getirebiliyor, hipertansiyon gibi rahatsızlıklara neden olabiliyor.. İçerisindeki sentetik progesteronlar damarda daralma yapabilir. Toplardamarda da pıhtılaşma yapabilir. Bu haplar kişiye verilirken kişide varis var mı yok mu onu araştırmak lazım. Kişinin sigara içip içmediğini bilmeli. 35 yaş üstünde sigara içen kadınlarda bu tür vakalara rastlanabiliyor. Ayrıca bu haplar verilirken damar hastalığı olup olmadığı incelenmelidir. Sıkıntı şuradan kaynaklanıyor, rastgele aspirin gibi satılıyor. Bireyler "Bu hap arkadaşıma iyi gelmiş" diyor kullanmaya başlıyor."

    İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Faruk Buyru:

    Doğum kontrol haplarının en önemli yan etkisinin, atardamarlarda ve toplardamarlarda tıkanıklık riskini artırması olduğunu belirterek, "Normal toplumda 10 binde 5-10 arasında toplardamar tıkanıklığı-iltihabı riski vardır. Bu risk düşük dozlu doğum kontrol hapı kullananlarda, 2-3 kat artarak 10 binde 10-20’ye çıkar" dedi.

    Ancak doğum kontrol hapları çeşitli tehlikeli yan etkilere sahip olsa da hala dünya üzerindeki en güvenli doğum kontrol yöntemlerinden biri. Doğum kontrolünü sağlamasının yanında bu tür ilaçlar hormon problemi olan kadınlar, adet düzensizliği yaşayanlar, kiste sahip olanların tedavisinde de sıkça kullanılıyor.Prof. Dr. Faruk Buyru'nun doğum kontrol hapları konusunda içimizi biraz da olsa rahatlatacak bir açıklaması daha var.

    Eski jenerasyon doğum kontrol haplarında görülen kilo alma, tüylenme, kalp ve damar hastalıkları riskinde artış gibi yan etkilerin artık ortadan kalktığını anlatan Buyru, "Yeni jenerasyon modern haplardaki değişikliklerle yan etkiler azaltılırken, koruma dışı sağlık yararlarının da olması amaçlanmıştır. Kanama miktarının azaltılması, adet öncesi gerginliklerin önlenmesi, adet ağrılarının ortadan kaldırılması bu yararların başında gelmektedir" diye konuştu.

    Vitrin


    En Çok Aranan Haberler