HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Çavuşoğlu'ndan Irak'ta son dakika 'Kürdistan' açıklaması

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, resmi temaslar kapsamında Irak'a gerçekleştirdiği ziyarette, Iraklı mevkidaşı İbrahim el-Caferi ile ortak açıklama yapıyor. 25 Eylül'de gerçekleşecek referanduma ilişkin 'Kürdistan' tartışmalarına yönelik gazetecilerin sorularını yanıtlayan Çavuşoğlu, "Atılan yanlış adımları kendilerine söyledik. Sorunlar sınır bütünlüğüyle çözülmeli. Kararın yanlışlığını Erbil'de söyleyeceğim" diyerek referandumun yapılmasına Türkiye'nin karşı çıktığını yineledi.

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi bugünlerde sancılı bir referandumun eşiğinde. 25 Eylül'de yapılacağı açıklanan bağımsızlık referandumu için geri sayım başladı.Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Irak'ta mevkidaşı İbrahim el-Caferi ile bir araya geldi. Irak ziyaretinde mevkidaşı Caferi ile ortak basın toplantısı düzenleyen Çavuşoğlu, referanduma ilişkin gazetecilerin yönelttiği sorular yanıt veriyor.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Bağdat'da önemli açıklamalarda bulundu. Mevlüt Çavuşoğlu'nun konuşmasından satır başları;

- "Musul'un DEAŞ'tan temizlenmesinden memnunuz"

"Irak'ın birlik ve beraberliğinin korunması için yanlarında olduğumuzu belirtmek isterim. Telafer'in Türkmen kimliği korunmalı. Terörle mücadelede Irak ile ortak irademiz vardır. DEAŞ kadar PKK da Irak topraklarında faaliyet gösteren bir terör örgütüdür. Irak ile ilişkilerimizi her alanda geliştirmek istiyoruz. "

ERBİL'İN REFERANDUM ÇIKIŞI

Çavuşoğlu, Türkiye- Erbil- Bağdat arasındaki ilişkilere de değindi. Gerçekleşmek üzere olan referandumla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

- "Erbil ile Bağdat arasındaki tüm sorunların Irak'ın sınır ve toprak bütünlüğü çerçevesinde çözülmesi gerektiğine inanıyoruz. Tabii ki Erbil'in haklarının verilmesi de önemli. Biz de IKBY'yi DEAŞ'a karşı her zaman destekledik. Ancak Erbil'in attığı yanlış adımların da ne kadar yanlış olduğunu kendilerine söyledik"

- IKBY'de bölgesel yönetimlere kendi bayraklarının çekilmesi yanlıştır. Aynı şekilde referandum kararının da yanlışlığını kendilerine defalarca söyledik. Kararın yanlış olduğunu Erbil'de de dile getireceğim"

BAŞİKA AÇIKLAMASI

"Başika'daki Türk üssü Irak'ın toprak bütünlüğünü ihlal için kurulmadı. Başika'da Irak'ın öz evlatları DAEŞ'e karşı eğitildi. Şimdi Irak hükümetinin verdiği görevleri yerine getiriyorlar. Başika kampının geleceğiyle ilgili kararı beraber vereceğiz. Özel temsilciler teknik konuları görüşüyorlar."


En Çok Aranan Haberler