KADIN

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Mynet Soran Anne Platformu

1 Bebeğinizin cinsiyeti nedir?
2 Bebeğinizin yaşını belirtir misiniz?
3 Sizlere hangi konuda yardımcı olmamızı istersiniz?
4 Öğrenmek istediğiniz farklı detaylardan burada bahsedebilirsiniz.
    Kalan mesaj: 10

    Çıplak mı pijamalı mı uyumalıyız?

    Bakın doğrusu hangisi?

    Amerikalıların yüzde 8'inin çıplak uyuduğunu biliyor musunuz? Bazı insanlar gece uyurken, pijama hatta iç çamaşırı giymeyi sevmiyor. Son yıllarda bu konu üzerinde yapılan araştırmalar, çıplak mı yoksa pijamalı mı uyku uyunması konusuna son noktayı koydu. Yazımızı okuduktan sonra karar sizin...

    Aşağıda bulunan maddelerin her biri bilimsel araştırmalar sonucunda ortaya çıkmıştır.

    1. Çıplak uyumak uykusuzluğu önler
    Son zamanlarda Avustralya'da yapılan bir çalışma, bir kişinin uykuya başlayabilmesi için vücud sıcaklığının düşmesi gerektiğini ortaya koydu. Eğer pijama veya çorapla yatıyorsanız o zaman vücudunuz gerekli olan sıcaklığı dışarıya atmakta zorlanır. Bu da uykusuzluğa veya uykuya geç dalmaya neden olabilir. Çıplak uyunması, uykuya geçişi kolaylaştırıyor.

    uyku-ve-ruya2

    2. Çıplak uyuyanlar daha derin ve uzun uyuyor
    Yapılan bir çalışma gösteriyor ki, yatakta vücud sıcaklığının düzenlemesi aynı zaman iyi ve derin uyku uyumada da önemli bir faktör. Hollandalı bilimadamlarının yaptıkları bir çalışmada vücud sıcaklığını düşürmek için katılımcılara termo elbiseler giydirildi. Sonuçlara göre, vücud ısısı daha düşük olan kişilerin uykuları daha derin ve uzun oldu.

    uyku-ve-ruya3

    3. Karın yağlanmasını önler
    Geceleri vücudunuzun doğal soğukluluğa ulaşması, kortizol (böbrek üstü bezlerinin strese karşı ürettiği hormondur) seviyesinin düşmesine yardımcı olur. Akşam saat 10 ile 2 arasında derin uyku sırasında kortizol üreten bezler vücudu ertesi güne hazırlamak için çalışmaya başlar. Vücud ısısı düşük ise korzizol bezleri çok daha iyi çalışacaktır. Sabahları daha enerjik ve zinde kalkacaksanız. Eğer zinde kalkamıyorsanız o zaman Kortizol seviyesiniz yüksek olabilir. Pijama olmadan uyuyun, kortizol seviyenizi düzenleyin.

    uyku-ve-ruya4

    4. Cinsel organlarınız daha sağlıklı olacaktır
    Vajinadaki maya ve bakteriler sıcak ve nemli ortamlarda daha çabuk yayılır ve yaşar. Pijama ve iç çamaşırı olmadan uyumanız halinde maya ve bakteriler gelişmek için ortam bulamazlar. Erkekler için, testislerin serbest kalması üreme sistemlerinin daha fazla sperm tutmasına imkan tanır. Sıkı kilot giyen erkeklerin, testislerinden sıcaklık sebebiyle sperm sayıları düşer.

    uyku-ve-ruya5

    5. Yaşlanma etkilerini önleyin
    "Sleep" Dergisinde yayınlanan bir çalışmaya göre, uyku en hayati yaşlanma karşıtı hormonların, büyüme hormonlarının ve melatonin salınımını tetikler. Bu yüzden üretimin artması için uyku şarttır. Çıplak uyunduğu zaman daha derin ve kaliteli bir uyku olacağı için hormonların çalışmaları da o denli verimli olacaktır. Yaşlanma sürecini yavaşlatmak istiyorsanız, uykuya kesinlikle ihtiyacınız var.

    uyku-ve-ruya6

    6. Ten teması cinsel yaşam artırır
    Eğer eşinizle birlikte uyuyorsanız, ten teması sizin vücudunuzdaki oksitosin salınımını artırır. Oksitosin, depresyon mücadele, stresle başa, orgazm ve cinsel duyarlılık için gerekli olan güçlü bir "iyi hissetme" hormonudur. Ayrıca bağırsak iltihabı ve ve kan basıncını azaltır. Çıplak olmak sizin ve eşiniz arasındaki herhangi bir engel kaldırır ve cinsel yaşantınızın hareketlenmesi sağlar.

    uyku-ve-ruya7

    7. Cilt hastalıkları önler
    Özellikle ayak, koltukaltı ve genital gibi alanlarda, vücudun her yerinde cildin havalandırılması gerekir. Cildi havalandırma, ayak mantarı ve benzeri deri hastalıklarının önlenmesi için önemlidir.

    uyku-ve-ruya8

    8. Özgüveniniz artar
    Teorilere göre, vücudunuz çıplak olması ve bundan rahatsız olmamanız sizin özgüveninizi arttıracaktır. Kendinizi daha güvenli ve mutlu hissetmenizi sağlayacaktır. Bu hissiniz dışarıya da olumlu bur şekilde yansıyacaktır. Florida Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmaya göre, çıplaklık yanlısı öğrenciler, anti-çıplaklık yanlısı öğrencilere kıyasla çok daha öz güvenli ve ön yargısız oldukları ortaya çıkmıştır.

    uyku-ve-ruya640

    9. Tip 2 Diyabeti önler
    Diyabet Dergisinde yayınlan bir makaleye göre, soğuk bir odada uyumak, metabolizmayı hızlandırdığı için şeker düzeyini düşürüyor ve özellikle kişilerin tip 2 diyabet hastalığına karşı koruyor. Bilim adamları soğuk odada ve çıplak olarak katılımcıların, diğer katılımcılara göre uyku sırasında vücudlarında çok daha fazla yağ yaktıklarını ortaya çıkardı.

    uyku-ve-ruya641

    10. Daha iyi kan akışı
    Pijama, t-shirt ve ayakta çorap uyku sırasında bir yerlerde toplanarak kan akışını yavaşlatır. Eğer çıplak uyumanız halinde kan akışınız çok daha rahat olacaktır. Artan dolaşım , oksijen açısından zengin kanın kalp, kaslar ve damarlara faydası çok fazladır.

    Yapılan araştırmalar ve bilimsel bulgular bu yönde. Siz de bir süre çıplak uyuyarak, kendiniz için faydalarının ne olduğunu test edebilirsiniz.

    Vitrin


    En Çok Aranan Haberler