YEMEK

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN
Merhaba, Ben akıllı asistanınız Mynet Chef GPT. Size en uygun yemek tariflerini bulmak için buradayım. Benden yardım alabilirsiniz.

Mynet Chef GPT

1 Hazırlamak istediğiniz öğünü seçiniz
2 Hangi malzemeleri kullanmak istersiniz? Listeden istediğiniz kadar malzemeyi ekleyebilirsiniz.
3 Hangi mutfak türünde olmasını istersiniz?
Daha fazla bilgi girmek ister misiniz?
4 Özel bir beslenme şekliniz var mı?
5 Belirtmek istediğiniz bir alerjiniz var mı?
6 Eklemek istediğiniz farklı detaylardan burada bahsedebilirsiniz.
    Kalan mesaj: 10

    Diş çürüğünü önleyen çay

    Diş ağrısı ve ona neden olan diş çürükleri çoğu kişinin yaşamak zorunda kaldığı ve çözüm bulamadığı bir sağlık problemidir. Ancak bu rahatsızlığın çözümü de yine doğal içecek yeşil çayda saklı.

    Doğal beslenme ve tedavi üzerine yapılan çalışmalarda yeşil çayın ağız kanserini önlemede etkili olduğu ve yeşil çay tüketimi ile diş hastalıkları oluşumu arasında ise ters ilişki olduğu ortaya çıkmıştı.

    Diş çürüğünü önlemede etkin

    Restoratif Diş Tedavisi Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Yeşim Şeşen Uslu, yeşil çayın içindeki katesinlerin, kuvvetli antioksidan özellik taşıdığını ve antienflamatuvar etki gösterdiğini belirtti. Uslu, ülkemizde tüketilen çayların içeriğinde yoğun olarak polifenollerin bulunduğunu kaydetti. Katesinlerin kuvvetli antioksidan ve antienflamatuvar özellik taşıdığını anlatan Uslu, şunları söyledi:

    “Yeşil çay, ağız kanserini ve dişeti hastalıklarını önlemede yararlı etki yapıyor. Ayrıca yeşil çayın içeriğindeki kateşin ile diş çürüğüne yol açan bakterileri ve enzimlerini baskılayarak, dişe yapışmasını engelleyerek diş çürüğünü de önlediği daha önce yapılan çalışmalarla ortaya konmuştur. Yeşil çay dişlerin yapısını güçlendirdiği bilinen florür bakımından da zengindir”.

    Asit aşınmalarına çözüm

    Yeşil çaylarla ilgili bir araştırmanın da, dişlerin asit ile aşınması anlamına gelen dental erozyonla ilgili olduğunu belirten Uslu, günümüzde diş aşınmalarının en sık yaşanan problemlerden olduğunu kaydetti.

    Günümüz koşullarında asitli yiyecek tüketimi ve buna bağlı dental erozyon vakalarının da arttığına da dikkat çeken Uslu şöyle konuştu:

    “2009-2010 yıllarında yapılan çalışmalarla, ağzın yeşil çay ile çalkalanmasının dental erozyonu ve aşınmayı azalttığının ve dental erozyonu önlemede kullanabileceği belirtildi.

    Yine 2009 yılındaki çalışmalar, yeşil çayın dişin sertlik değerini arttırdığını ve dental erozyona karşı koruduğunu ortaya koymuştur. Bilimsel çalışmalar ışığında yeşil çay ile gargara yapılmasının dental erozyonu azaltıcı, önleyici etki gösterebileceği düşünülmektedir. Ayrıca yeşil çayın şekersiz içilmesi ağız ve diş sağlığı açısından önem taşımaktadır”.

    Yeşil çayın diğer faydaları;

    Kalp hastalıklarının birincil nedeni olan kan pıhtılaşmasına karşı etkilidir.

    Kandaki yüksek kolesterolü giderir ve kolesterol seviyesini normalde tutar.

    Zayıflamaya yardımcı olur

    Kan şekerinin yükselişini durdurur ve şeker seviyesinin düzenlenmesine yardımcı olur.

    Yemek borusu kanserine yakalanma oranının düşürür.

    Alzheimer ve Parkinson hastalıklarına neden olan etkenleri giderdiği söylenebilir.

    Yeşil çayın düzenli olarak tüketilmesinin kan basıncı riskini azalttığı düşünülmektedir.

    Yeşil çayın içerdiği theanine adlı madde, çayı tüketenler için büyük fayda, rahatlatıcı ve sakinleştirici bir etki sağlamaktadır.

    İçerdiği vitamin, mineral ve bileşenlerin gripten kansere kadar birçok hastalığı tedavi edici gücü vardır.

    Özellikle yüzde meydana gelen kırışıklıklara karşı etkilidir.

    Yerel Seçim 2024


    En Çok Aranan Haberler