KADIN

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Mynet Soran Anne Platformu

1 Bebeğinizin cinsiyeti nedir?
2 Bebeğinizin yaşını belirtir misiniz?
3 Sizlere hangi konuda yardımcı olmamızı istersiniz?
4 Öğrenmek istediğiniz farklı detaylardan burada bahsedebilirsiniz.
    Kalan mesaj: 10

    Doğum kontrol hapları kısırlık nedeni değildir!

    Günümüzde kullanılan modern korunma yöntemlerinin esası, genellikle sperm yumurta birleşmesinin bariyer yöntemlerle engellenmesi (prezervatif veya spiral gibi) veya aylık döngülerle yumurta atılımının engellenmesine (doğum kontrol hapı, aylık iğneler veya implantlar gibi) dayanmaktadır

    Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Tuba Tarhan Gümüş, sanılanın aksine doğum kontrol haplarının kısırlık nedeni olmadığına dikkat çekerek konuyla ilgili oldukça faydalı bilgilerde bulundu. Doğum kontrol hapları, kadın yumurtalıkları tarafından doğal olarak üretilen östrojen ve progesteron hormonlarının her ikisini de belirli dozlarda içeren yapay olarak üretilmiş ilaçlardır ve aile planlaması metodu olarak sıklıkla kullanılmaktadır.

    GEBELİĞİ ÖNLEYİCİ ETKİ

    Doğum kontrol hapları içerdikleri hormonal bileşenler sayesinde birkaç farklı mekanizma ile gebeliği önleyici etki gösterirler;

    - Düzenli olarak gerçekleşen yumurta atılımının önlenmesi
    - Rahim ağzından salgılanan mukus sıvısının kalınlaşması ile rahim içine sperm geçişinin zorlaşması
    - Rahim iç duvarı kalınlığının azaltılarak döllenmiş yumurtanın rahim içine yerleşmesinin engellenmesi

    Düzenli ve uyumlu kullanıcılarda oldukça etkin bir metot olan doğum kontrol hapları %99’ları bulan başarı oranlarına sahip olmanın yanı sıra, korunma metodu olmanın dışında başka olumlu etkilere de sahiptir. Bu metot ile adet kanamalarında sapma veya uzama daha az görülür, kanama miktarı ve buna bağlı kan kaybı oranı azalır, adet sancıları akne tüylenme artışı ve adet öncesi gerginlik bulguları üzerine olumlu etkileri gözlenebilir.

    Yumurtalık, rahim ve kolon kanseri riskinde azalma sağlayabilir. İyi huylu yumurtalık kistleri için de önleyici ve bazen tedavi edici etkinliği bulunabilir.

    YAN ETKİLERİ

    Diğer yandan, özellikle doğum kontrol haplarının kullanılmaya başlandığı ilk aylarda bulantı, baş ağrısı, meme dokusu hassasiyeti ve ara kanama gibi yan etkiler görülebilir. İlacınız kan basıncını artırarak tansiyon kontrolünüzü güçleştirebilir ve daha nadiren pıhtılaşmaya eğilim ile ani damar tıkanıklığı gibi oldukça tehlikeli durumlara yol açabilir.

    Bu nedenle doğum kontrol hapı başlanmadan önce hekiminizden danışma almanız ve ilaç kullanımı öncesi olası risk faktörleri hakkında bilgilenmiş olmanız uygun olacaktır.

    İNFERTİLİTEYE NEDEN OLMAZ

    Ancak, doğum kontrol haplarının riskleri arasında, halk arasında yaygın olarak bilinenin aksine infertilite (kısırlık) durumunun bulunmadığını, korunmaya son vererek ilacı bıraktığınızda doğurganlığınızın geri dönüş süresinin son derece hızlı olacağını bilmeniz önemlidir.

    Yapılan çalışmalarda uzun süre hap ile korunmuş kadınların, korunmayı bıraktıktan sonraki dönemde gebe kalabilirlik oranlarının, hap kullanmamış kadınlardan anlamlı şekilde farklı olmadığı ortaya konulmuştur.

    Doğum kontrol hapınızı bıraktıktan sonraki aylarda hormonal dengelerin yeniden sağlanmasına kadar geçen sürede, bazen kanama düzensizlikleri ve adet gecikmelerine rastlanabilse de doğurganlığın olumsuz etkilenmesi söz konusu olmayacaktır.

    Op. Dr. Tuba Tarhan Gümüş
    Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı

    www.bolgehastanesi.com
    Facebook: @pendikbolge
    Instagram: @pendikbolgehastanesi
    YouTube-Pendik Bölge Hastanesi

    Yerel Seçim 2024


    En Çok Aranan Haberler