FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Dolar ne kadar? 20 Kasım 2018 dolar yorumları

Dolar ne kadar? Ülke para birimlerinde gözlenen olumlu hava devam ederken piyasalar bu soruya yanıt arıyor. Dolar/TL, güne düşüşle başlamasının ardından 5,36 seviyelerinde yükseldi. Euro/TL de 6,12'nin üzerinde hareket ediyor.

Dolar ne kadar? 20 Kasım 2018 dolar yorumları

Dolar, gelişmekte olan piyasalardaki iyimserlikle 5,30 seviyesine kadar gerilemişti.

Dolar/TL, güne düşüşle başlamasının ardından 5,36 seviyelerine yükseldi. Euro/TL de 6,12'nin üzerinde hareket ediyor.

'YURT İÇİ SİYASİ GELİŞMELER ETKİLİ OLUYOR'

Işık FX Araştırma Uzmanı Yusuf Kavak, dolar/TL'de bugün izlenen seyir üzerinde dolar endeksi ile birlikte yurt içi siyasi gelişmelerin de etkili olduğunu ifade etti.

Bugün Türkiye'de açıklanan ekim ayı yurt dışı üretici fiyat endeksinin aylık yüzde 7,45'lik azalış gösterirken, senelik gerçekleşmenin de yüzde 75.04'lük önceki ay seviyesinden yüzde 55.40'a gerilediğini kaydeden Kavak, "Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Ekim ayı Ödemeler Dengesi'nde rekor düzeyde fazla verilebileceğini ve son iki ayın enflasyon rakamlarında da iyileşme görülerek YEP hedeflerine yaklaşılacağını söyledi. Ancak dolar/TL kurdaki bugünkü fiyatlamalara baktığımızda ise bir miktar dolar endeksi bazlı gerçekleşmeler görülürken, çoğunlukla ise AİHM eksenindeki yurt içi siyasi gelişmelerin kur üzerinde etkili olduğu söylenebilir." dedi.

Kavak, değerlendirmesini şu şekilde sürdürdü: "Teknik olarak 5.30 seviyesi aşağı tarafta kritik olacak. Buranın altında kalıcı fiyatlama sağlanabilmesi halinde 5.23 ve 200 günlük hareketli ortalamaya denk gelen 5.10 seviyeleri gündeme gelebilir. Yukarı yönlü ataklarda ise 5.39 seviyesinin kırılması halinde 100 günlük ortalamaya ve ağustos ayından başlayan düşen trende denk gelen 5.53 bölgesi hedef haline gelebilir."

BORSA YÜZDE 2 DÜŞTÜ

Bugün pay piyasaları tarafında da satıcılı bir seyir izleniyor. ABD piyasalarında teknoloji hisselerinde yaşanan düşüşün genele yayılmasıyla güne satıcılı başlayan Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi yüzde 2.25 kayıpla 92.460 puana geldi.

Borsa İstanbul'da yönün belirsiz olduğunu söyleyen Ahlatcı Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Tonguç Erbaş, özellikle ABD borsalarında dün devam eden satışlardan sonra bugün genel olarak dünya borsalarındaki zayıf görüntü ile birlikte BIST 100'de de, 95.000 seviyesinin geçilemeyerek, satışların yaşandığın görüldüğünü kaydetti.

Erbaş, "Son bir ay içerisinde 90.000-96.000 aralığına sıkışan ve para giriş-çıkışının sınırlı olması ile yön belirleyemeyen bir performans sergileyen BIST yıl sonuna kadar belirli bir majör gelişme olmaması durumunda bu görünümüne devam edebilir." diye konuştu.

Erbaş, aralıkta yurt dışı tatil döneminin başlamasıyla borsada yerli yatırımcıların etkinliğinin artmasının beklendiğini kaydederek şunları söyledi: "Nispeten daha az hacimlerin geçtiği ve yabancı payının az olduğu hisseler üzerinde günlük fiyat dalgalanmaları görülebilir. Yıl sonuna kadar Brexit, İtalya ve Çin-ABD konularında gelebilecek haberlerle piyasalarda satış dalgasının hızlanması durumunda BIST bu gelişmelere sınırlı da olsa benzer bir geri çekilme ile karşılık verecektir. Yurt içinde bankacılık sektörüne dair destekleyici bir haber akışı olması halinde bankacılık önderliğinde bir yükselişi 97.500 seviyelerine kadar görebiliriz. Teknik olarak 92.500-97.500 seviyeleri kalıcı olarak kırılmadığı sürece yeni bir yön belirtmek doğru olmaz ve bu aralıkta pay bazlı hareketlerle yılı tamamlamamız muhtemel."


Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler