YEMEK

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN
Merhaba, Ben akıllı asistanınız Mynet Chef GPT. Size en uygun yemek tariflerini bulmak için buradayım. Benden yardım alabilirsiniz.

Mynet Chef GPT

1 Hazırlamak istediğiniz öğünü seçiniz
2 Hangi malzemeleri kullanmak istersiniz? Listeden istediğiniz kadar malzemeyi ekleyebilirsiniz.
3 Hangi mutfak türünde olmasını istersiniz?
Daha fazla bilgi girmek ister misiniz?
4 Özel bir beslenme şekliniz var mı?
5 Belirtmek istediğiniz bir alerjiniz var mı?
6 Eklemek istediğiniz farklı detaylardan burada bahsedebilirsiniz.
    Kalan mesaj: 10

    Dünyanın en pahalı baharatı! Ölüm dışında her derda deva

    Gıdadan ilaç sektörüne, parfümeriden kumaş boyamaya kadar birçok alanda kullanılan safran, sayısız faydası ile “ölümden hariç her şeyin ilacı” diye bilinir.

    Her derde deva safran, dünya çapında popüler olan bir baharattır.

    Latince "crocus sativus" denilen, sonbaharda çiçek açan ve 20-30 cm yüksekliğe ulaşabilen bu soğanlı mor renkli bitkinin çiçeklerinde üç tepecik vardır. Dünyanın en pahalısı olarak bilenen safran baharatı da işte bu üç tepeceğin kurutularak toz haline getirilmesiyle elde edilir ve özellikle alternatif tıpta çok kullanılır.

    Çok zahmetli

    Renklendirici ve tat verici olarak kullanılan safranın elde edilmesi oldukça zahmetlidir. Her bir çiçeğin üzerindeki üç tepecik, sabah daha güneş doğmadan elle tek tek toplanır. Sadece yarım kilo kadar bir miktarda baharat elde etmek için 75 bin çiçeğin 225 bin tepeciği gerekir.

    Safranın tarımı çok zordur. Sadece 100 gram safran elde etmek için 1 dönümlük alanda ekim yapmak gerekir. İçeriğinde 150'nin üzerinde uçucu yağ ve aroma barındıran safranın içerdiği gıdalar gayet etkilidir, bununla birlikte anlık sonuçlar verebilir. Safranın benzersiz tat, renk ve özellikleri dünya çapında alternatif tıp alanında yaygın olarak kullanılmasına neden olmaktadır.

    Zengin besin değerlerine sahip

    Safranın sağlığa inanılmaz katkısının altında yatan en önemli neden içerdiği zengin vitamin, mineraller yanında etkili bileşenlerdir. 100 gram safran ortalama 310 kcal enerji içermektedir. Protein açısından zengin olan safran, bol miktarda lif içerir. Bütün bunların yanında niasin, piridoksin, riboflavin, C vitamini, sodyum içerirken potasyum açısından inanılmaz zengindir.

    Safran, ayrıca mükemmel miktarda manganez içerir, bunun yanında demir, bakır, kalsiyum, fosfor, selenyum, çinko gibi sağlık açısından hayati önem taşıyan mineraller safranda bol miktarda vardır.

    Kilosu 25 bin TL

    Aydın'ın Efeler ilçesinde 18 yıldan bu yana aktar olan Ahmet Çamoğlu, en pahalı ürünün 25 bin TL'lik kilogram fiyatıyla İran safranı olduğunu söyledi.

    İşyerinde 5 bine yakın bitki ürünü bulunduğunu belirten Çamoğlu, “İki kilo safran parasına ikinci el bir otomobil alınabilir. Kilosu 25 bin TL. Boya sanayiinde kullanıldığı gibi, yemeklerde pilav ve çorbalarda da kullanabilme özelliğine sahip” dedi.

    Çamoğlu, “Sağlık açısından bakıldığında sperm artırma, karaciğer güçlendirme, sarılıkta ve benzeri birçok hastalıkta da çok faydalı. Damla sakızını da astım, nefes darlığı, bronşit, üst solunum yolları enfeksiyonlarında ve mide ülserinde kullanabiliriz.

    Tatlı, pasta, kurabiye ve kahvede kullanılma özelliği de var. Fiyatından dolayı gram gram satıyorum" diye konuştu.

    Safranın faydaları

    Safran çoğunlukla gıda olarak tüketilir fakat aynı zamanda tıbbi açıdan faydalanılan bileşikler ve kimyasallar içermektedir.

    Hastalıkları önler: Yemeklerde kullanılan safran hastalıkları önleyen kimyasal bileşenler içermektedir. Bunun yanında vücudu rahatlatıcı özelliği vardır.

    Uçucu Yağlar: Safran diğer bitkilerle birlikte tüketildiğinde inanılmaz tadı ile uçucu yağlar karışır, böylece birçok fayda sağlar. Safranın içerdiği uçucu yağlardan bazıları; sineol, pinen, borneol, geranoildir.

    Tedavi: Farklı kültürlerde safran sadece bir bitki veya baharat olarak algılanmaz, aynı zamanda şifa kaynağı olarak kaplıcalarda detoksifikasyon ve benzeri tedavilerde araç olarak kullanılır.

    Antidepresan: Safranın içerdiği bileşenler bünyede depresyona neden olan asit dengesinin bozulmasına engel olmaktadır. Bu özelliğinden dolayı ruh sağlığı alanında yaygın olarak safran kullanılır.

    Hücre sağlığını korur: Safra kan hücreleri başta olmak üzere bünyede bulunan hücre sağlığını korur. Bunun yanında hücrelerin sayısının artmasına ciddi katkılarda bulunmaktadır.

    Sindirime faydaları: Etkili antioksidan özelliğinden dolayı safran, sindirim sistemi için faydalıdır. Bağırsak hareketlerini arttırarak kabızlık sorunlarının ortadan kalkmasına yardımcı olduğu gibi bu özelliğinden dolayı kilo vermeyi kolaylaştırır.

    Kalp sağlığı: Safran potasyum açısından zengin olduğu için kan basıncını sağlıklı seviyelerde tutmaya yardımcı olur, kalp sağlığına katkıda bulunur.

    Kan sağlığına katkıları: Bünyeyi toksin ve zararlı kimyasal maddelerden koruduğu için safran aynı zamanda kanın temizlenmesini sağlar. Kan hücrelerinin çoğalmasına katkıda bulunması yanında, içerdiği demir faktörüyle kan hücrelerin daha fazla oksijen almasına yardımcı olur.

    Optimum sağlık: Safranda mevcut kalsiyum, vitamin, proteinler gibi mineraller, optimum sağlık bakımından hayati önem taşımaktadır.

    Cilt sağlığına faydaları: Cildin temizlenmesi ve genç kalması için safran cilt maskelerinde yaygın olarak kullanılır.

    Pürüzsüz ve sağlıklı cilt sahibi olmak için, 1 çay kaşığı sandal ağacı tozu, 2-3 safranı bir bardak sütte karıştırın. Daha sonra cildinizi yıkayın ve bu karışımı cildinize masaj yaparak uygulayın. 20 dakika bekledikten sonra cildinizi durulayın. Burada anlattığımız karışımı iki haftada bir tekrarlayabilirsiniz.

    Akne tedavisi: Safranın antifungal içeriği akne, leke ve siyah noktaların tedavisi için etkili olmasını sağlar. Bunun için şu uygulamayı yapabilirsiniz;

    8-10 safran ve 4-5 fesleğeni mikserde karıştırın. Yüzünüze bu karışımı 10-12 dakika masaj şeklinde uygulayın. Bu uygulama akne ve sivilce sorunun ortadan kalkmasına yardımcı olacaktır. Fesleğen yaprakları cildinizi akne ve sivilceye neden olan unsurlardan temizleyecektir. Daha etkili sonuçlar almak için, safran batırılmış sütü yüzünüze günde iki kere uygulayabilirsiniz.

    Yüz dokusunu geliştirir: Yüz dokusunu geliştirmek için safrandan faydalanabilirsiniz. Bunun için;

    10 dakika boyunca bir bardak suyu kaynatın daha sonra 4-5 tane safranı ve 4 çorba kaşığı süt tozunu ekleyin. Bu karışımı 10 -15 dakika boyunca cildinize uygulayın. Bu cilt paketi yüz dokunuzun gelişmesine yardımcı olacaktır.

    Kuru cilt tedavisi: Eğer mat ve kuru bir cilde sahipseniz, limon ve safran maskesi hazırlayabilirsiniz. Limon cildi temizlerken, safran parlaklık kazandırır. Yapmanız gereken tek şey:

    Safran tozunu bir çay kaşığı limon suyu ile karıştırın. Eğer çok kuru cilde sahipseniz bu karışıma birkaç kaşık süt ilave edebilirsiniz. Karışımı hamur haline getirdikten sonra cildinize uygulayın. 20 dakika bekledikten sonra cildinizi duru su ile yıkayın.

    Safranı ayrıca banyo suyuna karıştırarak duş aldığınızda komple deri sağlığınıza katkıda bulunur. Deriyi temizleyerek yumuşamasını sağlar.

    Saça faydası: Sağlığa diğer faydaları yanında saçların sağlıklı şekilde büyümesine da katkı sağlar. Safran ve meyan kökü süt ile karıştırılarak saçların döküldüğü kısma uygulandığında saç çıkmasını teşvik eder. Bunun yanında var olan saçların dökülmesini azaltarak kellik sorununu ortadan kaldırabilir.

    Yerel Seçim 2024


    En Çok Aranan Haberler