YEMEK

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN
Merhaba, Ben akıllı asistanınız Mynet Chef GPT. Size en uygun yemek tariflerini bulmak için buradayım. Benden yardım alabilirsiniz.

Mynet Chef GPT

1 Hazırlamak istediğiniz öğünü seçiniz
2 Hangi malzemeleri kullanmak istersiniz? Listeden istediğiniz kadar malzemeyi ekleyebilirsiniz.
3 Hangi mutfak türünde olmasını istersiniz?
Daha fazla bilgi girmek ister misiniz?
4 Özel bir beslenme şekliniz var mı?
5 Belirtmek istediğiniz bir alerjiniz var mı?
6 Eklemek istediğiniz farklı detaylardan burada bahsedebilirsiniz.
    Kalan mesaj: 10

    Ekler tarifi: Ekler pasta nasıl yapılır? Pratik ekler yapımı için videolu anlatım!

    Ekler pastası, daha çok pastanelerden alarak yediğimiz bir pastadır. Pratik ekler tarifi ile sizler de kolaylıkla evinizde bu lezzeti yapabilirsiniz. İster misafirlerine ister evinizde eşinize, çocuklarınıza yapın, ekler keyifle yenilen ufak lezzetlerdir. Ve ekler pastasını birçok farklı şekilde yapabilirsiniz. Pratik ekler tarifi ile size klasik ekler yapımını videolu anlatımı ve püf noktaları ile hazırladık.

    Tarif Puanı
    Teşekkürler!
    Puanınız alınmıştır.
    Kaç Kişilik -
    Hazırlık Süresi 15dk
    Pişirme Süresi 20dk
    Kalori/Porsiyon -

    Çikolatalı ekler klasik bir pastane tatlısıdır. Genel olarak evlerde yapılan bir tatlı değildir ama çok sevilir ve özellikle kalabalık etkinliklerde ikram edilir. Kalabalık misafirlere ikram etmek için uygun bir tatlıdır. Yanında tuzlu kuru pastalarla da servis edildiği olur. Peki misafirlerinize ev yapımı ekler ikram etmeye ne dersiniz? Misafirleriniz yaptığınız lezzetli eklerleri tattıklarında ve bunların pastane işi değil el işi olduğunu öğrendiklerinde çok şaşıracaklar.

    Ekler yapımı için sizlerle biri pratik biri de tümüyle her şeyi elde yapmanızı gerektiren 2 tarif paylaştık. Pratik ekler tarifinin videolu anlatımı ile de kolayca nasıl ekler yapılır canlı canlı takip edebilirsiniz. Klasik ekler tarifinde eklerin hamuru, kreması ve çikolata sosunu kendiniz yapıyorsunuz. Bu şekilde yapacağını ekler her ne kadar zahmetli olsa da tadını tutturduğunuzda çevrenizden bolca övgü toplayabilirsiniz. İşte hem klasik hem de pratik ekler tarifleri...

    EKLER TARİFİ

    Ekler pasta 3 kısımdan oluşmaktadır. Hamur, krema ve çikolata sos. Ekler pastanın bu üç kısmının da yapımı için ihtiyacınız olan malzemeler şunlar...

    Ekler Hamuru Malzemeleri:

    • 1 su bardağı su
    • 2 çorba kaşığı margarin
    • 1 çorba kaşığı toz şeker
    • 1 tutam tuz
    • 1 su bardağı un
    • 4 adet yumurta

    Ekler Kreması Malzemeleri:

    • 1/2 su bardağı toz şeker
    • 1 çay kaşığı vanilya
    • 1.5 su bardağı süt
    • 1 çay bardağı un
    • 2 adet yumurta

    Çikolatalı Sos Tarifi:

    • 80 gram bitter çikolata
    • 1 çorba kaşığı süt
    • 1 çorba kaşığı su
    • 1 çay bardağı pudra şekeri

    Ekler Yapımı:

    1. Ekler yapımına hamurdan başlıyoruz. Bunun için 1 su bardağı su ve 2 çorba kaşığı margarini tencereye koyun ve altını açın. Ardından tencereye 1 çorba kaşığı toz şeker ve 1 çimdik tuz ekleyin. Bu karışım kaynamaya başlayınca 1 su bardağı unu bir seferde içine katıp karıştırmaya başlayın. 5-10 dakika daha piştikten sonra da altını kapatın.

    2. Hamur biraz soğuyup ılınınca 2 adet yumurtayı tek tek kırın ve yumurtaları hamura yedirin. Hamurun ele yapışan bir kıvam alması gerekiyor. Hamur ne fazla katıl ne de fazla yumuşak olmalı. Hamur istenilen kıvama geldiğinde hamuru, sıkma ucu takılı krema torbası yardımıyla az yağlanmış bir fırın tepsisine uzun parçalar halinde sıkın.

    3. Eklerlerin hamurlarını tepsiye sıkarak dizdikten sonra tepsiyi önceden 170 dereceye ısıtılmış fırına verin. Ekler hamurunun fırında 30 ila 40 dakika pişmesi gerekiyor.

    4. Ekler hamuru pişerken kremanın hazırlanmasına geçebilirsiniz. Bunun için krema malzemelerini yani yarım su bardağı toz şeker, 1 çay kaşığı vanilya, 1 buçuk su bardağı süt, 1 çay bardağı un ve 2 adet yumurtayı bir tencereye koyun. Malzemelerin hepsini muhallebi kıvamı alıncaya kadar karıştırarak pişirin. Kıvama gelince de kapatıp soğumaya bırakın.

    5. Ekler hamuru pişince fırından çıkartın ve ortalarını kesin. Soğumuş olan kremayı eklerlere pay edin edin ve üstünü hamurun diğer yarısı ile örtün.

    6. Son olarak çikolata sos için 80 gram bitter çikolatayı, 1 çorba kaşığı sütü, 1 çorba kaşığı suyu ve 1 çay bardağı pudra şekerini bir ısıtma kabına koyun. Karışımı benmari usülü eritip eklerlerin üzerine sürün. Siz, aileniz ve misafirleriniz ev yapımı ekleri afiyetle yiyebilir.

    Yaptığınız eklerleri fazlaca bekletmeyin ve çabuk tüketmeye çalışın. BEkleyen ekler fazlaca yumuşayabilir ve çabuk bozulabilir.

    Not: Benmari usülü yiyeceklerin doğrudan değil dolaylı olarak etrafı sıcak su ile kaplı bir kapta ıstılmasıdır. Yani çikolata sos malzemelerini ısıya dayanıklı bir kaba, bu kabı da içinde kaynar su bulunan başka bir kaba yerleştirin. Suyun çikolata sosun olduğu kaba girmemesine dikkat edin.

    EKLER YAPIMININ PÜF NOKTALARI

    Yumurtaları eklerken hamurun soğumuş olmasına ve birer birer ilave ederken bir öncekini yedirmeden diğerini eklememeye dikkat etmelisiniz. Bu şekilde yapılması ile yumurta hamurun daha az kıvamlı olması sağlar ve daha rahat sıkabilirsiniz.

    Ekleri tepsiye dizerken kenarlarını düzeltmek için ellerinizi önceden hafif ıslatmayı unutmayın. Böylece elleriniz yapışmayacaktır.

    Ekler hamurunu fırında attıktan sonra kapağını açmamanız durumunda daha kabarık eklerler elde edeceksinizdir.

    Üzerine benmari usülü eritilmiş çikolata koymanız hem daha rahat olur hem daha güzel bir görüntü oluşturur.

    KOLAY EKLER YAPIMI

    Paylaştığımız ekler tarifinde eklerin her şeyi elde yapılmaktadır. Ancak bu oldukça zahmetli olabilir. Eklerin yapımını kolaylaştırmak yapabileceğiniz bazı şeyler var. Örneğin hamuru kendiniz yapmak yerine kedi dili kullanabilirsiniz. Kremayı ve çikolata sosu hazır alabilirsiniz. Kedi dillerini süte bandırıp yumuşatarak, krema sosu kaşık yardımıyla üzerine koyup üstüne de ısıttığınız hazır çikolata sosu dökerek de ekler yapabilirsiniz. İşte kolay ekler yapımı için ihtiyacını olan malzemeler:

    • Kedi dili bisküvi
    • 1 su bardağı süt
    • 2 çorba kaşığı un
    • 75 gr. tereyağı
    • 2 çorba kaşığı toz şeker
    • 1 paket vanilya
    • Çikolata sosu

    Yapımı: Öncelikle tencereye 1 bardak sütü dökün ve 2 çorba kaşığı un ekleyip. Karıştırdıkça muhallebi kıvamına alacak ki bu aşamada 75 gram tereyağını da ilave edin. Kremayı sıkma poşetine alıp dinlenmeye bırakın.

    Krema soğutup dinlendikten sonra süt ile ıslattığınız kedi dillerinin arasına sürün. Kedi dillerini sütte fazla tutmayın yoksa dağılırlar. Arasında krema olan kedi dillerinin üzerine son olarak çikolata sosu da sürerek pratik bir şekilde ekler yapmış oluyorsunuz. İsterseniz eklerlerin üstüne renkli şekerlerle de süsleyebilirsiniz.

    Bu pratik ekler yapımı için aşağıda paylaştığımız videodan yararlanabilirsiniz.

    PRATİK EKLER NASIL YAPILIR VİDEOLU ANLATIM

    Eklerin yapımını bir de canlı canlı görmek isterseniz, Yemek blogu yazarı BEngi Uymaz’ın ekler nasıl yapılır videosunu izleyebilirsiniz. Aşağıdaki eklerin yapımında kullanılan malzemeler şunlardır:

    • 1 paket kedi dili bisküvi,
    • Kedi dillerini ıslatmak için süt,
    • Kreması için 75 gram tereyağı
    • 2 çorba kaşığı un,
    • 1 paket vanilya,
    • 2 çorba kaşığı toz şeker,
    • Çikolata sosu.

    EKLER TATLISININ TARİHİ

    Yumuşak hamurlu, genellikle vanilya kremalı ve üzeri çikolata kaplı ekler tatlısının geçmişi 19. Yüzyıla ve Fransa’ya uzanmaktadır. Ekler tatlısına 1850’ye kadar “Küçük Düşes” denilirmiş. Günümüze ulaşan Ekler adı 1860’dan sonra kullanılmaya başlanmış.

    Fransız orijinalinde Eclair kelimesi yıldırım çakması anlamına gelmektedir. Tatlıya bu adın verilmesinin nedeni yıldırım gibi bir anda hızlıca yenmesidir. Bazı yemek tarihçileri bu tatlıyı ilk yapanın söz konusu tarihlerde Saray’ın şefi olan ünlü Fransız şef Antonin Careme olduğunu iddia etmektedir.

    Chef GPT


    En Çok Aranan Haberler