KADIN

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Mynet Soran Anne Platformu

1 Bebeğinizin cinsiyeti nedir?
2 Bebeğinizin yaşını belirtir misiniz?
3 Sizlere hangi konuda yardımcı olmamızı istersiniz?
4 Öğrenmek istediğiniz farklı detaylardan burada bahsedebilirsiniz.
    Kalan mesaj: 10

    Elde mi, makinede mi yıkamalıyız! Hangisi daha sağlıklı

    Elde bulaşık yıkamanın zorluklarını herkes yaşamıştır. Özellikle soğuk kış günlerinde buz gibi su ile bulaşık yıkamak çoğumuzun kabusu olmuştur.

    Günümüzde özellikle de yoğun çalışma temposu içindeki kadınların ev işlerinde geçirdikleri zaman büyük önem kazanıyor. Araştırmacılar da bu konularda kafa yorarken, bulaşıkların elde veya makinede yıkanması konusunda da bilimsel çalışma yapılıyor ve ilginç sonuçlar ortaya çıkıyor.

    Bulaşık yıkama üzerine yapılan çalışmalardan biri İsveç’li bilim insanları tarafından gerçekleştirildi. Çalışma kapsamında bulaşıkları elle yıkamanın makinede yıkanmasına göre daha sağlıklı olduğu tespit edildi. Bulaşık makinesi ile yapılan yıkamalarda faydalı bakterilerin de öldüğü ortaya çıktı.

    Elde yıkamak sağlıklı

    Bulaşık makinesi ile ilgili yapılan bu çalışmada ezber bozacak bir sonuç görüldü.

    Araştırmada bulaşıkların elle yıkandığı ailede yetişen çocukların bulaşık makinesinde yıkanan çatal, bıçak ve tabakları kullanan çocuklara oranla % 40 oranında daha az alerjiye sahip oldukları tespit edildi.

    Elle yıkanan tabak, çatal ve bıçakları kullanan çocukların diğerlerine oranla daha az hastalıklara yakalandıkları da belirlenmiş oldu.

    Yararlı bakteriler ölüyor

    İsveç’li bilim insanlarına göre, bunun sebebi bulaşık makinelerinin vücuda faydalı olan bakterileri de yok etmesi. Bu sebeple bulaşık makineleri bağışıklık sistemimizi ve bedenin direnç kuvvetini düşürmektedir.

    Bu da astım, alerji gibi hastalıklara zemin hazırlar.

    Bazı bulaşıkları elde yıkayın

    İsveçli bilim insanları, bulaşık makinesi kullanılan ailelerin bazı bulaşıklarını elde yıkanmasını öneriyor. En azından bunun oranını ve dengesini sağlamış olursunuz. Bir nebze de olsa, çocuklarınıza bu faydalı bakterileri aşılar ve onların bağışıklık gücünü artırmış olursunuz.

    İngiliz araştırmacılardan ayrı bir çalışma

    İngiliz araştırmacılar da bulaşıkları elde ve makinede yıkama konusunda bir çalışma yaptı. Bir çok ev kadınının yıllardır tartışma konusu olan “Daha ekonomik olan elde yıkamak mı yoksa bulaşık makinesi mi” sorusuna İngiliz araştırmacılar noktayı koydu. İşte ortaya çıkan tasarruf tüyoları;

    Hızlı yıkama programları az enerji harcıyor

    Makineyi tam doldurun 10 kat tasarruf edin

    Almanya’da bulunan Bonn Üniversitesi’nin yaptığı bir araştırmaya göre ise bir makine dolusu bulaşıkların yıkanması hem zaman hem de su tasarrufu sağlıyor. Buna göre bir makine dolusu bulaşıkların yıkanması için en fazla 12-15 litre su harcanırken, aynı bulaşıkları elde yıkamak için 126 lt suya ihtiyaç duyulduğu tespit edilmiş. Sonuç olarak makinede yaklaşık 10 katı su tasarrufu sağlanıyor.

    7 dakika elle yıkama ile eşdeğer

    İngiliz Enerji Tasarrufu Fonu ise, ‘elde yıkmanın bulaşık makinesinde yıkamaktan’ daha hesaplı olduğunu savunuyor. Buna göre, mutfakta yaklaşık 6 katı su ya da 6-7 dakika kadar su akışı gerektirdiğinin belirten uzmanlar “Bulaşıkları elle yıkamanız 7 dakikanın üzerinde ise, dolu bir bulaşık makinesini açmak ile aynı enerji harcıyorsunuz” dedi.


    Yerel Seçim 2024


    En Çok Aranan Haberler