KADIN

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Mynet Soran Anne Platformu

1 Bebeğinizin cinsiyeti nedir?
2 Bebeğinizin yaşını belirtir misiniz?
3 Sizlere hangi konuda yardımcı olmamızı istersiniz?
4 Öğrenmek istediğiniz farklı detaylardan burada bahsedebilirsiniz.
    Kalan mesaj: 10

    Evcil Hayvanlar Çocuklar İçin Zararlı Mı Değil Mi?

    Evcil hayvanlarımızla çocuklarımızı ne kadar bir araya getirmeliyiz, tüyleri dokunur mu, saldırır mı, çocuklarımızla anlaşabilirler mi? Bu sorular kafamızı kurcalıyor. 3 yıllık deney sonucu açıklandı, bakalım hayvanlarımız çocuklarımız için zararlı mı?

    Kanada’daki Alberta Üniversitesi’nden çocuk salgın hastalık bilimcisi Anita Kozyrskyj 3 yıl süren bir deney gerçekleştirdi. 2009-2012 yılları arasında yapılan bu deneyde, anneler üzerinde hamilelikleri boyunca çalışılan ve Kanada Sağlıklı Bebek Boylamsal Gelişim Çalışması (CHILD) çalışmasının parçası olan 746 bebekten toplanan dışkısal örnekleri çözümledi.

    Deney grubu, aslında köpekseverler bebeklerdi...

    Bu gruptaki bebeklerin yarısından fazlası, rahimde oldukları sırada ve/veya doğumdan sonra evde bulunan en az bir kürklü evcil hayvana maruz kalmıştı ve çalışmadaki evcil hayvanların yüzde 70’i köpekti.

    Sonuçlar harikaydı. Evcil hayvanlar çocuklar için zararlı değil, hatta yararlıydı!

    Maruz kalan bebeklerden alınan dışkısal örnekler, hiç evcil hayvan bulunmayan bir evde yaşayan bebeklerden alınan örnekler ile karşılaştırıldığı zaman, maruz kalan bebeklerdeki faydalı Ruminococcus ve Oscillospira mikroplarının seviyeleri önemli ölçüde daha yüksekti.

    Obezite ve alerji azaltan miyavlamalar havhavlar...

    Öyle bir şey keşfedildi ki, aslında hamileyken bile bebeklerin evcil hayvanla teması vardı. Araştırmacılar, evcil hayvan besleyen ailelerdeki bebeklerin, yüksek seviyelerde Ruminococcus ve Oscillospira (Çocukluktaki alerjilerin ve obezliğin azalmasıyla bağlantılandırılan iki mikrop) sahibi olmalarının daha muhtemel olduğunu ve bu faydalı maruz kalışın, hâlâ dölyatağında bulunan bebeklere bile aktarılabildiğini keşfettiler.

    Bakteriler her zaman kötü değildir, kürklerinde yararlı bakteriler taşıyan minik melekler...

    Annenin hamileliği esnasında evde hayvan bulunması, daha sonra kürklü arkadaşlarını çocuğun doğumundan önce başka birine verecek olsa bileı, doğmamış çocuğun bağırsak mikrobiyomuna mikrobiyal avantajlar sunabilir. Bu ne demek? Bebek için yararlı bakteriler sağlıyorlar, demek.

    Sadece sindirim sistemlerine değil, psikolojilerine de yararlı.

    Önceki araştırmalarda ise evcil hayvanların otizmli çocukların sosyal gelişimine faydalı oldukları, çocukların anksiyete ve stresini azalttığı ve hatta kardeşlerden daha iyi arkadaşlık sağladıkları bulunmuştu. Bir köpeğin veya kedinin bir çocuğun en iyi arkadaşı olmaması için hiçbir sebep yok.

    Evcil hayvanlardan sağlanan mikroplar o kadar yararlı ki ileride bu mikropların hap haline getirilip sağlık sorunu yaşayan çocuklara ve insanlara verilebileceği bile ön görülüyor. Kısacası içiniz rahat olsun, evinizin koridorlarında hem aguyu hem havhavı duymak gibisi yok!

    Vitrin


    En Çok Aranan Haberler