KADIN

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Mynet Soran Anne Platformu

1 Bebeğinizin cinsiyeti nedir?
2 Bebeğinizin yaşını belirtir misiniz?
3 Sizlere hangi konuda yardımcı olmamızı istersiniz?
4 Öğrenmek istediğiniz farklı detaylardan burada bahsedebilirsiniz.
    Kalan mesaj: 10

    Farklı ülkelerden farklı doğum adetleri

    Dünyada her gün binlerce bebek doğuyor. Doğum, aileye yeni bir bireyin katılmasıyla hem kişisel hem de toplumsal bir olay olarak ortaya çıkarken, farklı ülkelerde birbirinden ilginç gelenekler göze çarpıyor.

    Doğum genel olarak dünyanın her yerinde benzerlikler gösterse de, ülkelere göre farklılık gösteren doğum adetleri ve inanışları, toplumların bulundukları bölgelere, iklimlere göre değişiyor. Lohusa şerbetinden bebek kutusuna, yenilenme jimnastiğinden edidurale kadar birbirinden değişik gelenekler ortaya çıkıyor.

    İşte ülkelere özel bazı gelenek ve uygulamalar...

    Brezilya: Hediyeleşmek

    Genel olarak yeni doğum yapmış olan anneye hediye götürme geleneği dünyada yaygınken, Brezilya'da, anneyi ve bebeği görmeye gelen misafirlere hediyeler veriliyor.

    Türkiye: Lohusa şerbeti

    Doğumdan sonra hazırlanıp hem yeni anneye hem de misafirlere ikram edilmesi âdet olan loğusa şerbeti, bugün hâlâ uygulanan bir gelenek.

    Bu şekerli, baharatlı şerbetin anne sütünü artırdığı da biliniyor.

    Almanya: Mutterpass

    Almanya'da da yeni annenin işini kolaylaştırmak ve bebeği rahat ettirmek için doğum sonrasında uygulanan bazı gelenekler yaygın. Ancak burada her hamilenin bildiği bir uygulama hala yapılıyor: Mutterpass adı verilen bir defter, hamileliğin başında anneye veriliyor ve hamilelik boyunca yapılan tüm doktor-ebe ziyaretleri bu deftere not düşülüyor. Böylece annenin ve bebeğin sağlık durumunun kaydı tutuluyor.

    Almanya’da Rückbildungsgymnastik (Doğum sonrası yenilenme jimnastiği): Alman kadınlar, ebeler ile doktorlar arasında seçim yapabiliyor ve ikisi de sigorta tarafından karşılanıyor.

    Bu konudaki en iyi şeyse Rückbildungsgymnastik kursu yani idrar tutamamayı engellemek adına pelvik taban için yapılan özel egzersizler. Dersler sigorta tarafından karşılanıyor.

    İsrail: Brit Milah

    İsrail'de erkek bebeklerin doğumdan 8 gün sonra sünnet edilmesini kapsayan ritüel boyunca bebeğin adı veriliyor ve duyuruluyor. Özel geleneksel yemeklerle kutlanan bu süreç, Brit Milah olarak adlandırılıyor.

    Bali’de plasenta gömmek

    Bali’de doğumdan sonra plasenta temizleniyor, kilden bir kaba ya da bir hindistancevizi kabuğuna konuluyor. Hindu felsefesine ait kadim semboller kabın üzerine işleniyor.

    Kabın içindekiler özel beyaz bir kumaşa sarılıyor. Bebek erkekse plasenta kabı özel bir ritüelle evin kapısının sağ tarafına, kızsa evin soluna gömülüyor. Evin bahçesi gömme töreni için uygun değilse okyanusa da atılabiliyor. Gömülen yerin yakınına bir pandunus ağacı dikiliyor.

    Zambiya: Sancı çekerken kapı ve pencereler kapatılıyor

    Zambiya kültüründe ise gebe kadın sancı çekerken kapıların, pencerelerin kapatıldığı, kadının sesinin yabancılara ulaşmasının engellenmeye çalışıldığı, sesin başka kişilere ulaşırsa kötü güçlerin doğumu zorlaştıracağına inanıldığı belirtiliyor.

    Japonya: Ansei

    Japonya'da sadece kadınların olduğu doğum odalarında ve evlerinde doğum yapan kadınların, doğumdan sonraki 3 haftayı evde geçirmesi bekleniyor. Kendi ailesinin evinde dinlenen ve anneliğe alışan kadına diğer aile üyeleri yardımcı oluyor.

    Hollanda: Evde doğum

    Eski zamanlardan beri Hollanda'da günlük hayatın bir parçası olarak kabul gören doğum, bugün de çoğunlukla evlerde gerçekleşiyor. Tüm ülkede doğum yapan kadınların %20'si kendi evinde doğuruyor.

    Hollanda’daki Kraamzorg (Hem hemşire hem ev yardımcısı)

    Özel olarak eğitilmiş bir hemşire evinize geliyor, sizi ve bebeğinizi kontrol ediyor. Aynı zamanda da banyonuzu temizliyor, çamaşırlarınızı yıkıyor ve hafif yemekler hazırlıyor. Yeni doğum yapan annelere devlet tarafından gönderilen bir ev yardımcısı var. Haftada 1 ya da 2 kere annenin evine gidip neye ihtiyacı varsa karşılıyorlar.4

    Nijerya: İlk banyo

    Doğum sonrası anne ve bebek bakımı sıradan bir süreçtir ama Nijerya'da, 'Omugwo' geleneği çok önemseniyor. Bu geleneğe göre, bebeğin ilk banyosunu büyükanne ya da teyzeler yaptırıyor. Anneye yalnız olmadığını ve destekleneceğini göstermek amacı ile ilk aylarda ailenin kadınları lohusayla ve bebekle yakından ilgileniyor.

    Finlandiya’daki bebek kutusu

    Finlandiya’daki her yeni anneye devlet tarafından bebek bezi, uyku tulumu gibi eşyalarla dolu bir karton kutu veriliyor. Bu karton kutu, bebek yatağı olarak da kullanılabiliyor.

    İsviçre’de, Cenevre’deki hastanede lüks bir yemek

    Bazı şeyler de ülkelerin tüketim alışkanlıklarına göre şekilleniyor. İsviçre’de leziz yemek servisi yapan lüks bir doğum kliniğini seçerseniz eğer akşam yemeklerinde özel içeceklerin bile ikram edildiğini görebilirsiniz.

    Pakistan: Aqiqah

    Aqiqah, genel olarak bebeğin saçının traş edilmesini, bebeğe isim verilmesini ve bebek için kurban kesilmesini içeren bir dizi tören. Bu törenler, bebeğin doğumundan sonraki 7., 14. ya da 21. günde yapılıyor.

    Amerika: Bebek battaniyesi

    Amerika'nın genelinde, doğumun mucizesini sembolize eden benzer örnekte bebek battaniyeleri yaygın. Her yeni doğanın sarılı olduğu battaniyeler çoğunlukla el örgüsü, benzer renklerde ve modellerde oluyor. Hatta bazı hastanelerde bile bu geleneksel bebek battaniyelerine benzer özel hastane battaniyeleri veriliyor.

    Doğum koçları ve doğum öncesi hediye partileri

    ABD’deki ismiyle doğum koçu, bizdeyse son senelerde adı duyulmaya başlanan doulalar var. Doğum sırasında anneye fiziksel ve psikolojik destek veren bu kişiler annenin doğum deneyimini kolaylaştırmak için var.

    Diğer bir gelenekse ‘baby shower’ denilen doğum öncesi hediye partileri.

    İsveç’teki ebeveyn izni

    İsveç, vatandaşlarına, anne ya da baba tarafından kullanılabilen 16 aylık ebeveyn izni sunuyor. Ebeveynler, izin sırasında maaşlarının yüzde 80’ini alıyor.

    Guatemala’da doğumu yaptıran geleneksel köy ebesinin düzenli olarak kadının evine gelerek kadının evinin işlerini yaptığı, çamaşırlarını yıkadığı belirtiliyor. Guatemalalı kadınların da doğum sonu dönemde uygun olduklarında sıcak kaplıcalara gitmeleri konusunda desteklendiği kaydediliyor.

    Latin Amerika: Karantina

    Latin Amerika'daki ülkelerde, doğumdan sonraki dönem için "La Cuarentena” (Karantina) adı verilen bir gelenek sürdürülüyor. Lohusa kadın, altı hafta boyunca sadece kendisiyle ve bebekle ilgileniyor. Seks yok, ağır aktivite yok, hafif yiyecekler var! Ailenin geri kalanı evin işleriyle ilgileniyor.

    Tayland ve Çin kültürüne göre doğumun vücut ısısını azaltan bir dönem olduğu düşünülerek, bu dönemde kadının sıcak tutulduğu, sıcak banyo yaptırıldığı, sıcak içecekler verildiği, kadının soğuk ve yağmurdan uzak tutulduğu bilgisi veriliyor.

    Ayrıca Çin kültüründe bu ayda loğusa kadının yanına sadece yakın akrabalarının geldiği, arkadaşların ve diğer uzak akrabaların bu kırk günlük süre bittikten sonra anne ve bebeği ziyaret ettikleri, Tayland kültüründe kırk günün sonunda kadının özel bitkilerin ve ilaçların olduğu bir su ile banyo yaptırılarak bu sürenin bitirildiği ifade ediliyor.


    Yerel Seçim 2024


    En Çok Aranan Haberler