FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

FED kararı sonrası dolar düştü! İşte 21 Mart Perşembe güncel dolar ve euro fiyatları

ABD Merkez Bankası Fed'in faiz kararı doların sert düşmesine neden oldu. Türkiye gibi gelişmekte olan ülkeleri de etkileyen faiz kararı sonrası 5.50 seviyesinde bulunan dolar kararın açıklanmasının ardından 5.40'a kadar düştü. 21 Mart Perşembe günü (bugün) dolar 5,42'den, Euro ise 6.21 liradan işlem görüyor. Dolar, euro fiyatları ile güncel döviz bilgilerine haberimizden ulaşabilirsiniz.

FED kararı sonrası dolar düştü! İşte 21 Mart Perşembe güncel dolar ve euro fiyatları

Dolar/TL, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faizlerin en az bu yıl boyunca mevcut seviyesi olan yüzde 2.25 ile yüzde 2.50 arasında kalacağı mesajının gelişmekte olan ülke para birimlerini desteklemesiyle sert düşüş gösterdi.

Bankacılar bugün dolar/TL'deki düşüşü sınırlayan tek etkenin ise ABD - Türkiye ilişkilerine yönelik endişeleri artıran haberler olduğuna dikkat çektiler.

Fed, ekonomik yavaşlama işaretlerinin olduğu bir ortamda bu yıl faiz artırımı öngörmeyerek üç yıllık para politikasını sıkılaştırma döngüsünü ani bir şekilde sona erdirdi ve bilanço küçültmeyi Eylül ayında durduracağını belirtti.

ABD'de büyüme, işsizlik ve enflasyon tahminlerini düşüren politika yapıcılar, Fed'in politika faiz oranının veya federal fon oranının, en az bu yıl boyunca mevcut seviyesi olan yüzde 2.25 ile yüzde 2.50 arasında kalacağını söyledi.

Bir bankanın döviz masası işlemcisi, "Daha birkaç ay önce Fed'den 2019'da üç belki dört faiz artışı beklenirken, dünkü karar öncesi sıfır ya da bir faiz artışı öngörülüyordu. Fed kararı ise en az 2019'da faizlerin sabit tutulacağını söylüyor ki bu piyasanın beklentilerinden de daha gevşek bir politika görünümü çiziyor" dedi ve ekledi:

"TL gibi gelişmekte olan ülke para birimleri için oldukça pozitif bir karar. Zaten etkisini de piyasada görebiliyoruz. TL'de yüzde 1 civarında bir değer kazancı görüyoruz. Bu sabah itibarıyla ABD ile ilişkilerin önümüzdeki dönemde zor bir sürece gireceğine ilişkin haber ise bu kazançları sınırlayan tek etken oldu."

Bugün Reuters'ta yer alan bir özel haberde, ABD'nin Türkiye'ye F-35 savaş uçaklarının verilmesi hazırlıklarını yakında dondurabileceği belirtildi.

Dolar/TL Fed kararı öncesi 5.4850 civarında işlem görürken, Fed kararı sonrası gece saatlerinde kur en düşük 5.4069'a kadar geriledi. Kur sabah saat 08:53'de 5.4353 seviyesinde işlem gördü. Aynı saatte euro/TL ise 6.2120 seviyesinde bulunuyor.

Küresel piyasalarda dolar, ilk tepkinin ardından kayıplarını kısmen telafi ederken; euro da dolar karşısında 1.1447 seviyesine kadar çıktıktan sonra 1.1420'ye gevşedi. Eurodaki bu hareket nedeniyle dolar endeksi dün yüzde 0.5 geriledikten sonra bugün yüzde 0.2 artıda 95.934'de işlem görüyor.

İşlemcilere göre; başta S400-Patriot tercihi olmak üzere ABD-Türkiye ilişkileri, küresel ticaret savaşları, yerel seçimler öncesi ekonomiyi desteklemek adına atılan genişlemeci adımlar, olası faiz indirimi endişesi, lokallerin beş aydır aralıksız devam eden döviz alımları, yavaşlayan büyüme, yüksek işsizlik ve enflasyon Türk Lirası'nı baskı altında bırakan unsurlar olarak sıralanıyor.

Öte yandan Fed'in ardından piyasalar bir kez daha ABD-Çin ticaret müzakerelerine odaklanmış durumda. ABD Başkanı Donald Trump dün yaptığı açıklamada, Çin'in herhangi bir ticaret anlaşmasına bağlı kalacağından emin olmak için gümrük vergilerinin "önemli bir süre" kalabileceği uyarısında bulundu. Çin-ABD ticaret görüşmeleri önümüzdeki hafta Pekin'de devam edecek.

DOLAR VE EURO NE KADAR? - 21 MART GÜNCEL DÖVİZ FİYATLARI

21 Mart Perşembe günü dolar/TL 5.42 seviyesinden işlem görüyor. Euro ise TL karşısında birkaç gündür sürdürdüğü 6,20 seviyelerini koruyor. Brexit nedeniyle İngiliz sterlini ise 7.30 seviyesinden 7.17'ye kadar geriledi.

dolar1


Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler