HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Gaziantep’te Alzheimer hastaları için moral evi kuruldu

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Yaşlı Destek Programı (YADES) kapsamında desteklenen ve Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilen Moral Evi Projesi’yle, Alzheimer hastalarının kaliteli zaman geçirmesini sağlayacak gündüz yaşam merkezi kuruldu.

Gaziantep’te Alzheimer hastaları için moral evi kuruldu

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Yaşlı Destek Programı (YADES) kapsamında desteklenen ve Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilen Moral Evi Projesi’yle, Alzheimer hastalarının kaliteli zaman geçirmesini sağlayacak gündüz yaşam merkezi kuruldu. Merkez, il genelinde yaşayan bin Alzheimer hastasının sosyal yaşama katılmasını amaçlıyor.
Dezavantajlı grupları toplumun bir parçası olarak gören anlayışı, hazırladığı projelere yansıtan Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, “Engelsiz Bir Gaziantep İçin” Türkiye’de ilk kez Engelliler Daire Başkanlığını kurarak, engellilerin hayatını kolaylaştıran çalışmalara imza attı. Bu kapsamda Gaziantep’te yaşayan Alzheimer hastalarına el uzatan Büyükşehir, “Moral Evi Projesi”yle farkındalık oluşturdu.

Hastalığın ilerleme hızı yavaşlatılacak
Alzheimer hastalarına özel, keyifli ve kaliteli zaman geçirmesine fırsat verecek gündüz yaşam merkezi kuran Büyükşehir, Alzheimer hastalarının sosyal yaşama katmayı, hasta yakınlarını desteklemeyi ve bu alandaki ihtiyacın bilinciyle örnek oldu. Alzheimer hastalarını, gündüz bakımlarını yaparak hasta yakınlarının bir nebze olsun nefes almalarını amaçlayan Alzheimer Hasta ve Hasta Yakınları Buluşma Merkezi, hastalığın ilerleme hızını yavaşlatarak, bireylerin aktif yaşlanmasına katkı sunacak.

Keyifli ve kaliteli zaman geçirecekler
Merkezde, Alzheimer hastalarına ihtiyaç duydukları konularda psikolojik ve danışmanlık desteği verilecek, eğitimlerle bilinç oluşturulacak. Hastaların keyifli ve kaliteli zaman geçirmesini sağlayacak müzik, el sanatları, spor, hafıza oyun atölyeleri oluşturulacak. Hastalıklarının gerektirdiği rehabilitasyon hizmetleriyle hastalığın seyrini yavaşlatılmasına yönelik çalışmalar yapılacak. Hasta ve hasta yakınların yaşam kalitesi artırılacak. Hasta yakınları bakım konusunda bilgilendirilecek, uzmanlarla buluşturulacak.

Hastalarını internetten takip edebilecekler
Ayrıca merkezde hasta yakınlarının başvurusu ve yapılacak değerlendirmenin ardından kendilerine verilecek cihazla yakınlarını harita üzerinden gerçek zamanlı olarak takip edebilecekleri bir sistem kuruldu. Hasta internet üzerinden izlenebilecek, bu sayede hem hasta hem de hasta yakınları kendilerini daha güvende hissedebilecek.

Merkezin hizmetleri
Alzheimer Hasta ve Hasta Yakınları Buluşma Merkezi’nde, Alzheimer hasta ve hasta yakınlarına uygun, bariyersiz bir yapı olarak tadilatı yapıldı. Bununla birlikte ergoterapi alanı, uyku odası, mescit, toplantı salonu, hobi bahçesi, spor odası, müzik odası, el sanatları atölyesi, hem hasta hem de hasta yakınlarının kullanabileceği fiziksel aktivite alanı, içeride hastalar için yürüme tırabzanı, merkez içerisinde yürüyüş yolu, tam teçhizatlı acil müdahale odası, hastalığa uygun oyunlar, Alzheimer hastaları için önem arz eden mavi ve turuncu renkler bina içerisinde kullanılarak hastalar için güvenli ortamlar oluşturuldu.

Alzheimer hastalığı
Alzheimer hastalığı her bireyin genetik veya kendi vücut yapısındaki deformasyonla her yaşta başına gelebilecek bir hafıza kaybı olarak kendini gösterir. Sinsice beyinde gelişen bozukluklarla başlayan bir hastalıktır. Hastalık ilerledikçe, hasta becerilerini gittikçe kaybeder ve en sonunda tamamen başkasının yardımına bağımlı kalır.

Gaziantep’te Alzheimer hastaları için moral evi kuruldu

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler