HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Geri dönüş çilesi başlıyor

9 günlük Kurban Bayramı tatilinde sona geliniyor. Tatili şehir dışında geçiren vatandaşlar, tatilin sona ermesiyle yaşadıkları şehirlere geri dönüyor.

Geri dönüş çilesi başlıyor

ANKARA (ANKA) - Özellikle yarın ve tatilin son günü olan Pazar günü şehirlerarası yollardaki trafik yoğunluğunun artması bekleniyor. Yollardaki sıkışıklığın ve kaza riskinin arttığını vurgulayan yetkililer, yola çıkacaklara önemli uyarılarda bulunuyor.

Kurban Bayramı tatili süresince önlemlerini alan Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Hizmetleri Başkanlığı geri dönüş yoluna çıkacak vatandaşlar için de karayollarında trafik güvenliğinin sağlanmasına yönelik bir dizi denetleme yapacak.

Buna göre trafik kuruluşları planlamış ve almış oldukları trafik tedbirlerini yerinde görmek, seyir-seyahat esnasında sürücülerin trafik güvenliği açısından tehlike oluşturan hatalı davranışlarını tespit etmek ve gereği yapılmak üzere ilgili trafik ekiplerine/ birimlerine bildirimde bulunarak yasal işlem yapılmasını sağlamak, karayolları üzerinde gereken diğer tedbirleri aldırmak için Trafik Hizmetleri Başkanlığı'nda görevli Başkan Yardımcıları, Şube Müdürleri ile 8 ekip ve 24 personelden oluşturulan denetim ekipleri, yol denetimlerini yapacak.

Karayolunda seyreden araçların ve sürücülerinin hal ve hareketlerini, trafik kurallarına riayet edip etmediklerini, trafik ekip ve personelinin görevli olduğu güzergâh üzerinde bulunup bulunmadığını, araç durdurma ve kontrollerde Trafik Denetimlerinde ve Trafik Kazalarında Alınacak Önlemlere İlişkin Yönergeye uygun önlemlerin alıp alınmadığını, görevlilerin sürücülere karşı tutum ve davranışlarını (nezaket, hitabet, yaklaşım), uygulanan işlemlerde görevin gerektirdiği temel kural ve prensiplere uyup uymadıklarını gözlemlemek ve gerekli tespitleri yapmak amacıyla, gidiş ve dönüşleri otobüs (bilet almak suretiyle) ile olmak üzere, iller arasında sivil denetim ekipleri ve personel görevlendirilecek.

-SABİT VE SEYİR HALİNDE DENETLEMELER-

Trafik kuruluşları ve karayolu üzerinde sabit veya seyir halinde denetim yapan trafik ekipleriyle koordineli ve irtibatlı olarak trafik kural ihlali yapan yol kullanıcıları havadan izlemek ve denetlemek, ayrıca TIR, kamyon, tanker gibi ağır taşıtlardan dolayı trafik yoğunluğunun önemli oranlarda arttığı tespit edilen yol kesimleri hakkında trafik kuruluşları ve ekiplerine bilgi verilerek, bu araçların uygun yerlerde kısa süreler ile trafik akımı normale dönünceye kadar bekletilmeleri ve kontrolü sağlamak amacıyla,Havacılık Dairesi Başkanlığı'na ait üç helikopter ile Trafik Hizmetleri Başkanlığından rütbeli personel havadan denetleme yapmak yoğun bir şekilde yapılacak.

Başta otoyollar ve bölünmüş karayolları olmak üzere, hız ihlallerinin ve bu ihlaller sonucu trafik kazalarının yoğunlaştığı karayollarında resmi ve sivil radar araçları ile sabit ve seyir halinde radarlı hız denetimleri yapılacak.

Genel hizmet polisleri trafik kural ihlallerine karşı bayram tatili süresince daha hassas davranacak.

Şehir içi ve şehirlerarası karayollarında hız başta olmak üzere diğer trafik kural ihlallerini en az seviyelere indirilmesini sağlayan Kent Güvenliği Yönetim Sistemleri (KGYS) ile Trafik Elektronik Denetleme Sistemi (TEDES) kurulu bulunan illerde bu sistemlerin bayram tatili süresince aktif olarak kullanılacak.

Emniyet "Vatandaşların ve özellikle de sürücüler başta olmak üzere yol kullanıcılarının trafik kurallarına her zamankinden daha fazla riayet etmelerini, başta hız ihlali olmak üzere yakın takip, fazla yolcu, uykusuz-yorgun araç kullanmamaları, trafik kural ihlallerinden kaçınmalarını, her bir trafik kuralının en az bir hayat kadar değerli olduğu bilinci içerisinde sevdikleriyle kazasız, sağlıklı ve iyi bayramlar geçirmelerini diliyoruz" açıklamasında da bulundu.

-DİREKSİYON BAŞINA YORGUN OTURMAYIN, KIŞ LASTİĞİ TAKIN-

Bayramlarda yollarda sıkışıklığın ve kaza riskinin artması nedeniyle, sürücülerin daha dikkatli olmaları gerekirken, seyahat öncesi araçların tüm bakım ve kontrolünün yaptırılması gerektiğini kaydeden yetkililer, bayramda geri dönüş yoluna çıkacaklara şu uyarılarda bulunuyor:

"-Yola çıkmadan önce uykunuzu iyice alın, direksiyon başına yorgun oturmayın. Mevsim değişikliğini dikkate alıp, kış lastiği takın.

-Taşıta biner binmez emniyet kemerinizi takın ve ancak aracı terk edeceğiniz zaman çözün.

-Araçtaki diğer kişilerle konuşurken dahi gözünüzü yoldan ayırmayın.

-Hem iki yönlü, hem bölünmüş yollarda sadece sağ şeritten gidin. Ancak önünüzdeki aracı geçmek için şerit değiştirin.

-Hız limitlerini aşmayın. Hız arttıkça görüş alanı daralır, tehlike anında gereken önlem zamanında alınamaz ve kaza olur. Hızlı giderken kaza yaparsanız, kazanın şiddeti de artar ve ölümlere neden olur. Önünüzdeki yavaş araçları yol şartlarından emin olmadıkça acele hareketlerle geçmeyin.

-Cep telefonunuzla direksiyon başında kesinlikle konuşmayın. Kulaklık ya da araç kiti de kullanmayın.

-En az 2 saatte bir 5 dakika mola verin. Direksiyon kullanırken yavaşlayan kan dolaşımını hızlandırmak için mola esnasında muhakkak araçtan inip, hareket edin.

-Türkiye başta gelen kaza nedeni "arkadan çarpma'dır. Bu yüzden önünüzdeki araca fazla yaklaşmayın.

-Diğer sürücülerin yanlış, sorumsuz ve hatta saygısız hareketlerine kızmayın, sinirlenmeyin, hırslanmayın.

-Sizin için önemli olan trafik polisinin denetimi değil, kendi kendinizi denetlemeniz ve kendinize saygınızdır."

-GÜL VE ERDOĞAN'IN ORTAK RİCASI-

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da bayram mesajlarında bayram sevincinin üzüntüye dönüşmemesi için, yollara düşecek vatandaşlardan trafik kurallarına uymaları konusunda ricacı olmuştu.

Cumhurbaşkanı Gül, "Vatandaşlarımızdan trafikte daha dikkatli olmalarını, kurallara uymalarını rica ediyorum" derken, Başbakan Erdoğan ise, "Sürücülerimizin trafikte azami dikkat içinde olmalarını, ailelerine ve milletimize büyük acılar yaşatacak kazalara mahal vermemelerini önemli rica ediyorum" ifadelerini kullanmıştı.

-YAĞIŞLARA DİKKAT-

Meteoroloji Genel Müdürlüğü de yağışlar konusunda vatandaşları uyardı. Meteoroloji yağışların; Marmara'nın doğusu (İstanbul, Kocaeli, Sakarya, Yalova, Balıkesir, Bursa, Bilecik) ve Batı Karadeniz bölümü ile Afyonkarahisar, Kütahya, Eskişehir, Çankırı, Ankara'nın batı ilçeleri, Adana, Osmaniye ve Hatay'ın batı kıyı ilçelerinde kuvvetli ve yer yer çok kuvvetli olması beklendiğini bildirdi.

Meteoroloji'ye göre ayrıca yarın Marmara'nın doğusu, İç Anadolu, Karadeniz, Doğu ve Güneydoğu Anadolu ile Afyonkarahisar, Kütahya, Hatay ve Kahramanmaraş çevreleri sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçecek, yağışlar Batı ve Doğu Karadeniz kıyıları, Doğu Anadolu'nun doğusu ile Bitlis, Siirt ve Artvin çevrelerinde kuvvetli olarak görülecek.

Pazar günü ise Doğu Karadeniz, Doğu Anadolu'nun doğusu ile Siirt çevrelerinin yağmur ve sağanak yağmurlu, Marmara'nın güneyi, Ege, Göller yöresi, Batı Karadeniz'in iç kesimleri ve İç Anadolu'nun batısında sabah saatlerinde sis görülecek.

Meteoroloji yetkilileri başta yollara düşecek vatandaşları yaşanabilecek ulaşımda aksamalar gibi yaşanması muhtemel risklere karşı uyarırken, ayrıca ani sel, yerel su baskını, yıldırım uyarısı da yaptı.

günün haberleri

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler