KADIN

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Mynet Soran Anne Platformu

1 Bebeğinizin cinsiyeti nedir?
2 Bebeğinizin yaşını belirtir misiniz?
3 Sizlere hangi konuda yardımcı olmamızı istersiniz?
4 Öğrenmek istediğiniz farklı detaylardan burada bahsedebilirsiniz.
    Kalan mesaj: 10

    Hamilelikte geçirilen klamidya enfeksiyonu bebeği nasıl etkiler?

    Gebelik döneminde en ufak bir üşütme bile kadınların büyük kabusu olurken Klamidya gibi bir enfeksiyonun gebeyken ortaya çıkması psikolojik açıdan oldukça zor bir durum. Kadın Hastalıkları ve Doğum & Tüp Bebek Uzmanı Prof. Dr. Fatih Şendağ, gebelik döneminde meydana gelen klamidya enfeksiyonu hakkında oldukça sağlıklı bilgilerde bulundu.

    Oral, anal ya da genital temas ile bulaşan bakteriyel bir enfeksiyon olan Klamidya anneden bebeğe geçebilen bir hastalık. Oldukça yaygın olduğu bilinen bu hastalık özellikle 15 ila 25 yaş aralığında sıkça görülür.

    GEBELİKTE KLAMİDYANIN ZARARLARI

    Bu enfeksiyon erken doğum riskini arttırır. Amniyon kesesinde veya kesedeki sıvıda enfeksiyon oluşmasına neden olan klamidya, bu etkisi ile düşük riskini de arttırıyor.

    Eğer enfeksiyon hamilelik sırasında oluşursa rahim enfeksiyonu riski de artar. Doğum esnasında anneden bebeğe geçebilen bu hastalığın bir an önce tedavi edilmesi gerekir. En kısa sürede klamidya tedavisi yapılmazsa bebekte doğumdan sonra göz enfeksiyonları ya da zatürre gibi hastalıklar meydana gelebilir.

    KLAMİDYA BELİRTİLERİ

    Klamidya çoğu zaman kendini hiç belli etmeden ilerler. Hatta enfeksiyonu taşıyan kişilerin %70’inde herhangi bir belirti ortaya çıkmadı. Ayrıca bu rahatsızlığın belirtileri sistit ve mantar gibi sorunlarla kolayca karıştırılabilir. İdrar esnasında ağrı ve acı hissi, alt karın bölgesinde ağrı, vajinal akıntının içerisinde iltihap olması, vajinal akıntının kötü kokulu olması, cinsel ilişki esnasında ağrı veya kanama Klamidya belirtileri arasında yer alır.

    NASIL TEDAVİ EDİLİR?

    Klamidyanın erken teşhis edilmesi önemli. Eğer erken teşhis edilmezse infertilite, rahim ağzı iltihabı ve pelvik inflamatuar hastalık gibi çeşitli sorunların ortaya çıkmasına neden olabilir ve üreme sistemine yayılır.

    Antibiyotik ilaçlarla kolayca tedavi edilebilen bu hastalık gebelikte de bir komplikasyon ortaya çıkmadan tedavi edilebiliyor. Hamilelikte ortaya çıkan klamidyanın tedavisi yapılırken partnerin de tedavi edilmesi gerekir.

    Aksi takdirde yapılan tedavinin bir yararı olmayacağı unutulmalı. Hamilelikte klamidya sorunu mutlaka tedavi edilmesi gereken, tedavi edilmediği takdirde bebekte ciddi sorunlar ortaya çıkmasına neden olan bir sorundur.

    Bebeğin sağlığı, uzun vadede kısırlık gibi sorunların ortaya çıkmaması, olası bir düşük ya da erken doğum riski karşısında mutlaka tedaviye sıcak bakılmalı.

    Prof. Dr. Fatih Şendağ
    Kadın Hastalıkları ve Doğum & Tüp Bebek Uzmanı

    www.fatihsendag.com
    Facebook: @profdrfatihsendag
    Instagram: @prof.dr.fatihsendag
    YouTube-Prof. Dr. Fatih Şendağ

    5 dakikada 5 saç modeli


    Vitrin

    En Çok Aranan Haberler