KADIN

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Mynet Soran Anne Platformu

1 Bebeğinizin cinsiyeti nedir?
2 Bebeğinizin yaşını belirtir misiniz?
3 Sizlere hangi konuda yardımcı olmamızı istersiniz?
4 Öğrenmek istediğiniz farklı detaylardan burada bahsedebilirsiniz.
    Kalan mesaj: 10

    Histeroskopi nedir ve nasıl uygulanır?

    Histeroskopinin tıbbi bir görüntüleme biçimi olduğunu söyleyen Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Seval Taşdemir, önemli açıklamalarda bulundu.

    Işıklı bir teleskop ile rahim içi boşluğu görüntülenebilmektedir. Histeroskop, aynı zamanda tedavi için de kullanılabilmektedir. Tanısal amaçla kullanılan histeroskopi ofis histeroskopi olarak adlandırılmaktadır. Tedavi amaçlı histeroskopilerde ise anestezi uygulanmaktadır. Histeroskopi ideal olarak adet kanaması bittikten hemen sonra yapılmalıdır. Bu dönemde rahim iç tabakası oldukça incedir ve bu sayede rahim içerisinde meydana gelen anormallikler daha net bir biçimde saptanabilmektedir. Tanısal amaçlı histeroskopiler için hastaların herhangi bir hazırlık süreci bulunmamaktadır. Ancak tedavi amaçlı histeroskopide anestezi uygulaması yer aldığı için hastaların operasyondan önceki altı saatte bir şey yememeleri gerekmektedir.

    Ofis Histeroskopi Uygulaması

    Ofis histeroskopi tanı amaçlı bir histeroskopi uygulamasıdır. Herhangi bir şekilde anestezi gerektirmeyen bu uygulamada rahim ağzından rahim içerisine sokulan ince aletler kullanılmaktadır. Ofis histeroskopi başta kısırlık, rahim içinde yapışıklık, myom ve poliplerin görüntülenmesi için kullanılır. Bu uygulamanın en büyük avantajı ise vajina içerisine herhangi bir alet yerleştirilmeden ve rahim ağzı tutulmadan ya da genişletilmeden yapılabilmesidir. Ancak rahme giriş esnasında hafif bir kramp meydana gelebilmektedir. Bu krampın oluşması ise son derece doğaldır. Ofis histeroskopi de rahmin içerisinde su verilerek boşluğun şişirilmesi sağlanmaktadır. Bu şekilde rahim içerisi, kamera aracılığı ile daha rahat ve net bir şekilde görüntülenebilmektedir.

    Histeroskopi Öncesi ve Sonrası

    Ofis histeroskopi sonrasında hafif ve orta düzeyde bir ağrı duyulabilir ve görüntüleme işlemi sonrasında hastalar kısa takipten sonra evlerine gidebilmektedir. Tedavi amaçlı histeroskopi ise her ne kadar basit ve kolay bir işlem olsa da cerrahi bir müdahaledir ve genel anestezi ile birlikte uygulanmaktadır. Bu nedenle hastaların ameliyattan altı saat önce yemek ve sıvı alımını durdurmaları gerekmektedir. Bu operasyonda uygulanan anestezi sayesinde hasta hiçbir ağrı ya da sızı hissetmemektedir. Tedavi amaçlı histeroskopi uygulaması sonrasında hastaların büyük bir çoğunluğu aynı gün sosyal hayatlarına geri dönebilmektedir. Operasyondan sonraki ilk günde bazı krampların meydana gelmesi son derece normaldir. Ayrıca nadiren de olsa lekelenme gibi kanamalar da meydana gelebilmektedir. Bu komplikasyonlar birkaç gün içerisinde ortadan kalkmaktadır.

    Op. Dr. Seval Taşdemir
    Kadın Hastalıkları, Doğum
    ve Tüp Bebek Uzmanı
    www.fertijin.com.tr
    https://www.facebook.com/drsevaltasdemir
    https://www.instagram.com/drsevaltasdemir
    https://www.youtube.com/fertijin

    Vitrin


    En Çok Aranan Haberler