HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Hollande, Fidel ve Raul Castro ile buluştu

Küba'nın başkenti Havana'ya tarihi bir ziyarette bulunan Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Fidel ve Raul Castro ile bir araya geldi. Hollande, yıllardır süren Amerikan ticaret ambargosunun sona erdirilmesi çağrısında bulundu.

Hollande, Fidel ve Raul Castro ile buluştu

Küba'nın başkenti Havana'ya tarihi bir ziyarette bulunan Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Fidel ve Raul Castro ile bir araya geldi.

Liberation gazetesi muhabiri Laure Bretton'un Twitter üzerinden aktardığına göre, Fidel Castro ile bir saat süreyle görüşen Cumhurbaşkanı Hollande "Karşımda tarih yaratmış bir adam var" dedi. Hollande, daha sonra Küba'nın şimdiki lideri Raul Castro ile bir araya geldi.

1898'de bağımsızlığını elde etmesinden beri Küba'yı ziyaret eden ilk Fransa cumhurbaşkanı olan Hollande, 1980'lerden bu yana da adaya giden ilk Batılı lider de oldu. En son 1986 yılında İspanya Başbakanı Felipe Gonzales Küba'ya gitmişti.

BBC'nin Havana muhabiri Will Grant, diğer bazı Avrupa ülkelerinin aksine, Fransa'nın Küba ile görece iyi ilişkiler içinde olduğunu ve şimdi de yeni ekonomik açılımdan yararlanmak istediğini kaydediyor.

Hollande, Havana havaalanına indiğinde bu ziyaretin "son derece duygusal nitelik taşıdığını" söyledi.

Yıllardır süren Amerikan ticaret ambargosunun sona erdirilmesi çağrısında bulunan Hollande, Küba'ya uygulanan ambargonun adanın kalkınmasına büyük zararlar verdiğini söyledi.

Son aylarda Küba ile ABD arasındaki ilişkilerin gelişme kaydetmesine rağmen ticaret ambargosu hala yürürlükte.

Hollande, iki ülke arasındaki akademik ve bilimsel işbirliğinin artırılması planları çerçevesinde, Kübalı öğrencilerin eğitimlerini Fransa'da sürdürebilmeleri için verilen burs sayısının iki katına çıkarılacağını duyurdu.

Hollande, Havana ziyareti sırasında dün ilk olarak Küba Katolik kilisesinin lideri Kardinal Jaime Ortega'ya La Légion d'honneur nişanı taktı. Katolik kilisesi yönetim muhalifleri ve Komünist yönetim arasında arabuluculuk rolünü üstlendi.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler