FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Japon otomotiv devi Honda Türkiye fabrikasını kapatacak mı?

Japon otomotiv üreticisi Honda’nın Türkiye’deki fabrikasını kapatacağı iddia edildi. Honda'dan yapılan açıklamada, Türkiye'de Civic üretimine 2021 yılında son verileceği, ancak Türkiye'deki operasyonlarını devam ettirme niyetinde oldukları' belirtildi. Açıklamada, ayrıca "Türk hissedarlar ile yapıcı diyaloğumuz sürecek" denildi.

Japon otomotiv devi Honda Türkiye fabrikasını kapatacak mı?

İngiltere North Swindon'un Muhafazakar Milletvekili Justin Tomlinson, dün İngiltere basınına yaptığı açıklamada Honda'nın İngiltere’nin yanı sıra Türkiye'deki fabrikasını da kapatacağını ve tüm Avrupa için Japonya'daki merkezinde üretim yapacağı iddiasında bulunmuştu. Tomlinson, Honda’nın İngiltere’deki fabrikayı kapatma karının Brexit ile ilgili olmadığını vurgulayarak, “Honda kararında netleşti. Honda’nın İngiltere’den çekilme kararının Brexit ile ilgisi yok. Japon otomotiv üreticisi Türkiye’deki fabrikasını da kapatacak. Çünkü markanın yeni üretim stratejisi doğrultusunda, tüm Avrupa için üretimi Japonya’daki fabrikadan sağlanacak” açıklamasını yapmıştı. Reuters'a konuşan Honda yetkilileri, 2021 yılında Civic modelinin Türkiye'de üretilmeyeceğini açıkladı. Öte yandan Honda bu süreçte, Türkiye'deki operasyonlarını Türk paydaşlarıyla yapıcı dialoğu devamlı kılmak için sürdüreceğini bildirdi.

HONDA'DAN AÇIKLAMA

Konuyla ilgili resmi açıklama az önce Honda Motor tarafından geldi.

AÇIKLAMA ŞÖYLE;

Honda küresel otomobil üretim ağını yeniden yapılandırıyor

19 Şubat 2019 - Honda bugün küresel üretim ağını yeniden yapılandıracağını açıkladı. Bu yeniden yapılandırma, küresel otomotiv endüstrisindeki köklü değişikliklerin bir yansıması olarak Honda’nın elektrikli otomobillere verdiği önemi artırmasının sonucunda ortaya çıkmıştır. Elektrifikasyonun yol açtığı önemli değişiklikler, Honda'nın üretim operasyonlarını revize etmesini ve faaliyetlerini yüksek üretim hacminin yakalanabileceği bölgelerde yoğunlaştırmasını gerekli kılmaktadır.

Bu nedenle, HUM (Honda UK Manufacturing Ltd.), mevcut model üretim ömrünün sonu olan 2021'de İngiltere'deki Swindon araç üretim tesisini kapatma önerisini bugün çalışanlarına iletmiştir. Tesis şu anda yılda 150.000 otomobil üretmekte ve yaklaşık 3.500 kişiyi istihdam etmektedir. Karardan etkilenen çalışanlarla görüşmelere bugün başlanacaktır.

Söz konusu küresel yapılanma Honda’nın Türkiye'deki otomobil operasyonlarını da kapsayacaktır. Honda Türkiye A.Ş. şu anda yılda 38.000 adet otomobil üretmektedir. Şirket, 2021 yılında mevcut Civic sedan modelinin üretimini durdurmayı bunun yanı sıra Türkiye'deki faaliyetlerini sürdürmeyi planlamaktadır. Honda Türkiye A.Ş. bu dönemde Türkiye’deki paydaşlarıyla yapıcı diyaloğunu sürdürmeye devam edecektir.

Honda Motor Avrupa Başkanı Katsushi Inoue; “Sektörümüzü etkileyen köklü değişikliklerin sonucunda, elektrifikasyon stratejimizi hızlandırmamız ve küresel operasyonlarımızı buna göre yapılandırmamız hayati önem taşıyor. Bunun sonucu olarak, üretim ağımızı geleceğe nasıl hazırlayacağımıza dair çalışanlarımızla masaya oturmak üzere zor bir karar aldık. Bu hiç de kolay olmadı. Bugünkü duyurunun çalışma arkadaşlarımızda yaratacağı tedirginlikten dolayı derin üzüntü duyuyoruz” dedi.

Honda’nın Avrupa merkezi İngiltere’de yer almaya devam edecek ve Avrupalı ​​müşterilerimizin ihtiyaçlarını karşılamaya odaklanacak.

ŞEKERPINAR FABRİKASI HONDA'NIN AVRUPA'DAKİ İKİNCİ BÜYÜK TESİSİ

Gebze Şekerpınar´da bulunan fabrika, Honda'nın Avrupa'daki ikinci otomobil üretim tesisi konumunda. Honda binek otomobillerinin üretim, ithalat ve pazarlaması ile Honda motosikletlerinin ithalat ve pazarlamasından sorumlu Honda Türkiye, 1992 yılında yüzde 50 - 50 ortaklıkla Anadolu Honda Otomobilcilik A.Ş. adı altında kuruldu.1997 yılı sonundan itibaren Honda’nın Civic modelinin seri üretimine başlayan şirket Ocak 2003 tarihinden bu yana Honda Türkiye A.Ş. olarak yüzde 100 Honda Motor Co. sermayesi ile faaliyetlerini sürdürüyor. Yıllık üretim kapasitesi 50 bin araç olan Honda Türkiye Gebze Fabrikası’nda 770 kişi çalışıyor. Burada üretilen Civic Sedan modeli, Almanya, Polonya, Romanya gibi Avrupa ülkeleri başta olmak üzere Mısır ve İsrail’in de dahil olduğu 30’dan fazla ülkeye ihraç ediliyor. Bunun yanında, Accord, Jazz, CRV, Civic Sedan ve Civic 5 Kapı modelleri için panel yedek parça üretimi gerçekleştirilip Avrupa ve Amerika’ya ihraç ediliyor.

Honda'nın Türkiye'deki üretim ve satış faaliyetleri Kocaeli'nde bulunan 280 milyon lira sermayeli şirket tarafından gerçekleştiriliyor. Üretime 1997 yılında başlayan 50,000 araç kapasiteli tesis geçen yıl yaklaşık 40,000 Civic sedan üretti. Şirkette yaklaşık 1,100 kişi çalışıyor.

Şirket ayrıca İngiltere'deki Swindon fabrikasını 2021 yılında kapatacağını açıkladı. Yılda 150,000 aracın üretildiği fabrikada 3,500 kişi çalışıyor.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler