KADIN

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Mynet Soran Anne Platformu

1 Bebeğinizin cinsiyeti nedir?
2 Bebeğinizin yaşını belirtir misiniz?
3 Sizlere hangi konuda yardımcı olmamızı istersiniz?
4 Öğrenmek istediğiniz farklı detaylardan burada bahsedebilirsiniz.
    Kalan mesaj: 10

    Kalça artroskopisi nedir?

    Sevgili Okurlarım sizlere 'Kalça Artroskopisi' konusundan bahsetmek istiyorum. Kalça artroskopisi ciltte açılan portal adı verilen küçük delikler yardımı ile kamera ve bu tekniğe özel üretilmiş el aletleri kullanılarak kalça eklemi ve çevresindeki sorunlara müdahale edilebilen bir yöntemdir.

    Kalça Artroskopisinin Kullanım Alanları Nedir?

    Bu yöntemle kalça eklemi içindeki yırtıklar, kıkırdak problemleri, yumuşak doku sorunları, kemik çıkıntıları ve sıkışma problemi tedavi edilebilir. En sık kullanıldığı durum kalçada sıkışma problemi ve bunun neden olduğu yırtıklar ve kıkırdak sorunlarıdır.

    Uygulama Nasıl Yapılıyor?

    Anestezi tercihi hastaya kalmakla beraber genellikle epidural anestezi (belden uyuşturma) tekniği kullanılmaktadır. Böylece gerek ameliyat sırasında gerekse ameliyat sonrası dönemde hasta konforu artmaktadır. Bu teknik için özel bir ameliyat masası, artroskopi kulesi ve floroskopi cihazı kullanılmakta ve hasta hazırlığı ile hastayı masadan yatağına alma süreci uzun sürmektedir.

    İyileşme Süreci Nasıl İlerliyor?

    Bu süreç hangi nedenle yapıldığına bağlı olarak değişmektedir. Hasta cerrahi işlem sonrası aynı gün koltuk değnekleri ile hareketli hale gelebilir. Sadece sıkışmaya neden olan kemik tıraşlandıysa iyileşme süreci hızlı ilerler. İlk bir ay koltuk değneği kullanımının ardından hasta eğer masa başında çalışıyor ise ameliyat sonrası 4 ila 6 hafta içinde işine dönebilir. Bedenen çalışılan işlerde ise bu süreç 8 ila 10 haftaya kadar uzayabilir. Sporcularda ise rehabilitasyon protokolü çok farklıdır ve basamak basamak ilerler. Kemik tıraşlama işlemi dışında eğer labrum yırtığına da müdahale edildiyse rehabilitasyon süreci daha yavaş ilerler.

    İyileşme Döneminde Fizik Tedavi Gerekli Midir?

    Neredeyse tüm ortopedik cerrahilerde olduğu gibi bu işlem sonrasında da fizik tedavi olmazsa olmazlardandır. Doku iyileşmesi, kasların eski gücüne kavuşması, ağrı kontrolü ve eklem hareketlerinin eski düzeyine gelebilmesi için rehabilitasyonun erken döneminde 4-6 hafta süre ile fizyoterapist ve fizik tedavi doktorunun gözetiminde olmak işlem sonucunu daha iyi noktalara taşır.

    Kalça Artroskopisinin Amacı Nedir?

    Hastalar için en önemli amaç, ağrının giderilmesi olsa da hekimlerin bu işlemi yapmaktaki esas amacı ileride gelişebilecek kalça kireçlenmesinin (koksartroz) önlenmesidir ve bununla birlikte ağrı da azalmaktadır. Eklem biyomekaniğinin daha iyi hale gelmesi ile birlikte yaşam kalitesi artmakta ve eklem harabiyeti yavaşlamaktadır.

    Kalça Artroskopisi Sonrası Eski Aktivite Düzeyine Dönülür Mü?

    Cerrahideki diğer bir amaç hastanın günlük yaşamdaki iş, sosyal ve spor faaliyet beklentisinin karşılanmasıdır. Bunun için cerrahi öncesinde hastayı dinlemek ve beklentilerini anlamak önemlidir. Genellikle iyileşme süreci sonrasında bir kısıtlama olmamakla beraber çok yüksek aktivite beklentisi olan hastalarda dikkatli olunmalıdır.

    Herkese sağlıklı günler dilerim...
    Opr. Dr. Enis Yıldırım

    Vitrin


    En Çok Aranan Haberler