YEMEK

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN
Merhaba, Ben akıllı asistanınız Mynet Chef GPT. Size en uygun yemek tariflerini bulmak için buradayım. Benden yardım alabilirsiniz.

Mynet Chef GPT

1 Hazırlamak istediğiniz öğünü seçiniz
2 Hangi malzemeleri kullanmak istersiniz? Listeden istediğiniz kadar malzemeyi ekleyebilirsiniz.
3 Hangi mutfak türünde olmasını istersiniz?
Daha fazla bilgi girmek ister misiniz?
4 Özel bir beslenme şekliniz var mı?
5 Belirtmek istediğiniz bir alerjiniz var mı?
6 Eklemek istediğiniz farklı detaylardan burada bahsedebilirsiniz.
    Kalan mesaj: 10

    Karatay bombayı patlattı! İşte o açıklama

    İç Hastalıklar ve Kardiyoloji Uzmanı, Prof. Dr. Canan Karatay, dünyanın en sağlıklı yemeğinin ‘Işkın’ olduğunu söyledi.

    Kansere karşı koruyucu etkisi tespit edilen, antioksidan ve C vitamini deposu Işkın, az bilinmesine karşı faydaları ile mucizeler yaratıyor.

    Elazığ Belediye Başkanı Mücahit Yılmaz’a yaptığı ziyaret sırasında önemli açıklamalar yapan Canan Karatay, insan vücudu için en sağlıklı yemeği açıkladı ve bu yöresel yemeğin sık sık tüketilmesini önerdi.

    C vitamini deposu

    Kameralar önünde ışkını bir muz gibi soyarak tüketen Karatay, Işkın’ı mucizevi yiyecek olarak tanımladı ve, "Üzerine yumurta gelince dünyanın en sağlıklı yemeğidir. Bir kere antioksidan, vitamin, C vitamini dolu" dedi. Işkının kalp dostu bir yemek olduğunu kaydeden Karatay, ışkının aynı zamanda karaciğer, tiroit ve beyin üzerinde de etkileri olan bir yiyecek olduğunu kaydetti.

    İngiltere’de araştırma yapıldı

    İngiltere’de yapılan bazı araştırmalar, ışkın ya da bilinen diğer adlarıyla ışgın ve uçkun otunda birçok kırmızı sebzede yer alan polifenol adlı maddenin çok sayıda bulunduğunu ve bu nedenle kansere karşı koruyucu etki gösterdiğini tespit etti. Kanserli hücrelerin çoğalmasını engelleyen ışkın otu bu nedenle farklı kanser türlerinde destekleyici tedavi yöntemi olarak kullanılmakta. Uzmanlar, bahsedilen polifenol maddesi, yalnızca ışkın otunun pişirilmesi ile ortaya çıktığı için otun kaynatıldıktan sonra tüketilmesini tavsiye etmekteler.

    ABD’de yapılan bir çalışmada ise ışgın otunun kanser hücrelerinin gelişimini yavaşlattığı ortaya çıkmıştır.

    Işgın otunun faydaları

    Işgın otu, Türkiye’de yetişen tek ravent türüdür. İngilizce’de Rhubarb olarak bilinir. Uzaktan görünüşü kuşkonmazı andırır. Bazı yörelerde dağ muzu da denmektedir. Kuzukulağıgiller familyasına ait bir bitkidir. Nisan sonu ve Mayıs-Haziran aylarında toplanan bu bitki genel olarak 1000 metreden 4000 metreye kadar yüksek dağlık alanlarda yetiştirilir. Genellikle, Erzurum, Muş, Bingöl, Malatya, Sivas ve Afyon yörelerinde yetişmektedir. Ekşimsi olan tadı kivi tadını anımsatmaktadır. Kullanılan kısımları gövdesi ve köküdür. Çiçekleri hoş kokuludur ve bazı özel alkollü yada alkolsüz içeceklerin yapımında kullanılır.

    Ülkemizde pek bilinmese de Avrupa’da özellikle İngiltere ve Almanya gibi ülkelerde Reun Ribes (Ravent) olarak bilinmekte ve pahalı sayılabilecek bir fiyata satılmaktadır. Avrupa ülkelerinde bazı özel türleri 30 euroya kadar çıkmaktadır.

    Işgın otunun diğer faydaları;

    Mineral ve vitamin açısından oldukça zengin bir bitki olan ışkın otu, bu özellikleri nedeniyle sağlık açısından da tüketilmesi tavsiye edilen şifalı otların başında gelmektedir.

    Işkın otu ayrıca sivilce ve cilt lekeleri üzerinde de etkilidir. Düzenli kullanımıyla sadece birkaç haftada sivilceleri ve ciltte meydana gelen birçok leke türünü kalıcı olarak temizlediği bilinmektedir.

    Mide ve bağırsaklarda çeşitli nedenlerle meydana gelen gazların giderilmesini sağlayan ışkın otu, sindirim kolaylaştırması sebebiyle de oldukça değerli bir bitkidir.

    Afrodizyak özelliği olan ışgının, aynı zamanda şeker ve tansiyon hastalıkları için de iyi geldiği bilinir.

    Kanı temizler, sivilcelere iyi gelmektedir.

    İştah açıcı olması ile bilinen bu ot, düzenli tüketiminde metabolizma problemleri nedeniyle zayıf olan kişilerde kilo almaya yardımcı olabilmektedir.

    Sarılık ve havale gibi durumlarda da ateş düşürmek amacıyla kullanılabilmektedir.

    Köklerinin kaynatılmasının ardından içilen ışkın otu suyu, sabahları aç karnına tüketilirse hem tansiyonu hem de kan şekerini düzenleyebilmektedir.

    Işkın Otu Kürü Nasıl Yapılır?

    Işkın otunun en yaygın kullanım şekillerinden birisi olan ışkın otu kürü ile bu mucizevi bitkinin her türlü faydasından yararlanabilmek mümkün olmaktadır.

    Malzemeler

    100 gram kıyılmış ve temizlenmiş ışkın otu kökü

    2 bardak su

    1 kilogram toz şeker

    Hazırlanışı

    100 gram ölçüsünde alınan kıyılmış ışkın kökü, 2 bardak kadar suyun içine konulur ve yarım gün kadar bekletilir. Daha sonra suyu süzülür ve 1 kilogram şekerle birlikte karıştırılarak kaynatılır. Hafif mayhoş bir tada gelen ışkın otu kürü kaynatılma işleminin ardından da şişeler eşliğinde buzdolabında muhafaza edilir ve günlük olarak tüketilir.

    Chef GPT


    En Çok Aranan Haberler