YEMEK

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN
Merhaba, Ben akıllı asistanınız Mynet Chef GPT. Size en uygun yemek tariflerini bulmak için buradayım. Benden yardım alabilirsiniz.

Mynet Chef GPT

1 Hazırlamak istediğiniz öğünü seçiniz
2 Hangi malzemeleri kullanmak istersiniz? Listeden istediğiniz kadar malzemeyi ekleyebilirsiniz.
3 Hangi mutfak türünde olmasını istersiniz?
Daha fazla bilgi girmek ister misiniz?
4 Özel bir beslenme şekliniz var mı?
5 Belirtmek istediğiniz bir alerjiniz var mı?
6 Eklemek istediğiniz farklı detaylardan burada bahsedebilirsiniz.
    Kalan mesaj: 10

    Bu Sır Çok Hoşunuza Gidecek: Bu Bitkiyi Koklamak Hafızayı Güçlendiriyor!

    İşte evinizde biberiye yetiştirmek için fazlasıyla yeterli bir sebep.

    Günlük koşuşturmalar sırasında ufak tefek şeylerin aklımızdan çıkması çok olası bir durumdur. Ancak yapılan bir araştırmada, biberiye kokusunun hafızayı güçlendirdiği bulundu. İşte etrafımızı bitkilerle donatmak için geçerli bir neden daha!

    Northumbria Üniversitesi aratırmacıları, biberiye kokan odadaki yaşlı insanların kısa süreli hafızada tutma performansının % 15 arttığını keşfetti. Kokusuz bir odada duran ve lavanta kokulu bir odada duran yaşlılar ise aynı hafıza testinde biberiye kokulu odada duranlara göre daha düşük bir performans gösterdi.

    Northumbria Üniversitesi Psikoloji bölümü başkanı Dr. Moss araştırmayla ilgili şunları söyledi:

    "Çalışmadan çıkan hipotezimize göre biberiye soluduğunuzda içindeki bileşenler akciğer yoluyla kana emiliyor ve ardından beyin kimyasına etki etmek üzere beyne iletiliyor."

    % 15'lik artış düşük gibi gelebilir, ama aratırmacılar bu oranın ilaç almayı hatırlama gibi günlük küçük işleri hatırlamada önemli bir fark yarattığı görüşünde.

    Daha önce yapılan araştırmalarda nane şekerinin de hafıza fonksiyonları ve uyanıklık üzerinde yararlı olduğu bulunmuştu. Bilim insanlarının önünde hala yürütmek için birçok araştırma var ama bu araştırma 65 yaş üzeri sağlıklı bireylerde biberiyenin olumlu etkilerini göstemesi açısından ilk.

    Baharatlar yemeklerinize hoş bir görünüm katmanın yanısıra bilişsel fonsiyonlarımızı iyileştirmeye de yardımcı oluyor. İşte evlerde ve bahçelerde bunları yetiştirmek için yeter de artar bir sebep.

    Biberiyenin sağlık açısından bazı diğer faydaları

    Antioksidan ve iltihaplanma karşıtı bileşenler açısından zengindir
    Bu bileşenlerin bağışıklık sistemini güçlendirdiği ve kan dolaşımını iyileştirmeye yardımcı olduğu düşünülüyor. Laboratuvar araştırmaları, biberiyenin vücutaki serbest radikalleri nötralize etmede önemli bir role sahip olan antioksidanlar açısından zengin olduğunu gösterdi.

    Sindirime iyi gelir
    Biberiye Avrupa'da genellikle hazımsızlık tedavisine yardımcı olması için kullanılıyor. Almanya Federal İlaç ve Tıbbi Ürünler Enstitüsü’nün (BfArM) bağımsız, bilimsel bilirkişi komisyonu olan Komisyon E, biberiyeyi hazımsızlık tedavisinde kullanımı için onayladı. Ancak şu anda bu iddiayı destekleyecek yeterli bilimsel araştırma olmadığını belirtmekte fayda var.

    Hafızayı ve konantrasyonu güçlendirir
    Psikofarmakolojide Terapötik Gelişmeler degisinde yayınlanan araştırmaya göre, biberiye yağı bileşeni kan düzeyleri, bilişsel performansın iyileşmesi ile ilişkili.

    Nörolojik koruma
    Bilim insanları biberiyenin beyniniz için de iyi olduğunu buldu. Biberiye, beyinde serbest radikal hasarını yok etmeyi mümkün kılan bir madde olan karnozik asit içerir.

    Cell Journal isimli dergide yayınlanan bir araştırmaya göre, karnosik asit "hipokampus beta amiloid kaynaklı nörodejenerasyona karşı korunmada yararlı olabilir."

    Beyin yaşlanmasını önler
    Japonya'da Kyoto Üniversitesi araştırmacıları, biberiyenin beyin yaşlanmasını önlemeye önemli ölçüde yardımcı olabileceğini ortaya koydu.

    Kanser
    Onkoloji Raporları isimli dergide yayınlanan araştırmada "Ham etanolik biberiye özünün (RO) insan lösemi ve meme kanseri hücreleri üzerinde kademeli çoğalmayı önleyici etkileri olduğu" bulundu.

    Biyolojik Bilimler, Biyoteknoloji ve Biyokimya dergisinde yayınlanan bir başka çalışma, biberiyenin etkili bir bitkisel anti-enflamatuar ve anti-tümör ajanı olabileceği sonucuna vardı.

    Buna ek olarak, Gıda Bilimleri Dergisi'nde yayınlanan bir rapor, et kıyması içine biberiye ekstresi eklemenin, pişirme sırasında oluşabilen kansere neden olan maddelerin oluşumunu azalttığını ortaya koydu.

    Maküler dejenerasyona (Sarı nokta hastalığına) karşı korur
    Araştırma Oftalmolojisi ve Görsel Bilim dergisinde yayınlanan, Sanford-Burnham Tıbbi Araştırma Enstitüsünden Dr. Stuart A. Lipton ve ekibi tarafından yürütülen bir çalışmada biberiyenin önemli bir bileşeni olan karnozik asidin göz sağlığını önemli ölçüde iyileştirdiği bulundu. Bu, yaşa bağlı maküler dejenerasyon gibi dış retinayı etkileyen hastalıkların klinik uygulamalarında kullanılabilir.

    Araştırma Oftalmolojisi ve Görsel Bilim dergisinde yayınlanan, Sanford-Burnham Tıbbi Araştırma Enstitüsünden Dr. Stuart A. Lipton ve ekibi tarafından yürütülen bir çalışmada biberiyenin önemli bir bileşeni olan karnozik asidin göz sağlığını önemli ölçüde iyileştirdiği bulundu. Bu, yaşa bağlı maküler dejenerasyon gibi dış retinayı etkileyen hastalıkların klinik uygulamalarında kullanılabilir.

    Chef GPT


    En Çok Aranan Haberler