YEMEK

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN
Merhaba, Ben akıllı asistanınız Mynet Chef GPT. Size en uygun yemek tariflerini bulmak için buradayım. Benden yardım alabilirsiniz.

Mynet Chef GPT

1 Hazırlamak istediğiniz öğünü seçiniz
2 Hangi malzemeleri kullanmak istersiniz? Listeden istediğiniz kadar malzemeyi ekleyebilirsiniz.
3 Hangi mutfak türünde olmasını istersiniz?
Daha fazla bilgi girmek ister misiniz?
4 Özel bir beslenme şekliniz var mı?
5 Belirtmek istediğiniz bir alerjiniz var mı?
6 Eklemek istediğiniz farklı detaylardan burada bahsedebilirsiniz.
    Kalan mesaj: 10

    Kokusu baş döndürüyor faydaları saymakla bitmiyor: Bir litresi 100 Euro

    Kokusuyla meşhur olan ve özellikle parfüm sektöründe çok kullanılan nadide çiçeklerden lavanta yeni iş kapısı olması dolayısıyla ekonomiye de katkıda bulunuyor.

    Trakyalı kadınların yeni gözdesi haline gelen lavanta yağının 1 litresi 100 Euro’dan satılıyor.

    Sağlık açısından birçok faydası bulunan lavanta, sinir sistemi üzerindeki olumlu etkileri nedeniyle kozmetik sektöründe çok tercih ediliyor. Fransa, Bulgaristan başta olmak üzere Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde kozmetik, ilaç ve temizlik sanayinde kullanılan lavanta tüm dünyada çok değerli bir bitki olarak göze çarpıyor.

    Edirne Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü işbirliğiyle hazırlanan ’Edirne Lavanta Kokacak’ isimli proje de bu çerçevede hayata geçirildi.

    1 litresi 100 euro

    Trakya’da çiftçi kadınların yeni gözdesi olma yolunda ilerleyen lavanta, 2018 yılı yatırım programına alındı. 60 çiftçi kadın 4 gün süren lavanta yetiştiriciliği konusunda eğitim aldı. Teorik eğitimin ardından kadınlar tarlaya inerek lavanta fidanları dikti.

    Edirne Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü işbirliğiyle hazırlanan ’Edirne Lavanta Kokacak’ isimli proje hayata geçirildi. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının 2018 yılı yatırım programı kapsamında ‘Edirne Lavanta Kokacak’ projesi eğitimine başvuran 60 kadın çiftçi ilk olarak Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nde görevli Ziraat Yüksek Mühendisi Merve Güzel tarafından 4 günlük lavanta yetiştiriciliği eğitimi aldı.

    “Verimin düşük olduğu, kırsal yerler için öneriyoruz”

    Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Adnan Tülek de, “Biliyorsunuz yanı başımızda Bulgaristan çok önemli üretim yapıyor lavanta konusunda. Onlarda çalışmalara baktığınızda 1906’lı yıllarda başlamış. Nereden baksanız 100 yıldan fazla bir gelenekleri var. Sonuçta bizim de önemli bir mesafe kat ettiğimizi düşünüyorum” dedi.

    “1 litre lavanta yağı 100 euro"

    Dekar başına 6-12 kilogram lavanta yağı elde edilebileceğini dile getiren Tülek, “Bir dekara minimum 6-12 kilogram yağ alma olasılığınız var. Bunun 1 litre yağının ortalama 100 euro civarında olduğunu biliyoruz. En düşüğünü bile düşündüğünüzde gerçekten karlı bir ürün. Bunu yanında yetişme periyodu boyunca çiçek açan ve dolayısıyla arılar tarafından çok tercih edilen bir bitki. Dolayısıyla dünyada çok kıymetli durumda olan lavanta balı üretiminde üreticimiz için ikinci ürün yani yan gelir olarak düşünülebilir” diye konuştu.

    Ruh ve sinir sistemine etkili

    Lavantanın ismi Akdeniz bölgesinde Latince’de yıkamak anlamına gelen ‘’Lavare’’ den gelmektedir. Lavanta daha çok yüksek ve kırsal kesimlerde yetişir çorak toprak yapısını sever. Karadeniz Bölgesi’nin yükseklerinde bolca yetişir. Yaprakları yeşil ve gri 40-50 santime kadar büyüyebilen bir çiçek türüdür.

    Lavantanın içerdiği çok fazla miktardaki uçucu yağlar ruh ve sinir sağlığımıza katkıda bulunmaktadır. İçerdiği hoş aroma sakinleştirici etkiye sahiptir.

    Lavanta doymamış yağlar açısından çok zengindir. A ve C vitaminleri açısından oldukça zengindir, belki de bu yüzden çok etkili bir antioksidan görevi üstelenmektedir. Bunun dışında protein, kalsiyum ve demir içermektedir. İçerdiği çok zengin besinler yardımıyla sağlığımıza birçok açıdan katkıda bulunan lavantanın faylarını şu şekilde sıralayabiliriz:

    Lavantanın sağlığa faydaları

    Lavanta, cilt ve saç sağlığı açısından birçok fayda sağlar. İç organların sağlığını korumaya ciddi anlamda katkıda bulunur.

    Lavantanın antiseptik ve antifungal özellikleri cilt sağlığı bakımından harikalar yaratabilir. Özellikle lavantanın içerdiği esansiyel yağlar cilt problemlerinin giderilmesi için etkilidir.

    Lavantanın içerdiği besinler kızarıklık, yara ve enfeksiyonların ortadan kalkmasını sağlayarak kusursuz cilt sahibi olmanıza katkıda bulunur, akne tedavisinde etkilidir.

    Aknenin yanında ciltte meydana gelen egzama hastalıklarına karşı da etkili sonuçlar verebilir.

    Lavanta ciltte başta yaşlanmadan kaynaklanan sorunlar olmak üzere birçok farklı nedenlerden dolayı meydana gelen kırışıklıkların giderilmesine yardımcı olabilir. Lavanta yağı düzenli olarak cilde 20 dakika boyunca uygulandığında cildin genç kalmasına yardımcı olabilir.

    Lavanta aynı zamanda böcek ısırıklıkları tedavisinde, cildin temizlenmesinde, çatlakların giderilmesinde etkili rol oynayabilir.

    Saçların canlanmasını sağlar, dökülmeyi engelleyebilir ve dökülmeye neden olan faktörlerin ortadan kalkmasına yardımcı olur. Kafa derisine uygulandığında kepek sorununu çözer. Saçların uzamasını teşvik eder ve doğal bir parlaklık kazandırır.

    Lavanta uyku problemlerini giderir.

    İçerdiği esansiyel yağların sakinleştirici ve yatıştırıcı özelliği vardır ve depresyona karşı etkilidir.

    Başta migren olmak üzere baş ağrısına neden olan sorunların ortadan kaldırılmasında etkili olduğu kanıtlanmıştır. Lavanta çayı migren ağrılarını rahatlatmaya yardımcı olabilir. Lavanta yağının boyun ve alın kısmına uygulanması baş ağrısının giderilmesine yardımcı olur.

    Lavanta yağı sindirim sistemindeki ağrıları yatıştırır ve ayrıca safra salgılanmasını teşvik eder. Bunun dışında gaz ve kabızlık sorunlarına karşı etkilidir.

    Topikal olarak kesiklere, çiziklere uygulanabilir. Yaralara uygulandığında hücrelerin iyileşmesini hızlandırır.

    Mide bulantıları ve mide semptomlarının giderilmesine yardımcı olur. Bu amaçla kulak arkasına veya göbek altına lavanta yağı uygulanması yeterli olacaktır.

    Lavanta tüketimi aynı zamanda bağırsak sağlığının korunmasını sağlar, kas ağrılarını giderir.

    Lavantanın kanamaları durdurma özelliği vardır.

    Lavanta gebelik sırasında şişkinlik, hazımsızlık gibi sorunların giderilmesine yardımcı olur.


    Chef GPT


    En Çok Aranan Haberler