KADIN

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Mynet Soran Anne Platformu

1 Bebeğinizin cinsiyeti nedir?
2 Bebeğinizin yaşını belirtir misiniz?
3 Sizlere hangi konuda yardımcı olmamızı istersiniz?
4 Öğrenmek istediğiniz farklı detaylardan burada bahsedebilirsiniz.
    Kalan mesaj: 10

    Liposuction sonrası kabızlık şikayetiniz varsa bu öneriyi dikkate alın

    Plastik ve Estetik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Ali Cemal Yılmaz, liposuction sonrası süreçten bahsetti.

    Sonuç ne kadar motivasyon sağlasa da operasyon sonrasında ki süreç hastayı kaygılandırmaktadır. Bu yazıda ki amaç bu kaygıları yok etmek değil operasyon öncesi hastayı bilinçlendirmektir. İşte bu süreçteki etkenler;

    Beslenme; hasta operasyon sonrası 6 saat hiçbir şey yiyip içmez. Sonrasında sıvı ve yumuşak gıdalarla başlar. İlk 24 saat sıvı takviyesi doktor tarafından aspire edilen yağ miktarına göre ayarlanır. Bu arada idrara çıkışı da takip edilir.

    Hasta sonrasında ortamla 2500 cc su içmesi önerilir. Eğer çok sıvı alınırsa bacak ve akciğerde ödemine; az sıvı tüketildiğinde hipotansiyona sebebiyet verebilir.

    Hastanın evde kalorisi normal fakat vitamin, protein ve mineralarden zengin besinler tüketmesi önerilir. Kabızlık şikâyeti olmaması için lifleri gıdalar ile beslenir.

    Yürüyüş; operasyondan hemen sonra hasta ağızdan gıda alımından sonra önce otur ve sonrasında en az 10 adımlık bir yürüyüş yapar. Eğer anemi ve hipotansiyon mevcutsa yürüme ertelenebilir. Yürüyüşler yalnız yapılmamalıdır.

    Emboli; ayak toplardamarlarındaki pıhtının akciğer veya beyne göçü ile kalıcı hasara neden olabilir. Bu olay bilindiğinin aksine pıhtı yağ pıhtısı değil kan pıhtısıdır.

    Operasyonda fazla yağ aspire edilmesi, operasyon süresinin uzun olması, sigara kullanımı, obezite varlığı, doğum kontrol hapları kullanılması, mevcut kalp-damar hastalıkları ve operasyon sonrası hareketsizlik emboli ihtimalini artırır. Bunların varlığında tedbirler alınır. Çorap kullanımı, kan sulandırıcı kullanımı ve erken mobilizasyon ile emboli riski azaltılır.

    Anemi; VASER liposuction ile kanama miktarı daha az olmaktadır. Fakat gine de fazla miktarda yağ aspirasyonunda kan değerleri kontrol edilir. Kan miktarı 8 mg/dl altında ise kan transfüzyonu düşünülür.

    Korse kullanımı; operasyondan sonrasında vücudun şekillenmesi için gereklidir. Ayrıca ödemin kontrolü ve kanamanın sınırlanması açısından önemlidir. Korse yeteri kadar sıkmalıdır. Hatta giyilmesi zor olmalıdır. Ucuz korseler terletme ve kaşıtmaya neden olması ile süreci körü etkiler.

    Ödem geçtikten sonra korse ya bir küçük bedenle değiştirilmelidir. Korseler 3-4 hafta sürekli sonrasında gün içinde aralıkla giyilmelidir.

    Ekimoz (morluk); vaser liposuctda morluklar çok az olmaktadır. Çoğunlukla korse katlantı yerinde olmaktadır, olan morluklarda 7-10 gün içinde geçmektedir.

    İlaç kullanımı; hastalar evde ağrı kesici 7 gün antibiyotik 5 gün kullanır.

    Masaj; 10 gün sonra lenf dranaj masajları yapılması uygundur. İyileşmeyi ve ödemin atılmasını hızlandırır. Lenf drenajı dışında da yürüme egzersizleri masaj olarak kullanılır.

    Akıntı; bazen sulu kana benzer sızıntı şeklinde akıntı olabilir. Bu akıntı aslında istenen bir durumdur. 3 gün devam edebilir.

    Bu kadar çok etmen olmasına rağmen hasta doktor dayanışması ile aşılır.

    Op. Dr. Ali Cemal Yılmaz
    Plastik ve Estetik Cerrahi Uzmanı
    www.alicemalyilmaz.com
    Instagram://dralicemalyilmaz
    Facebook://alicemalyilmazz


    Vitrin


    En Çok Aranan Haberler