KADIN

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Mynet Soran Anne Platformu

1 Bebeğinizin cinsiyeti nedir?
2 Bebeğinizin yaşını belirtir misiniz?
3 Sizlere hangi konuda yardımcı olmamızı istersiniz?
4 Öğrenmek istediğiniz farklı detaylardan burada bahsedebilirsiniz.
    Kalan mesaj: 10

    Onun için fedakarlık yaptınız, değer ve emek verdiniz peki doğru mu yaptınız?

    Bazı insanlar iyi niyetinizi suistimal eder, zamanınızı çalar, sizi sevdiğinize, değer verdiğinize pişman eder. Evet, Bir zamanlar çok sevmiştiniz. Her şey yolundaydı ilişkinizde. Onun için birçok fedakarlık yaptınız, zaman harcadınız, değer ve emek verdiniz. Peki doğru mu yaptınız? İşte sorumuzun cevabı tüm ayrıntılarıyla Uzman Klinik Psikolog Melda Yakupoğlu’ndan geliyor!

    HAK ETMEMİŞ

    O zamanlar gözünüz yaptığınız fedakarlıkları görmüyordu bile. Kendinizden daha çok veriyor, daha azını karşı taraftan alıyordunuz. Bir gün ilişkiniz bitti ve siz yaptığınız onca fedakarlığı sorgulamaya başladınız. “Keşke o kadar değer vermeseydim, hak etmemiş” dediniz.

    İlişkiler bittikten sonra verilen değerden pişman olma eğilimi vardır. Birçok insan ilişki yaşarken verdiklerini, o kişi için yaptıklarını görmez ama ilişki bittikten sonra bunu sorgulamaya başlar. Hatta sonunda da verdiği değerden pişman olur. İlişki bittikten sonra verdiğiniz değeri sorgulamak sizi daha kötü hissettirmekten başka bir işe yaramaz.

    HIRSLANDIRIR

    Sizi hırslandırır. Zaten değer vermişsiniz hala bunu sorgulayarak üzülmeniz yerine geçmişte olanları kabul edip yolunuza devam etmeniz, yaşanılanlardan dersler çıkarmanız, bir sonraki ilişkide güven ve değer dengesini kurmanız, olumsuz duygularınızı serbest bırakmanız daha işlevsel olacaktır.

    Bazı insanlar ilişkilerindeki güzel anıları, tatlı anları ilişki bittikten sonrada hatırlama eğiliminde olurlar. Bu tarz zamanlarda “Bu o zaman anlamlıydı” diyebilmek gerekir. İlişki anındayken anlam vermek, bitirdikten sonra ise o zaman dilimi içinde anlamlı olduğunu söylemek daha doğru olacaktır.

    İlişkiniz bittikten sonra yaptıklarınıza, verdiğiniz değere pişman olmak, keşke demek sinirlendirir. Pişmanlık, sonucunda öfke doğurur. Bazen insanlar kendilerine, bazen de karşı tarafa kızarlar. Kendi içine atıp, kendini suçlayıp öfkesini kendi içinde yaşamaya çalışan insanlar ruhen kendisine zarar vermiş olur.

    ÖFKE UNUTMAYI YAVAŞLATIR

    Bu zarar ile aslında hala kendisinden fedakarlık etmeye ve ödün vermeye devam eder. Hala daha kendisine öfkelenmek ile karşı tarafın hak etmediği değeri sürdürür. Öfke unutmayı yavaşlatır.

    Verdiğiniz değeri sorgularken aslında daha çok öfkelenirsiniz. Bütün bu sorgulama hali unutma sürecinizi yavaştır. Aslında sorgulama süreciniz bile hala değer vermenizle aynı anlamdadır, denktir.

    Öfkeyi, pişmanlıklarını karşı tarafa aktarmak isteyen insanlar ise, değer verdikleri kişiye yaptıklarını uzun uzun anlatmaya çalışırlar. Aslında bu davranışta hak etmedikleri bir davranıştır. Sizin kurduğunuz uzun cümlelerin, öfkenizi göstererek kaybettiğiniz zamanın hiçbirini hak etmemektedir.

    DAHA ÇOK HAYAL KIRIKLIĞI YARATACAK

    Bu sebeple sizi pişmanlık derecesinde verdiğiniz değeri sorgulatacak biri varsa, mümkün oldukça az zaman harcayarak hayatınızdan çıkarmanız gerekir. Bazen ilişkiyi yaşarken onun için yaptıklarınızı sorgularken, onun yaptıklarınızı görmesini istersiniz.

    Belki ayrılırken bunu görebilmesini anlayabilmesini istediğiniz mesajlar gönderebilirsiniz. Ancak ilişki içindeyken bu değeri görmeyen, bilmeyen kişilerin ilişki bittikten sonra değerinizi anlamalarını beklemek daha çok hayal kırıklığı yaratacaktır.

    Hayatınızda bir yada birkaç kez verdiğiniz değerden pişman olduğunuz ilişkileriniz varsa belki de kişilik yapısı olarak kendinizden çok şey verip diğer insanlardan daha azını alıyor olabilirsiniz. Bu da kendiniz için az, başkaları için daha çok şey yaptığınız anlamına gelir.

    Özellikle ilişkilerinizde insanlar size “bak çok fazla değer veriyorsun, sen daha verici tarafsın, karşındaki kişi senin için ne yapıyor” diyorsa ve siz aldırış etmiyorsanız bu kişilik yanınıza dikkat etmeniz, kendinizi daha ön plana alacak kadar kendinize değer vermeniz ve ilişkiler hakkındaki fikirlerinizi yeniden gözden geçirmeniz faydalı olacaktır.

    İLİŞKİLER DENGE ÜZERİNE KURULUR

    Ne yazık ki ilişkilerde denge söz konusudur. Siz hesap yapmadan vermeye çalışırsınız ama ilişkide karşı tarafın da emek vermesi gerekir. Her zaman, her ilişki emeklerinizin karşılığını sağlamayabilir.

    Karşı taraftan da bu emeği görmüyorsanız ilişkinizin bitişe daha yakın olduğunu ve sonrasında verdiğiniz değerden pişman olacağınızı öngörebilirsiniz.

    Hayatınızdaki kişiyi severken emek vermek hoşunuza gider ama bittikten sonra bu hoşunuza gitmez. Çünkü kendinize kızarsınız, kendinizden o’nu üstte tuttuğunuz için.

    Bu sebeple önce kendinize değer vermek, sonrada size değer veren, değerli olduğunuzu hissettiren ilişkiler içinde olabilmek gerekir. Siz kendinizle barışmazsanız, çatışmalarınızı çözmez, kendinizi sevmezseniz, başkalarının sizi sevmesini nasıl beklersiniz ki? Unutmayın, önce kendinize sevgi ve şefkat…

    Melda YAKUPOĞLU
    Uzman Klinik Psikolog

    www.meldayakupoglu.com
    Instagram: @uzm.psk.meldayakupoglu

    Vitrin


    En Çok Aranan Haberler