KADIN

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Mynet Soran Anne Platformu

1 Bebeğinizin cinsiyeti nedir?
2 Bebeğinizin yaşını belirtir misiniz?
3 Sizlere hangi konuda yardımcı olmamızı istersiniz?
4 Öğrenmek istediğiniz farklı detaylardan burada bahsedebilirsiniz.
    Kalan mesaj: 10

    Ortopedik hastalıklarda PRP uygulaması

    Merhabalar Değerli Okurlarım, bu hafta sizlere, son zamanlarda belki de çok fazla duyduğunuz “PRP” uygulamasından bahsetmek istedim. PRP uygulaması son yıllarda tıbbın birçok alanında daha fazla kullanılıyor. Peki , PRP’nin Ortopedik Hastalıkların tedavilerinde de kullanıldı.

    PRP NEDİR?

    Açılımı “Platelet Rich Plasma” olan PRP, Trombosit içeriği zengin serum anlamına gelir. Hastadan alınan kanın özel bir takım ürünler yardımıyla işleme tabi tutulup, içinden belirli bir hücre grubunun ayrıştırılmasından sonra bu hücrelerin hastanın sorunlu bölgesine uygulanması işlemidir.

    Düşük bir miktarda sıvı içinde, çok yüksek konsantrasyonda iyileştirme potansiyeli yüksek hücre içermektedir. Etki mantığı, kronikleşen sorunlarda düşen iyileşme aktivitesini, bu iyileştirme potansiyeli yüksek hücrelerle yeniden canlandırmaktır. Bu nedenle yeni başlangıçlı sorunlarda kullanımı önerilmemektedir.

    ORTOPEDİK HASTALIKLARDA PRP UYGULAMALARI?

    PRP bazı ortopedik problemlerde özellikle kronik olanlarda aktif olarak kullanılmaktadır.

    Uzun dönemli yapılan bazı bilimsel çalışmalar, ilaç ve fizik tedavi yöntemlerine yanıt alınamayan tenisçi dirseği (lateral epikondilit) probleminde PRP’nin etkin olduğuna işaret etmektedir. Bugüne kadar yapılan çalışmalar PRP’nin en etkin olduğu ortopedik problem olarak lateral epikondiliti bulmaktadır.

    Her ne kadar eklem kireçlenmelerinde (artroz) günümüzde sıkça kullanılsa da, bu sorunların tedavisinde etki süresinin kısa olduğu ve kalıcı bir tedaviden öte tıbbi nedenle opere olamayacak hastalarda tercih edilmesi gerektiği unutulmamalıdır.

    Yine benzer şekilde ameliyat olabilmekten uzak çok riskli hasta gruplarında bazı kas ve tendon yırtıklarının tedavisinde seçenek olarak değerlendirilebilir.

    Cerrahi müdahalenin mümkün olmadığı kıkırdak yaralanmaları da PRP’nin seçenek haline geldiği sorunlardan biridir.

    Halk arasında topuk dikeni olarak bilinen “plantar fasciit” tedavisinde de PRP önemli seçeneklerden biridir.

    Daha önce kortizon olarak bilinen kortikosteroid uygulamasının yerini birçok sorunda PRP almıştır.

    Sağlıklı günler dilerim…

    Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı
    Op. Dr. Enis Yıldırım

    Vitrin


    En Çok Aranan Haberler