FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Otomotivde teşvik hazırlığı

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, "Otomotiv sanayisi sektör ciromuzu 2 katına çıkarmak için biz üzerimize düşen ne varsa yapacağız, yapmaya hazırız. Arazi mi, üretim yeri mi, ilave teşvik mi bekliyorsunuz, biz bunu çalışacağız" dedi.

Otomotivde teşvik hazırlığı

Türkiye otomotiv sanayiine yön veren 14 büyük üyesiyle sektörün çatı kuruluşu olan Otomotiv Sanayii Derneği (OSD), 44’üncü Olağan Genel Kurulu’nu Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Dr. Faruk Özlü’nün de katılımlarıyla İstanbul’da gerçekleştirdi. Türkiye otomotiv sektörünün çatı kuruluşu Otomotiv Sanayii Derneği’nin (OSD), 44’üncü Olağan Genel Kurulu’nda bayrak değişimi yaşandı. 2010 yılından bu yana Otomotiv Sanayii Derneği’nin yönetim kurulu başkanlığını sürdüren Kudret Önen, yeni dönemde görevi Haydar Yenigün’e devretti. Genel Kurul’da konuşan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, "Otomotiv sanayisi sektör ciromuzu 2 katına çıkarmak için biz üzerimize düşen ne varsa yapacağız, yapmaya hazırız" dedi.

Bakan Özlü, Otomotiv Sanayii Derneği’nin (OSD) 44. Olağan Genel Kurulu nda yaptığı konuşmada, otomotiv sektörü için son derece olumlu gelişmelere şahitlik ettiklerini dile getirdi. Faruk Özlü, Türkiye’nin artık otomobil üretimi ve ihracatında acemi bir ülke olmadığını vurgulayarak, şunları söyledi. Otomobilde acemi değiliz, tam aksine ustayız. Bu cümleyi boş yere söylemiyorum. 2017 yılında 2016’ya göre yüzde 20 artışla 1 milyon 143 bin adet otomobil ürettik. 18 saniyede bir araç üretmek büyük bir başarı. Otomotiv sektörü sadece ihracatımızın lokomotifi değil, teknolojinin de lokomotifi. Bu nedenle sektördeki değişimler, ekonominin tümünü yakından ilgilendiriyor. Halihazırda yan sanayisi ile birlikte 124 adet otomotiv Ar-Ge ve tasarım merkezi var. Ar-Ge ve tasarımın en yoğun biçimde hayat bulduğu sektörlerin başında otomotiv geliyor.

Türk sanayisinin dinamolarından biri olan otomotiv sektöründen beklentilerinin büyük olduğunu aktaran Özlü, şunları kaydetti: “Sizlerin sorunlarını, taleplerini ve beklentilerini karşılamak için elimizdeki bütün imkanları kullanmaya hazırız. OSD’nin eski başkanı Kudret Bey başarılı hizmetlerde bulundu, kendisine teşekkür ediyoruz. Yeni Başkan Haydar Yenigün’den de beklentilerimiz olacak. Otomotiv sanayisi sektör ciromuzun 2 katına çıkarılmasını arzu ediyoruz. Yeni başkanımızın da özellikle bu yönde çalışmalar yapmasını, yeni raporlar ve fikirlerle ortaya çıkmasını bekliyoruz. Otomotiv sanayi sektör cirosunu nasıl 2’ye katlayabileceğimize ilişkin devletin neler yapması gerektiği konusunda görüşler, öneriler, talepler bekliyoruz. Yani arazi mi istiyorsunuz, üretim yeri mi istiyorsunuz, ilave teşvikler mi istiyorsunuz, veya sermaye mi istiyorsunuz. Ne istiyorsanız bunları bize söyleyin. Biz bunları çalışacağız. Otomotiv sanayisi sektör ciromuzu 2 katına çıkarmak için biz üzerimize düşen ne varsa yapacağız, yapmaya hazırız.”

Yeni yönetim kurulu başkanı ve yönetim kurulu üyelerinin belirlendiği olağan genel kurul toplantısında, OSD’nin Yönetim Kurulu Başkanlığı’na Haydar Yenigün seçilirken, OSD’nin yeni yönetim kurulu üyeleri ise, başkan vekili Süer Sülün, başkan yardımcıları Cengiz Eroldu, Münür Yavuz ve Tunç Başeğmez, muhasip üye Hasan Yıldırım, üyeler Habip Aşı, İsmail Sümer, İzzet Kalaycı, Marco Votta, Necdet Şentürk, Okan Baş, Serdar Görgüç, Tuğrul Arıkan şeklinde belirlendi.

“ÜRETİLEN HER 100 ARACIN 2’Sİ TÜRKİYE'DEN"

Düzenlenen genel kurulda 2017 yılına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Kudret Önen, “Ülkemiz, 2017 rakamları ile neredeyse dünyada üretilen her 100 araçtan ikisinin üretildiği önemli bir üretim merkezi haline geldi. Üretiminin yüzde 79’unu ihraç eden sanayimiz, 12 yıldır ülkemizin ihracat lideri olup, 2017 senesinde ülkemiz ihracatının yüzde 18,2’sini gerçekleştirdi” dedi. Türkiye otomotiv sanayisinin sürdürülebilir büyümesi için 3 kritik noktaya dikkat çeken Kudret Önen, “Sanayimizin ihtiyaç duyduğu kararların hızla alınması, kamu kurumları arasında koordinasyonun sağlanması ve sanayi ile koordinasyon halinde çalışılmasının sürdürülebilir başarı için şart olduğuna inanıyorum. Bu işbirliği, sanayimizin sürdürülebilir rekabetçiliği için tespit edilen alanlarda çalışma yapılması ve strateji geliştirilmesi ve yeni teşvikler ile donatılması üzerine kurulmalıdır. Ülkemizin ihracat lideri otomotiv sanayiinin sürdürülebilir rekabetçiliğini ve büyümesini devam ettirmesi amacıyla kısa, orta ve uzun vadeli stratejilerin geliştirilmesi gereklidir” dedi.

“BREXİT ÖZELLİKLE TAKİP EDİLMELİ"

Yerli ürün portföyünün genişlemesini sağlamak, dış ticaret dengesine katkı sağlamak ve ülke ekonomisi ile ihracata ciddi ivme kazandırmak açısından yeni yatırım çekilmesi için iç pazarın ciddi önem taşıdığını da belirten Kudret Önen, “Yatırım teşvikleri, özellikle Kuzey Afrika ve Orta Avrupa ülkeleri ile rekabet edecek konuma getirilmeli. Brexit konusu özel olarak takip edilmeli ve sanayimiz ihracatını negatif etkilemeyecek önlemler alınmalıdır. Lojistik konusu sanayimiz ihracatını destekleyecek şekilde geliştirilmeli ve yeni teşvikler planlanmalıdır. Küresel gelişmeleri yakından takip etmek ve sanayimizin rekabetçiliğinin gelişmesini sağlamak için gereken tedbirleri hızlı ve etkili bir şekilde almak, rekabetin hızla ve sürekli arttığı iş ortamında zorunluluk haline gelmiştir” dedi.

YENİGÜN: ÖNCELİĞİMİZ SEKÖTRÜ GELECEĞE HAZIRLAMAK

Kudret Önen’e 2010 yılından bugüne büyük bir özveri ve başarı ile yürüttüğü başkanlık görevi nedeniyle teşekkürlerini sunduğunu ifade eden Haydar Yenigün ise, “Sektörün çatı örgütü olan bu değerli ve prestijli derneğe başkanlık yapmak çok özel bir yaklaşım ve beceri gerektiriyor. Kudret bey bunu en mükemmel şekilde yerine getirdi. Ben bu derneğin başkanlık görevini bir bayrak yarışı olarak görüyorum. Sizler bugün bayrağı bana devrettiniz. Bunun değerini en üst seviyede hissettiğimi bilmenizi isterim. Üreterek büyümeye inanan biri olarak, sektörümüzü bugünkünden çok daha iyi konumlara getirmek, büyütmek, çeşitlendirmek ve en önemlisi, içinde bir çok belirsizlikler içeren “geleceğe” hazırlamak, benim de en önemli önceliğim olacak. Sizlerin de desteği ile rekabetin üzerinde yer alan bu görevi layıkıyla yerine getireceğime inanıyorum” açıklamasını yaptı.

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler