YEMEK

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN
Merhaba, Ben akıllı asistanınız Mynet Chef GPT. Size en uygun yemek tariflerini bulmak için buradayım. Benden yardım alabilirsiniz.

Mynet Chef GPT

1 Hazırlamak istediğiniz öğünü seçiniz
2 Hangi malzemeleri kullanmak istersiniz? Listeden istediğiniz kadar malzemeyi ekleyebilirsiniz.
3 Hangi mutfak türünde olmasını istersiniz?
Daha fazla bilgi girmek ister misiniz?
4 Özel bir beslenme şekliniz var mı?
5 Belirtmek istediğiniz bir alerjiniz var mı?
6 Eklemek istediğiniz farklı detaylardan burada bahsedebilirsiniz.
    Kalan mesaj: 10

    Poğaça tarifi: Dereotlu, mayasız veya mayalı nefis puf poğaça tarifleri

    Pastanelerin ve altın günlerinin klasik tarifi poğaça, Türk mutfağının en sevilen hamur işlerinden biridir. Sabahları işe gidenler, güne gidenler, misafirler vb. çayın yanında puf poğaçalar yerler. Peki evde kolay poğaça nasıl yapılır? Sizin için poğaça tarifi denince ilk akla gelen dereotlu poğaça ve peynirli poğaça ile mayalı ve mayasız poğaça için kolay tarifler derledik.

    Tarif Puanı
    Teşekkürler!
    Puanınız alınmıştır.
    Kaç Kişilik -
    Hazırlık Süresi 10dk
    Pişirme Süresi 20dk
    Kalori/Porsiyon -

    Sabahları sıcacık, puf gibi bir poğaça gibisi yoktur. Hele de sıcak bir çayın yanında. Türk mutfağının en sevilen hamur işlerinden biri olan poğaça kahvaltıların vazgeçilmez bir parçasıdır. Özellikle sabahları işe gidenlerin simit kadar tercih ettiği bir yiyecektir. Pastane poğaçası güzel olur ama evde bol malzemeli ev poğaçası yapmaya ne dersiniz? Kolay bir poğaça tarifi siz de evinizde lezzetli puf poğaçalar yapabilirsiniz.

    POĞAÇA TARİFLERİ

    Poğaça dolgu malzemesi değiştirilerek pek çok farklı şekilde yapılabilir. Peynirli, kıymalı, otlu, zeytinli ve çeşit çeşit poğaça tarifi vardır. Pastanelerde ve evlerde en çok yapılanlar da peynirli ve kıymalı poğaçalardır. Bunun yanında dereotlu veya karışık otlu poğaçalar da son yıllarda çokça tercih edilir olmuştur. Özellikle de evde yapılanlarda... Yazımında sizin için dereotlu poğaça, klasik peynirli poğaça ile mayalı ve mayasız poğaça tariflerini derledik.

    DEREOTLU POĞAÇA TARİFİ

    Son yılların en sevilen poğaça çeşitlerinden biridir dereotlu poğaça. Kokusu ve tadıyla ağızlara layık, yumuşacık dereotlu poğaça tarifi için hangi malzemeler lazım? 40 dakikada hazır olacak bu tarif 3-4 kişilik olarak ayarlanmıştır.

    Malzeme Listesi

    • 150 gr paket margarin
    • 4 yemek kaşığı yoğurt
    • 1 adet yumurta (beyazı içine, sarısı üzerine)
    • 1 demet dereotu
    • 1 paket kabartma tozu
    • 2 tatlı kaşığı tuz
    • 4 su bardağı un
    • 1 tatlı kaşığı sirke
    • 1 adet yumurta sarısı
    • 1 tutam susam

    Kısaca Poğaça Yapımı:
    Yumuşak margarini bir kaba koyun,
    Dereotu dışındaki malzemeleri ekleyin,
    Yoğurarak yumuşak bir hamur hazırlayın,
    Dereotunu ekleyin,
    Hamurdan parçalar koparıp yuvarlayın,
    Hamur parçalarını fırına dizin,
    Üstlerine yumurta sarısı sürün,
    İsterseniz susam serpebilirsiniz,
    180 dereceye ısıtılmış fırında pişirin.

    Dereotlu Poğaça Nasıl yapılır?

    Dereotlu poğaçanın yapımına doğal olarak hamurdan başlayacağız. Güzel bir kıvam için margariniz önceden oda sıcaklığında beklettin. Yumuşamış 150 gram margarini ve 1 dereotu dışındaki malzemeleri bir kaba doldurun ve yoğurarak yumuşak bir hamur haline getirin. En son dereotu ekleyin ve hamuru bir kez daha yoğurun. Hamurunuzdan kahve fincanı kadar parçalar (Büyüklüğü isteğinize göre ayarlayabilirsiniz.) koparıp pürüzsüz bir şekilde yuvarlayın. Üzerine yumurta sarısı ve isteğine bağlı olarak üstüne susam serpin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri güzelce kızarana kadar pişirin.

    Püf Noktası

    Dereotlu poğaçanın içerisine peynir eklemek isterseniz sert peynirleri tercih edin. Sert peynirler kolayca erimez ve siz poğaçanızı afiyetle yerken peynir ağza daha iyi gelir. Yumuşak peynir kullanırsanız eriyip poğaçanın içinden dışına taşar ve poğaça yanabilir. Bu poğaça tarifi için yarım su bardağı sert beyaz peynir yeterli olacaktır.

    image001 2

    MAYALI POĞAÇA TARİFİ

    Yumuşacık pofuduk mayalı poğaçayı peynirli yapabileceğiniz gibi aynı tarif üzerinden iç harçsız sade olarak da yapabilirsiniz. 40 dakikada yapabileceğiniz 8 kişilik mayalı poğaça tarifi için şu malzemeler gerekiyor.

    Malzeme Listesi

    1 su bardağı ılık süt
    1 su bardağı ılık su
    4 yemek kaşığı toz şeker
    1 su bardağı sıvı yağ
    1 adet yumurta (oda sıcaklığında)
    1 paket yaş maya
    2 silme tatlı kaşığı tuz
    7 su bardağı un
    1 adet yumurta sarısı
    Susam
    Çörek otu
    200 gram beyaz peynir ya da çökelek peyniri
    Yarım demet maydanoz

    Nasıl yapılır?

    İlk olarak geniş bir kaba 1 su bardağı ılık suyu ve 4 yemek kaşığı toz şekeri alın. Üzerine de ılıttığınız sütü ve oda sıcaklığında bekletmiş olduğunuz 1 paket yaş mayayı ilave edin. Yaş maya eriyene kadar karıştırın. Sonra bu karışımın içine 1 su bardağı sıvı yağı, oda sıcaklığında bekletilmiş 1 adet yumurtayı ve 2 silme tatlı kaşığı tuzu ilave ederek tüm malzemeyi iyice karıştırın. Daha sonra yaklaşık 7 su bardağı unu azar azar ilave edin ve ele yapışmayacak bir hamur elde edene kadar güzelce yoğurun. Yoğurduğunuz mayalı poğaça hamurunu yaklaşık 35- 40 dakika kadar dinlenmeye bırakın.

    Hamurunuz dinlenirken poğaçanın iç harcını hazırlayın. İç harcı için bir kapta 200 gram beyaz peynir ya da çökelek peynirini çatal yardımıyla ezerek içine küçük küçük doğradığınız yarım demet maydanozu ilave edin ve karıştırın.

    Son olarak dinlenmeye bıraktığımız hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar koparıyoruz. Avuç içinde açtığımız hamurun içine maydanozlu peynirli harçtan koyup hamura yuvarlayarak şekil verin. Sonra yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralıklı olarak bu parçaları dizin. Üzerine 1 adet yumurtanın sarısını sürün ve susam veya çörek otu dökün. Poğaçaları bu şekilde yaklaşık 20 dakika kadar dinlendirin. Önceden 190 derecede ısıtılan fırında poğaçaların üzeri kızarana kadar yaklaşık 20-25 dakika pişirin.

    Püf Noktası

    Üzerine sürdüğünüz yumurta sarısının içine bir tutam toz şeker katarak poğaçalarınızın üzerinin daha da kızarmış bir görüntüde olmasını sağlayabilirsiniz.

    pogaca-tarifleri

    MAYASIZ POĞAÇA TARİFİ

    Sağlık, damak tadı veya başka nedenlerden ötürü yemeklerinde maya kullanmak istemeyeynler için de mayasız poğaça tarifi mevcut. Aşağıdaki malzemelerle yapım aşamalarını takip ederseniz, lezzetli bir mayasız poğaça yapabilirsiniz.

    Malzemeler:

    Hamuru için:

    Yarım su bardağı eritilmiş margarin
    1 adet yumurta
    1 su bardağı süt
    1 tatlı kaşığı tuz
    1,5 tatlı kaşığı toz şeker
    1,5 paket kabartma tozu
    3 su bardağı un

    İçi için:
    100 gr beyaz peynir
    Yarım demet maydanoz

    Üzeri için:
    1 adet yumurta sarısı

    Pişirme Önerisi:
    190 °C fırında 25 dakika pişirin.

    Nasıl yapılır?

    Eritilmiş margarin, yumurta, süt, tuz, şeker ve kabartma tozunu derin bir yoğurma kabına ekleyip çırpın. Sonra azar azar unu ekleyerek hamuru elinize yapışmayacak yumuşak bir kıvama gelene kadar yoğurmaya devam edin. Hamuru yoğurduktan sonra üzerini streç film ile kapatıp 20 dakika dinlendirin.

    İç harcı için, maydanozları yıkayıp yapraklarını ayıklayın; ince ince doğrayın. Peyniri çatalla ezin ve üzerine kıyılmış maydanozu ekleyin.

    Dinlenen hamurdan ceviz büyüklüğünde bezeler koparıp eliniz yardımıyla açın, içine harçtan koyun, uçlarını ortada kapatın ve tekrar yuvarlayıp şekil verin. Poğaçaları yağlı kâğıt serili bir fırın tepsisine yerleştirin, üzerlerine yumurta sarısı sürün ve bir çatalın sırtı ile çizgiler çizerek şekil verin.

    Önceden ısıtılmış 190 °C fırında üzeri iyice kızarana kadar yaklaşık 25 dakika pişirin.

    pogaca-tarifleri

    TAM BUĞDAY UNUYLA DİYET POĞAÇA

    Poğaça, çay saatlerinin ve kahvaltıların vazgeçilmez parçası olsa bile hamur işi olması nedeniyle kilo alımında sorun olabilir. Eğer diyet yapıyor ama poğaça yemek istiyorsanız tam buğday unlu diyet poğaçaları deneyebilirsiniz. 5 kişilik diyet poğaçası için gereken malzemeler şöyle;

    Malzeme Listesi

    1 çay bardağı sıvı yağ
    1 su bardağı ılık yağsız süt
    10 gr kuru maya
    1 adet yumurta
    1 tatlı kaşığı toz şeker
    1 yemek kaşığı sirke
    2 tatlı kaşığı tuz
    480 gr tam buğday unu
    Göz kararı light taze kaşar peyniri

    Nasıl yapılır?

    Tam buğday unlu diyet poğaça için ilk olarak derin bir kabın içine koyduğunuz ılık sütü, mayayı, şekeri karıştırın. 5 dakika bekledikten sonra sıvı yağı, yumurta akını, sirkeyi ve tuzu ekleyerek bir kez daha karıştırın. Sonrasında ise tam buğday ununu azar azar ilave ederek yumuşak bir hamur kıvamına getirin. Yoğurulan hamuru, üzerini stretch filmle sararak yarım saat kadar mayalanmasını bekleyin.

    Hamurun dinlenmesi sırasında kaşar peynirini keserek dilimleyin. Dinlenmeye bırakılan hamur kabardıktan sonra ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın ve elinizle açarak içine kaşar peyniri koyup kapatın. Bu şekilde tüm hamuru yapın ve yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizin. Üzerlerine yumurta sarısı sürün. Fırınınızı 180 dereceye ayarlayın ve ısınmasını beklemeden poğaçalarınızı fırına koyun. Üzerleri kızarıncaya kadar pişirin.

    Yerel Seçim 2024


    En Çok Aranan Haberler