KADIN

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Mynet Soran Anne Platformu

1 Bebeğinizin cinsiyeti nedir?
2 Bebeğinizin yaşını belirtir misiniz?
3 Sizlere hangi konuda yardımcı olmamızı istersiniz?
4 Öğrenmek istediğiniz farklı detaylardan burada bahsedebilirsiniz.
    Kalan mesaj: 10

    Prostat ve cinsel yaşam

    Üroloji Uzmanı Op. Dr. Hasan Turgut, erkeklerin korkulu rüyası prostatı ve cinselliğe etkisini yazdı.

    Prostat bir hastalık olmayıp erkeklerde doğuştan beri var olan mesane ile üretra arasında bulunan ve meninin beslenmesine yardımcı olan sıvıyı salgılayan bir organdır. Yaşla beraber hormonal ve birtakım faktörlerin değişmesiyle büyüyerek idrar yollarında sorun oluşturabilir. Bunun yanında prostat iltihabı ve kanseri prostat organının en sık görülen hastalıklarındandır.

    Prostat hastalığı nasıl anlaşılır?

    Prostat büyümesi şikayeti olan hastalarımız özellikle geceleri sık idrara çıkma şikayetiyle başlayan idrar yapma güçlüğü, Sık idrara çıkma, idrarı tam boşaltamama ve idrar tutamama şikayetlerinden yakınırlar. Yine prostat enfeksiyonunda benzer şikayetler olmakla beraber idrarda yanmadan son derece muzdarip olurlar. Prostat kanseri ise sinsi bir kanser olup hiçbir şikayet vermeden yıllar sonra metastaz yaptığı organa özgü şikayetler ile karşımıza çıkabilmektedir.

    1

    Prostat büyümesi cinsel yaşamı etkiler mi?

    Yapılan çalışmalar cinsel işlev bozukluğuyla prostat dokusunun büyümesine bağlı alt üriner sistem belirtileri arasında ilişki olduğunu gösteriyor. İki sorunu birden yaşayanlarda sertleşme sorunu riski de yaklaşık dört kat artıyor. Bunda diyabet, hipertansiyon ve obezite gibi hastalıkların da etkili olduğu biliniyor. Cinsel işlev bozukluğu da prostat büyümesi gibi yaşla beraber ortaya çıkan bir sorun olduğu için iki rahatsızlığında aynı anda görülme ihtimali çok yüksek.Netice itibariyle ikiside ürolojik bir patoloji olduğundan özellikle 40 yaşından sonra ürolojik muayenenin ihmal edilmemesi ve her sene kontrol edilmesi gerekmektedir.

    Peki ya ilaçlar

    Prostat tedavisinde kullanılan ilaçlar sıklıkla alfa bloker ve 5 alfa redüktaz dediğimiz ilaç grubudur. Bu ilaç grubu testosteron metabolizması üzerinden etkili olduğu için ereksiyon sıkıntısına yol açabilir, alfa bloker tedavi alan hastalarda ise ilişki sırasında meninin geriye mesaneye kaçması dediğimiz retrograd ejekülasyon şikayeti görülerek cinsellik için sıkıntı yaratabilir. Bu durumda hasta da boşalma olur ancak meni mesaneye kaçtığı için meni sıvısı idrarla beraber atılır. Hastanın yaşı genel durumu ve idrar yapma şikayeti dikkate alınarak bu ilaçları kar-zarar ilişkisi gözeterek kullanmak akılcı olacaktır. Uygun hasta grubunda fosfodiesteraz 5 inhibitörü ilaçlar kombine edilerek ereksiyon sıkıntısı çözülebilir.

    2

    Ameliyat sonrası cinsel yaşam

    Yaşla birlikte büyüyen prostat dokusunun rezeksiyonu ameliyatları sonrasında hastaların bir kısmında ereksiyon sıkıntısı gelişebilir yine bu ameliyatlardan sonra meninin mesaneye kaçması retrograd ejekülasyon sık görülen semptomlardır. Ancak büyük prostatı olan ve idrar yapma sıkıntısı şiddetli olan hastalarda bu şikayetler gerileyeceği için ameliyattan sonra cinsellik yönünden pozitif bir ivme yakalayabilirler.

    3

    Sinirler sertleşme için çok önemli

    Prostat kanseri ameliyatlarında sinir koruyucu cerrahi yapılmamışsa ereksiyon tamamen kaybolur ancak sinir koruyucu cerrahi yapılmışsa ameliyattan bir süre sonra (ortalama 1 yıl) penil rehabilitasyon yardımıyla sertleşme sorunu düzelebilir. Özellikle gelişen teknolojiyle yapılan robotik prostat kanseri ameliyatları son derece konforlu yapılmakta ve sinir koruyucu cerrahi başarıyla uygulanmaktadır. Ancak hastalarımız hangi seçeneği seçerse seçsin ereksiyon kaybını yaşayacağını bilerek operasyona girmesi postoperatif dönemde iyileşmeyi hızlandıracaktır. Peki ameliyat sonrasında sertleşme sorunu olan hasta da neler yapılır sorusuna gelirsek, bu tip hastalarda penise enjeksiyon yapılıp (şeker hastalarının kullandığı insülin enjektörü gibi) belirli sürede ereksiyon sağlayabiliriz ya da penis protezi seçenekleri düşünülebilir.

    Kısaca özetleyecek olursak sertleşme sorunu sık görülmekle beraber, prostat hastalığıyla birlikte görülebileceği gibi sadece prostat büyümesine bağlı olarak da ortaya çıkabilen bir patolojidir ve her erkeğin 40 yaşından sonra rutin yıllık üroloji muayenesi yapması erken tedavi için sağlıklı olacaktır.

    Vitrin


    En Çok Aranan Haberler