KADIN

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Mynet Soran Anne Platformu

1 Bebeğinizin cinsiyeti nedir?
2 Bebeğinizin yaşını belirtir misiniz?
3 Sizlere hangi konuda yardımcı olmamızı istersiniz?
4 Öğrenmek istediğiniz farklı detaylardan burada bahsedebilirsiniz.
    Kalan mesaj: 10

    Regl dönemindeki sancılarınızın sebebi endometriosiz olabilir!

    Normal şartlarda rahimin içini kaplayan endometrium dokusunun, vücudun farklı bir bölgesinde yer alması olarak tanımlanan endometriozis hastalığının en yaygın şikayetlerinden biri regl döneminde şiddetli ağrı hissedilmesidir.

    Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Taner Usta, regl döneminde oluşan sancıların endometriozis hastalığı ile olan ilişkisi hakkında detaylı açıklamalarda bulundu. Hormonların etkisi altında değişikliklere uğrayan ve gebelik oluşumunda kalınlaşarak bebek için rahat bir sığınak oluşturan bu doku, bebek olmadığında her ay regl dönemi kanama yoluyla dışarı atılır ve bir sonraki adet dönemine kadar hormonların etkisi ile kalınlaşır.

    Östrojen hormonuyla uyarılan bir hastalık olduğu için kadınlar menopoza girene kadar birçok defa tekrarlayabilir. Endometrioziste ileri evrelerde sürekli alt karın ve kasık ağrıları görülür. Pelvik ağrısı şikayetiyle kliniğe başvuran kadınların %75’inde endometriozis görülme ihtimali var.

    AĞRININ ŞİDDETİ İLE HASTALIĞIN DERECESİ ARASINDA BİR İLİŞKİ YOK

    Regl dönemi şiddetli ağrılara neden olan endometriozis hastalığında aslında ağrının şiddeti ile hastalığın derecesi arasında bir ilişki yok. Hafif derecede bir endometriozis şiddetli ağrılara neden olabileceği gibi ileri derecede bir endometriozis olgusunda çok hafif adet sancısı görülebilir hatta hiç bir ağrı olmayabilir.

    Bununla beraber sancıların daha erken başlaması ve daha uzun sürmesi hastalığın evresinin ilerlediğine işaret edebilir. Regl dönemine birkaç gün kala başlayan ağrılar adet kanaması ile birlikte şiddetlenir.

    SOSYAL HAYATA ETKİSİ

    Ağrı kesicilere cevap vermeyen şiddetli ağrılar kanama boyunca devam edebilir. Kasık ve bel ağrılarının da eşlik ettiği bu huzursuzluk bacaklara doğru yayılabilir.

    Regl dönemini kâbusa çeviren endometriozis yaşam kalitesini önemli derecede düşürür. Kişi sosyal hayatından uzaklaşır, spor yapamaz, işyerinde ya da okulda odaklanma sorunu yaşar. Bazı hastalar bu sancılar yüzünden regl dönemini yatakta geçirebilir, fazlasıyla ağrı kesici kullanmak ihtiyacı duyabilir. Endometriozis, cinsel ilişki sırasında da ağrıya neden olabilir.

    YERLEŞİM YERİNE GÖRE DEĞİŞKENLİK GÖSTERİR

    Sanıldığı gibi adet düzensizliği çok sık rastlanan bir durum değildir. Ancak endometriozisli kadınlarda düzensiz ve fazla kanamalar görülebilir. Adet öncesi koyu renkli (kahvemsi) lekelenmeler görülür. Aslında bu lekelenmeler kanamadır.

    Kasık ağrısının şekli derin endometriozisin yerleşim yerine göre değişkenlik gösterir. Çok şiddetli adet sancısı, makat ağrısı ve idrar yolları şikayetleri olabilir. Bazı hastalarda ishal, makattan kanama ve kabızlık görülebilir.

    Doğrusu çok vakit kaybetmeden tanı konulması ve tedavinin planlanmasıdır. Tüm hastalıklarda olduğu gibi endometriozis için de erken teşhis çok önemlidir.

    Doç. Dr. Taner Usta
    Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı

    www.drtanerusta.com
    Instagram: @drtanerusta
    Facebook: @drtanerusta
    YouTube-drtanerusta

    Yerel Seçim 2024


    En Çok Aranan Haberler