KADIN

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Mynet Soran Anne Platformu

1 Bebeğinizin cinsiyeti nedir?
2 Bebeğinizin yaşını belirtir misiniz?
3 Sizlere hangi konuda yardımcı olmamızı istersiniz?
4 Öğrenmek istediğiniz farklı detaylardan burada bahsedebilirsiniz.
    Kalan mesaj: 10

    Robotik miyomektomi nedir her hastaya uygulanabilir mi?

    Rahim içerisinde bulunan ve ‘fibroid’ olarak isimlendirilen oluşumların cerrahi olarak çıkarılması işlemine ‘miyomektomi’ denir. Robotik metot ile yapılan miyomektomi ameliyatları, açık cerrahi ile laparoskopik cerrahinin en iyi taraflarını bir araya getirir. Kadın Hastalıkları ve Doğum & Tüp Bebek Uzmanı Prof. Dr. Fatih Şendağ,robotik miyomektomi hakkında tüm bilinmeyenleri bizler için açıkladı.

    Robotik teknoloji sayesinde, laparoskopik cerrahi ile kapalı ameliyat teknikleri ile gerçekleştirilemeyen boyutları büyük miyomların, bulunduğu yere bakılmadan ve kanama olmadan çıkarılması mümkün olur. Bu sayede gereksiz yere açık cerrahi yapılması engellenir.

    Robotik cerrahi, kullanılan robot uçlarının hareket kabiliyeti ve dikiş atma özelliği sayesinde miyomların çıkarılması sonrasında, rahim duvarında meydana gelen boşluğun açık cerrahide olduğu gibi çok ince ve düzgün bir şekilde tamir edilmesini sağlar. Böylece gelecekteki olası gebeliklerde, rahmin yırtılması önlemiş olur.

    HER HASTAYA UYGUN OLMAYABİLİR

    Her miyomu olan hastanın ameliyat edilmesi gerekmemektedir. Eğer miyomektomi kararı verilmişse, ‘robotik miyomektomi’ hastaya birden fayda sunar. Ancak yönteme, miyomların boyut ve yerine göre karar verilir. Her hasta, robotik miyomektomi için uygun olmayabilir.

    ROBOTİK MİYOMEKTOMİNİN AVANTAJLARI NELERDİR?

    - İlerleyen zamanlarda oluşacak gebelikler için güvenilirdir.

    - Kesi yerleri küçük olacağı için daha az ağrı hissedilir.

    - Daha az kan kaybı yaşanır.

    - Yara izi küçük olur neredeyse fark edilmez.

    - Tedavi olunan yerde daha az kalınır, genellikle ertesi gün hasta taburcu olur.

    - Kesik yeri küçük olduğu daha hızlı iyileşir ve daha az ağrı yapar. Hastalar bir hafta içinde normal işlerine dönebilirler.

    ROBOTİK MİYOMEKTEMİ NASIL UYGULANIR?

    Robotik miyomektemi cerrahisinde öncelikle karına kesiler açılır ve açılan kesilerin içine kamera için 10 mm, iki adet enstrüman için 8 mm'lik ve bir adet de 10 mm'lik asistan portu yerleştirilir.

    Robot ve enstrümanlar yerleştirildikten sonra öncelikle kanamayı azaltacak enjeksiyon yapılır ve rahim duvarına, miyom üzerine denk gelecek şekilde kesi yapılır. Daha sonra miyomlar çıkarılır.

    Miyomlar, rahim duvarından ayrıldıktan sonra, 2 veya 3 kat halinde duvar tamir edilir. Daha sonra rahim duvarından ayrılan miyomlar, açılan küçük deliklerden parçalanarak çıkarılır.

    Prof. Dr. Fatih Şendağ
    Kadın Hastalıkları ve Doğum & Tüp Bebek Uzmanı

    www.fatihsendag.com
    Facebook: @profdrfatihsendag
    Instagram: @prof.dr.fatihsendag
    YouTube-Prof. Dr. Fatih Şendağ

    Vitrin


    En Çok Aranan Haberler