KADIN

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Mynet Soran Anne Platformu

1 Bebeğinizin cinsiyeti nedir?
2 Bebeğinizin yaşını belirtir misiniz?
3 Sizlere hangi konuda yardımcı olmamızı istersiniz?
4 Öğrenmek istediğiniz farklı detaylardan burada bahsedebilirsiniz.
    Kalan mesaj: 10

    Siyatik sinir endometriozisi nedir, neden olur, belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir?

    Endometriozis, üreme çağındaki kadınların yaklaşık olarak %10’unda görülen iyi huylu bir hastalıktır. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Taner Usta, siyatik sinir endometriozisi hakkında belki de daha önce hiç duymadığımız birbirinden faydalı açıklamalarda bulu

    İyi huylu bir hastalık olmasına rağmen ilerleyişi ve diğer organ tutulumları açısından malign (kanser gibi) bir davranışı vardır. Sıklıkla yumurtalıklar, karın içi peritonu, kalın barsak, idrar borusu (üreter) tutulumu olmakla beraber karın içinde tüm organları etkileyebilir.

    İNSAN VÜCUDUNUN EN KALIN VE EN UZUN SİNİRİ!

    Siyatik sinir insan vücudunun en kalın ve en uzun siniridir. Omuriliğin alt kısmından gelen sinir liflerinden oluştuktan sonra karın boşluğunu terk ederek uyluk arkasına geçer ve dizin arkasında iki ayrı sinire bölünerek ayağa kadar gider.

    Ayak tabanın, baldır arkasının, diz ve uyluk arkasının duyusu siyatik sinir ile taşınırken bazı ayak ve bacak kasları da siyatik sinir ile uyarılır. Endometriozis nadir olarak bu sinirin karın içindeki parçasını tutabilir ve siyatik sinir problemlerine yol açabilir.

    BELİRTİLERİ NELERDİR?

    Siyatik sinir tutulduğunda, özellikle adet döneminde olmak üzere uyluk arkasında, diz arkasında, baldır arkasında ve ayak tabanında ağrı, uyuşukluk hissi, karıncalanma ve kas güçsüzlüğü gözlenir.

    Bu şikayetler siyatik sinire bel fıtığı tarafından bir bası yapıldığında veya sinirin seyri sırasında herhangi bir bası veya sıkıştırma bu şikayetlere yol açabilir.

    FİZİKİ MUAYENE SONRASI ORTAYA ÇIKAR

    Endometriozisin siyatik sinir tutulumunda adet döneminde sinir üzerindeki endometriotik doku da inflamasyon arttığı için şikayetler adet döneminde artar. Bu şikayetlerin endometriozis nedeniyle mi yoksa başka bir sebeple mi olduğu detaylı bir fizik muayene sonrasında ortaya çıkar.

    Endometriozis de siyatik sinir tutulumu genelde atlanabilir. Bu yüzden hastanın bu konuda deneyimli doktorlar tarafından muayene edilmesi gerekmektedir.

    KESİN TEDAVİ YÖNTEMİ

    Kesin tedavisi cerrahi olarak o endometriotik dokunun çıkarılmasıdır. Günümüzde dünyada bu iş için uzmanlaşmış nöropelviologlar (kasık bölgesi sinir cerrahisi yapan) vardır.

    Ülkemizde bu sertifikaya sahip sadece iki kadın doğum uzmanı vardır. Nöropelviolog tarafından laparoskopik veya robot eşliğinde lezyonun çıkarılmasıyla bütün şikayetler geriler ve hasta normal hayatına döner.

    Lezyon tam olarak sinirin üzerinden çıkarılacağı için bu konuda çok deneyimli olan nöropelviolog tarafından bu cerrahinin yapılması hastanın operasyondan zarar görmesini minimuma indirir

    Doç. Dr. Taner Usta
    Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı

    www.drtanerusta.com
    Instagram: @drtanerusta
    Facebook: @drtanerusta
    YouTube-drtanerusta

    Vitrin


    En Çok Aranan Haberler