HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

ABD’nin F-35 kararına sert tepki

ABD Senatosu'nun F-35 satışını askıya alma tasarısına Türkiye'den tepki gelmeye devam ediyor. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu "Suni krizler yaratıyorlar bu şekilde ilişkileri sağlıklı yürütemeyiz" ifadelerini kullandı.

NTV'nin canlı yayınında soruları yanıtlayan Mevlüt Çavuşoğlu ayrıca F-35'lerin ilk teslimatı için ilk törenin 21 Haziran'da yapılacağını söyledi.

'STRATEJİK ORTAKLIĞIN RUHUNA AYKIRI'

ABD Senatosu'nun F35 kararını değerlendiren Başbakan Yıldırım, "Karar talihsiz bir gelişme. Türkiye alternatifsiz değil" dedi.

Başbakan alınan kararın stratejik ortaklığın ruhuna aykırı aykırı olduğunu belirterek "ABD'nin teşebbüsü esef verici" dedi.

Günün erken saatlerinde ABD Senatosu, Savunma Bakanlığına (Pentagon) 2019 mali yılı için 716 milyar dolarlık bütçe ayrılmasını öngören yasa tasarısını 10'a karşı 85 oyla kabul etmişti.

Tasarıda Türkiye'ye ilişkin ifadeler dikkat çekmişti.

"Ankara'nın Rusya'dan S-400 hava savunma sistemleri almasının iki ülke arasındaki tansiyonu yükselttiği" ve "Amerikalı rahip Andrew Brunson'ın salıverilmesi gerektiği" yer aldı.

Türkiye'nin Rusya'dan S-400 almasının ABD ile Türkiye arasındaki ortak silah sistemlerini geliştirmeyi olumsuz etkileyebileceği öne sürüldü ve bu adımın NATO'daki ortak çalışabilirliği etkileyebileceği savunuldu. Tasarıda söz konusu gerekçelerden dolayı F-35 savaş uçağı, Patriot hava savunma sistemleri, Chinook tipi ağır nakliye helikopteri, AH-1 tipi Kobra, H-60 Black Hawk tipi helikopterleri ile F-16 uçaklarının Türkiye'ye satılmasının bloke edilmesi gerektiğini öngören bir bölüm de yer aldı.

Bu tasarının yasalaşmasından sonra 60 gün içinde Savunma Bakanının, Dışişleri Bakanına danışarak Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilere dair Kongrenin ilgili komitelerine kapsamlı bir rapor sunması istendi ve bu rapor tamamlanmadan Pentagon'un Türkiye'ye Kongrenin onayına tabi herhangi bir dış silah satışına onay veremeyeceği sınırlaması getirildi.

Tasarının onay için ABD Başkanı Donald Trump'ın masasına gelmeden önce Konferans Komitesi olarak bilinen ortak bir komisyonda tek yasa tasarısı haline getirilmesi gerekiyor.

Mayıs ayı sonunda Temsilciler Meclisinde kabul edilen bütçe tasarısında da benzer şekilde Türkiye ile ilgili olarak S-400 füze savunma sistemleri ve F-35 savaş uçağı ile ilgili bölümlere yer verilmişti.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler