KADIN

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Mynet Soran Anne Platformu

1 Bebeğinizin cinsiyeti nedir?
2 Bebeğinizin yaşını belirtir misiniz?
3 Sizlere hangi konuda yardımcı olmamızı istersiniz?
4 Öğrenmek istediğiniz farklı detaylardan burada bahsedebilirsiniz.
    Kalan mesaj: 10

    Tamponların pabucu dama atıldı: Kadınların yeni dostu Menstrual Kap

    Renk açıcılar, hijyenik ve pedlerin üzerinde vücudumuza karışmak için bekliyorlar. Artık daha sağlıklı, ekonomik ve ekolojik bir alternatif var: menstrual kaplar!

    Adet dönemlerimizi nasıl daha rahat geçireceğimiz sorusu, insanlık tarihinin başından beri kafamızda.

    Antik dönemde yapraklar, 100 sene önceye kadar bezler, sonra pamuk ve hijyenik pedler... Teknoloji de regl dönemlerimizi nasıl daha kolay geçireceğimiz konusunda her gün çalışıyor. Fakat gözden kaçanlar oluyor. Kullandığımız ürünlerin bedenimize ve çevreye ne kadar zarar verip vermediği.

    Tamponlar kolaylık sağlıyor derken aslında risklerinin yeni farkına varmaya başladık.

    Tamponların yapımında kullanılan maddeler ve vücutta uzun süre kaldığında yarattığı toksik etkiler nedeniyle tehlike yaratıyor. Toksik zehirlenme geçirebilen kadınlar da oluyor. İçeriğinde bulunan asbest, dioksin ve rayon yani suni ipek, insan vücudu için oldukça ciddi riskler taşıyor. Bu yüzden de kadınlar daha risksiz ama bir yandan da ped değiştirmekle uğraşmayacakları bir yöntem peşindeydi.

    Ve sahneye menstrual kaplar girdi!

    Tampon bu tarz eleştirilerle suçlanırken sahneye yepyeni bir ürün girdi: menstrual kaplar. Menstrual kaplar, silikondan imal edilen ve vajina içine yerleştirilen ürünler. Esnek olması sebebiyle kolayca bükülebilip acısız şekilde vajinaya yerleştirilebiliyor.

    Diğer regl ürünlerinden farklı olarak kanı emmiyor, topluyor.

    Vajina florasına zarar veren ağartıcı ürünler içeren pedler ve tamponlar yerine kullanılıyorlar. Fakat onlardan farklı olarak kannı emmiyor, kap içerisinde biriktiriyorlar. Böylelikle dışarı sızma, koku gibi etkenler de ortadan kalkıyor.

    Sadece bedenimize değil çevreye de zararsız. Dünyanın her yerinde konuşulmaya başlandı bile.

    Özellikle Batı'da yaygınlaşan menstrual kaplar, Türkiye'de satılmaya başlandı. Fakat henüz tampon veya ped kadar kolay ulaşamıyorsunuz. Talep arttıkça üretim de yayılacaktır. Menstrual kapların en önemli özelliklerinden biri ise, çevreye zarar verecek herhangi bir madde bulundurmaması. Sadece silikondan yapılan ve tekrar tekrar kullanılabilen bir ürün olması onu doğaya zararsız hale de getiriyor.

    Alışınca gerçekten kolay ama kullanmak için kararlı olmak lazım.

    İlk kez deneyenler için göze hafif korkutucu gelse de aslında acı verici veya zararlı hiçbir yanı yok. Talimatlara uygun kullanıldığında vajina içerisine gayet rahat yerleştiriliyor. İyi bir menstrual kap 5 yıla kadar dayanabiliyor. Fakat tek kullanımlık olanları da var.

    Nasıl kullanacağız derseniz de sırasıyla şöyle...

    Önce esnek kabı elinizle büküyorsunuz. Sonrasında ise ikiye katlar gibi tutmaya başlıyorsunuz. Vajinanızın içine yerleştirdikten sonra bıraktığınızda kap doğal şekline geri dönüyor.

    Bu kabı çıkarttığımda ne yapacağım derseniz de,

    Kabı çıkardığınızda içerideki kanı klozete boşaltın, su ve sabunla yıkayın ve geri yerleştirin. Adet döneminiz sona erdiğinde, kabı suyla kaynatarak sterilize edebilirsiniz ve saklayabilirsiniz. Arada ise oksijenli suyla, sirkeyle veya doğal sabunla yıkayarak temizleyebilirsiniz.

    Özetle, menstrual kaplar 10 sene kadar dayandığı için ekolojik, her kullanımdan sonra çöpe atılmadığı için ekonomik, zehirli madde içermediği için sağlıklı ve tıpkı tampon gibi kullanıldığı için de oldukça pratiktir. Siz de alışkanlıklarınızı değiştirmeyi gözden geçirmeye hazır olun :)

    Vitrin


    En Çok Aranan Haberler