KADIN

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Mynet Soran Anne Platformu

1 Bebeğinizin cinsiyeti nedir?
2 Bebeğinizin yaşını belirtir misiniz?
3 Sizlere hangi konuda yardımcı olmamızı istersiniz?
4 Öğrenmek istediğiniz farklı detaylardan burada bahsedebilirsiniz.
    Kalan mesaj: 10

    Tarihe damgasını vuran Osmanlı'nın en güçlü en kudretli kadınları!

    Osmanlı'da Hürrem Sultan'la başlayan kadınlar saltanatı döneminde padişah kızları, valide sultanlar ve haseki sultanları yönetime doğrudan el koymuştu. Peki bu yönetime el koymayı başaran kadınlar kimdi? Bunu nasıl yapmışlardı?

    1. Hürrem Sultan

    hurem

    Enteresan hayatıyla birçok film ve dizilere konu olan Hürrem Sultan, Osmanlı tarihinde nikah yapmış tek sultandır. Kanuni Sultan Süleyman'ın Hürrem Sultan'dan önceki nikahsız eşi Mahidevran Sultan'ı kıydığı bu nikahla arka plana atmıştır. Hürrem Sultan, padişahın yanında danışman olarak devlet işlerine destekte bulunmuştur.

    2. Mihrimah Sultan

    06

    Hürrem Sultan ve Kanuni Sultan Süleyman'ın kızı olan Mihrimah Sultan, annesinin vefatından sonra babasına danışmanlık yapmaya devam etmiştir. Kardeşi II. Selim tahta çıktıktan sonra ise, kardeşine valide sultanlık yaparak devlet işlerinde aktif rol almaya devam etmiştir.

    3. Haseki Afife Nurbanu Sultan

    2102013945501647

    Haseki Afife Nurbanu Sultan, II. Selim'in eşidir. Mihrimah Sultan'ın ölümünden sonra kendisi güçlenmiş ve söz sahibi olmuştur. O dönem devlete Venedik yanlısı politikalar uygulatmıştır. Bunun sebebi ise kendisinin Venedik asıllı olmasıdır. Uygulattığı bu politika, Osmanlı ile Venedik arasında uzun süren bir barış dönemi yaşanmasını sağlamıştır.

    4. Haseki Safiye Valide Sultan

    safiye

    III. Murad'ın eşi olan Haseki Safiye Valide Sultan, eşinin padişahlığının ilk dönemlerinde Nurbanu Sultan ile birtakım sorunlar yaşamış, ancak Nurbanu Sultan'ın vefatından sonra bu sıkıntıları aşarak kendisini güçlendirmiştir.

    Devlet işlerinde söz sahibi olan Valide Sultan, oğlu III. Mehmet'in padişahlık döneminde de baskındır. Bu dönemde Avrupa'ya yönelen Haseki Safiye Valide Sultan, İngiltere kraliçesi I. Elizabeth ile mektuplaşmıştır. Taht mücadelelerinin yaşandığı bu dönemde Valide Sultan'ın torunu Şehzade Murat sarayda boğularak öldürülmüştür.

    5. Haseki Turhan Hatice Valide Sultan

    a04f7ec240bf2782ec70c698a2dfcd7f

    IV. Mehmet 'in annesi olan Haseki Turhan Hatice Valide Sultan, Kösem Sultan'ın geliniydi ve o dönemde Kösem Sultan'ın en büyük rakibiydi. Taht mücadelesi burada da devreye girmiştir. Kösem Sultan, Turhan Sultan'ın gücünü yok etmek için IV. Mehmet'i tahttan indirmeye çalışmıştır. Bu girişimden haberdar olan Turhan Sultan destekçileri Kösem Sultan öldürüldü. Kıyasııya rekabet ise böylelikle son bularak güç Turhan Sultan'ın eline geçmiştir. Göreve Köprülü Mehmet Paşa'yı getirdikten sonra kadınların saltanatı son bulur...


    Vitrin


    En Çok Aranan Haberler