Mynet Trend

BİZE ULAŞIN

Mynet Tatil Bulucu

1 Kimle tatile çıkıyorsunuz?
2 Yurt içi mi yoksa yurt dışı mı tatil yapmak istiyorsunuz?
3 Yaz Tatili mi Kış Tatili mi?
4 Ne tür tatil arıyorsunuz?
5 Vizeniz var mıdır?
6 Balayı Tatili mi yapmak istiyorsunuz?
7 Eğer Seçiminiz yurt içi ise Tatil yapmak istediğiniz yerler?
7 Eğer Seçiminiz yurt dışı ise Tatil yapmak istediğiniz yerler?
8 Eklemek istediğiniz farklı detaylardan burada bahsedebilirsiniz.
    Kalan mesaj: 10

    Ünlü Amerikalı Edebiyatçı, Gazeteci ve Senarist Joan Didion'dan 19 Kitap Tavsiyesi

    Listede yer alan George Orwell romanı tekrar tekrar okunası...

    Joan Didion'u tekrar tanıyalım;

    5 Aralık 1934 doğumlu Joan Didion, bugün 81 yaşında ve ABD'nin 20. yüzyıl edebiyat dünyasına kazandırdığı en önemli isimlerden biri.

    Kaliforniya'da doğan, daha çok küçük yaşlarda kütüphanede fazla vakit geçirdiği için, çocukluk ve ilk gençlik yılları boyunca inek (nerd) diye dalga geçilen Didion, o yıllarını sosyal ilişkilerdeki endişesini ve toplum içinde konuşamama problemini yenmeye çalışarak geçirdi.

    İlk gençliğinde yaşadığı bu sosyal problemler, yazarlık yıllarında da en büyük esin kaynağı olmuş olmalı ki; kitapları toplumsal değerlerdeki parçalanma ve kültürel kaosu konu alması ve her daim endişeli üslubu ile tanındı, sevildi.

    22 yaşındayken California Üniversitesi Sanat Fakultesi'nden mezun olan Joan Didion, üniversitedeki son yılında Vogue Dergisi'nin açtığı makale yarışmasında birinci oldu ve ödül olarak dergide çalışmaya başladı. 2 yıl Vogue'da alt mercilerde çalıştıktan sonra, reklam yazarlığı baş editörlüğüne getirilen Joan Didion, 1963'te ilk kitabı Run, River'ı yazdı ve edebiyat kariyerine başladı.

    2009'da Harvard Üniversitesi, 2011'de de Yale Üniversitesi tarafından onursal doktora takdim edilen edebiyatçı, 2013'te Barack Obama tarafından Ulusal Sanat ve İnsanlık Madalyası ile ödüllendirildi. Joan Didion'ın önerdiği kitaplara gelelim...

    Susanne Rostock ve Griffin Dune'un edebiyatçının hayatı hakkında hazırladıkları belgeselde ortaya çıkan bu el yazısı öneri listesinden seçme romanları sizlerle paylaşıyoruz...Silahlara Veda (Ernest Hemingway)

    Savaş hakkında birçok roman yazan Ernest Hemingway'in belki de en vurucu savaş temalı romanı olan Silahlara Veda, Joan Didion'ın öneri listesinde yer alıyor.

    İlk olarak 1929 yılında yayınlanan roman, İtalyan ordusunda savaşan Amerikalı Frederic Henry ile sevgilisi Catherine Barkley'in hikayesini anlatıyor. Romanda savaşı tüm vurucu detaylarıyla anlatan Hemingway, savaşın insan hayatına ve ilişkilerine yaptığı yıkıcı etkiyi harika vurguluyor... Paris ve Londra'da Beş Parasız (George Orwell)

    Dünyanın en etkili romanlarından biri olan 1984'ün yazarı George Orwell de listemizde, üstelik yazdığı ilk roman ile.

    Otobiyografik olup olmadığı halâ anlaşılamayan Paris ve Londra'da Beş Parasız, roman boyunca ismi asla zikredilmeyen karakterimizin İngilizce dersi vermek üzere Paris'e gelmesi ve bir süre sonra işsiz kalmasıyla başlıyor. Romanda günler boyunca sokakta yatan, açlık çeken karakterin gözünden Avrupa'nın iki büyük başkentini, en alt tabakalarından gözlemliyoruz.Yüzyıllık Yalnızlık (Gabriel Garcia Marquez)

    1982'de Nobel Edebiyat Ödülü ile onurlandırılan efsanevi Kolombiyalı romancı Gabriel Garcia Marquez'den bir eser de var: Yüzyıllık Yalnızlık.

    Edebiyatçının Meksika'yı ilk ziyaretinde kaleme aldığı roman, ilk olarak 1974 yılında yayınlandı. Romanı Gabriel Garcia Marquez'in kendi sözleriyle tanıtalım:

    Yüzyıllık Yalnızlık'ı yazmaya başladığımda, çocukluğumda beni etkilemiş olan her şeyi edebiyat aracılığıyla aktarabileceğim bir yol bulmak istiyordum. Çok kasvetli kocaman bir evde, toprak yiyen bir kız kardeş, geleceği sezen bir büyükanne ve mutlulukla çılgınlık arasında ayrım gözetmeyen, adları birörnek bir yığın hısım akraba arasında geçen çocukluk günlerimi sanatsal bir dille ardımda bırakmaktı amacım. Yüzyıllık Yalnızlık'ı iki yıldan daha kısa bir sürede yazdım. Ama yazı makinemin başına oturmadan önce bu kitap hakkında düşünmek on beş, on altı yılımı aldı. Büyükannem, en acımasız şeyleri, kılını bile kıpırdatmadan, sanki yalnızca gördüğü şeylermiş gibi anlatırdı bana. Anlattığı öyküleri bu kadar değerli kılan şeyin, onun duygusuz tavrı ve imgelerindeki zenginlik olduğunu kavradım. Yüzyıllık Yalnızlık'ı büyükannemin işte bu yöntemini kullanarak yazdım. Bu romanı büyük bir dikkat ve keyifle okuyan, hiç şaşırmayan sıradan insanlar tanıdım. Şaşırmadılar, çünkü ben onlara hayatlarında yeni olan bir şey anlatmamıştım. Kitaplarımda gerçekliğe dayanmayan tek cümle bulamazsınız.

    (Can Yayınları, 27. Baskı, Çevirmen: Seçkin Selvi, 2005)Joan Didion'un önerdiği diğer kitaplar;

    • Zafer (Joseph Conrad)

    • Gerillalar (V.S. Naipaul)

    • Acı Ülke (Joyce Carol Oates)

    • Uğultulu Tepeler (Emily Bronte)

    • İyi Asker (Ford Madox Ford)

    • Suç ve Ceza (Fyodor Dostoyevski)

    • Samerra'da Randevu (John O'Hara)

    • Celladın Şarkısı (Norman Mailer)

    • Henry James'in tüm romanları

    • Speedboat (Renata Adler)

    • Go Tell It on the Mountain (James Baldwin)

    • Notes of a Native Son (James Baldwin)

    • Hoşça Kal Berlin (Christopher Isherwood)

    • Seçme Şiirler (Robert Lowell)

    • Seçme Şiirler (W.H. Auden)

    • Seçme Şiirler (Wallace Stevens)

    Kaynaklar: Worldcat.org, Wikipedia.org & Brainpickings.org

    Mynet Youtube


    En Çok Aranan Haberler