Uygur Türkleri Çin'den yakınlarının videolarını istiyor

Uygurlar, sosyal medyada başlattıkları "Ben de Uygur'um" kampanyasıyla haber alamadıkları akrabalarının videolarını yayımlamaları için Çin yönetimine talepte bulundu - Muhammad Atawulla: - "Çin rejimine soruyorum: Benim annem ve iki kardeşim nerede? Onların durumu nasıl? Hayatta mı yoksa öldürüldü mü? Ailemde kalanlara ne oldu?" - Meryem Sultan: - "Ben de annemin ve suçsuz olduğu halde 15 yıllık hapis cezası alan arkadaşımın sağlıklı olduğuna dair video istiyorum"

Dünya genelindeki Uygur Türkleri, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde haber alamadıkları akrabalarının videolarını yayınlamaları talebiyle Pekin yönetimine çağrı yapan bir sosyal medya kampanyası başlattı.

Reklam
Reklam

Sosyal medyada "#MeTooUyghur" (Ben de Uygur'um) etiketiyle başlatılan kampanya kapsamında aile bireylerinden haber alamayan Uygurlar, Çin'den, öncesinde öldüğü iddia edilen ünlü halk ozanı Abdurrehim Heyit'in videosunu yayınlaması gibi, kendi yakınlarının da videolarını yayınlamasını talep etti.

Kampanyaya katılarak Çin yönetiminden Sincan'daki aile bireyleri hakkında bilgi talep eden Muhammad Atawulla, "Çin rejimine soruyorum: Benim annem ve iki kardeşim nerede? Onların durumu nasıl? Hayatta mı yoksa öldürüldü mü? Ailemde kalanlara ne oldu?" ifadesini kullandı.

Reklam
Reklam

Atawulla, sosyal medya hesabı Twitter'da, aile bireylerinin bulunduğu bir fotoğraf paylaşarak, Çin yönetiminden bu konuda bilgi talep etti.

- "73 yaşındaki kayınpederime hangi mesleği öğretiyorsunuz?

Twitter'da aynı etiketle paylaşımda bulunan Uygur Türk'ü Emin Kasım da "Zulümde sınır tanımayan Çin hükümeti, 73 yaşındaki kayınpederime eğitim kamplarında hangi mesleği öğretiyorsunuz? Onu bizlerden niye esirgiyorsunuz? Onu da Abdurrahim Heyit gibi gösterin. Dayılarımla iletişim kurdurun, yüzlerce akrabamla görüştürün." ifadesini kullandı.

Meryem Sultan isimli Twitter kullancısı ise annesi ve arkadaşının fotoğraflarının olduğu, İngilizce, Çince ve Türkçe yazılı bir dövizle çektirdiği fotoğraf paylaştı. "Ben de annemin ve suçsuz olduğu halde 15 yıllık hapis cezası alan arkadaşımın sağlıklı olduğuna dair video istiyorum." diyen Sultan, yakınlarıyla sağlıklı iletişim kurmak istediğini belirtti.

Reklam
Reklam

Ünlü halk ozanı Abdurrehim Heyit'in Çin'de hapishanedeki ikinci yılında hayatını kaybettiği yönünde çıkan haberler üzerine, Çin'in resmi basını, Heyit'in görüntüsünün bulunduğu bir video yayımlamıştı.

Çin Uluslararası Radyosu, önceki gün Heyit'in görüldüğü 26 saniye süren bir video servis etmişti.

- Çin'e uluslararası alandan tepkiler

Uluslararası insan hakları kuruluşları, Sincan'da milyonlarca Uygur'un "yeniden eğitim" gerekçesiyle toplama kamplarında tutulduğunu bir süredir dünya kamuoyu gündemine getiriyor.

Birleşmiş Milletler Irk Ayrımcılığının Ortadan Kaldırılması Komitesi'nin Çin'de ayrımcılığa uğrayan topluluklarla ilgili Cenevre'de düzenlediği toplantıya katılan insan hakları kuruluşları, Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde yerel yöneticilerin siyasi olarak sakıncalı tutumlar içinde olduğunu iddia ettiği bireyleri siyasi eğitim merkezlerinde alıkoyduğunu bildirmişti. Örgüt temsilcileri, herhangi bir yargı kararına dayanmadan hürriyetinden alıkonulan kişi sayısının milyonları bulduğunu dile getirmişti.

Reklam
Reklam

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), bir süre önce yayımladığı raporda, son iki yılda Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde çok sayıda kişinin "önleyici polisiye tedbiri" adı altında suçsuz yere alıkonulduğu ve siyasi açıdan tehlikeli olarak değerlendirilen bireylerin herhangi bir yargı kararı olmaksızın "siyasi eğitim merkezleri" denilen gözaltı merkezlerine gönderildiği iddialarına yer vermişti.

- Dışişleri Bakanlığının tepkisi

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, önceki gün yaptığı yazılı açıklamada, Çin makamlarının Uygur Türklerine yönelik sistematik asimilasyon politikasının insanlık adına büyük bir utanç kaynağı olduğunu belirtmişti. Çin makamlarını, Uygur Türklerinin temel insan haklarına saygı göstermeye ve toplama kamplarını kapatmaya davet eden Aksoy, "Türk kamuoyunun ağır insan hakları ihlalleri konusundaki tepkisinin Çin makamlarınca dikkate alınmasını bekliyoruz." ifadesini kullanmıştı.

Reklam
Reklam

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik ise dün yaptığı açıklamada, "Uygur Türklerine dönük keyfi tutuklamalar, bir milyondan fazla Uygur Türk'ünün toplama kamplarında ve hapishanelerde alıkonulması gibi eylemler hiçbir şekilde meşru bulunmayacağını söylüyoruz." şeklinde konuşarak, Pekin yönetiminin bu konuda "şeffaf" olması gerektiğini belirtmişti.

ABD Kongresi'nde görüşülmeye devam eden bir yasa tasarısı, ABD'nin Çin'e Uygur Türklerine yönelik ağır insan hakları ihlalleri nedeniyle yaptırım uygulamasını talep ediyor.