Varis neden olur? Varis tedavi yöntemleri nelerdir?

Varis, erişkinlerin yaklaşık olarak %20’sinde görülen bir damar hastalığıdır. Bu durum da varisi aynı zamanda en sık karşılaşılan damar hastalığı konumuna getirir. Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Ali Civelek, bir çeşit damar hastalığı olan varisin nedenleri ve tedavi yöntemleri hakkında ayrıntılı açıklamalarda bulundu.

Varis, erkeklere göre kadınlarda daha fazla görülür. Özellikle ilerleyen zamanla beraber ayakta meydana gelen ağrı, şişme, gece krampları ve kaşıntılar varisin belirtileri olarak kabul edilir.

Reklam
Reklam

Toplardamarların genişleyerek kıvrımlı bir hal almasına ‘varis’ adı verilir. Varis oluşumunda birçok etken rol oynar. Bunlar genel olarak yaşam tarzı, çevresel etkenler ve genetiktir.

Ailelerinde varis olan kişilerde varis oluşma olasılığı diğerlerine göre 4 kat daha fazla. Aynı zamanda aşırı kilolu, hareketsiz ve uzun süre ayakta kalarak çalışan kişilerde varis görülme riski de oldukça yüksek.

VARİS ÇEŞİTLERİ NELERDİR?

Varisler damar çaplarına göre üç farklı gruba ayrılır. Bunlar kılcal damar varisleri, retiküler varisler ve büyük toplardamar varisleridir. Telenjiektazi olarak adlandırılan kılcal damar varisleri, kılcal damarların gözle görülebilecek kadar büyümesi ile meydana gelir.

Reklam
Reklam

Bu varis türü özellikle hamilelerde ve hormon tedavisi gören genç yaştaki kadınlarda görülmektedir. Bu varisler görüntü olarak zaman zaman örümcek ağını andırır.

Retiküler varisler ise dizin arka kısmında ya da ayak bileği çevresinde meydana gelen varislerdir. Bu varisler, kılcal damar varislerine göre biraz daha kabarık ve mavi renkte olur. Büyük toplardamar varisleri ise toplardamar yetmezliği sonucunda meydana gelir. Bu varis türü diğerlerine göre oldukça büyük, genellikle yeşil renkli ve dokunmakla ele gelirler.

TEDAVİSİ NASIL OLUR?

Varis tedavisi hastanın şikayetlerine ve hastalığın durumuna göre değişiklik göstermektedir. Varis tedavisinde üç farklı yöntem bulunur. Bu yöntemler basınçlı çorap, köpük skleroterapisi ve cerrahi müdahaledir. Henüz başlangıç aşamasında olan ve dışarıdan bakıldığında görülmeyen varislerde varis çorabı, durumun daha da ilerlemesini önler.

Reklam
Reklam

Telenjiektazide ise hastaya damar içerisinden damarı büzücü madde verilerek skleroterapi uygulanır. Büyük toplardamarda meydana gelen ve ilerlemiş varisler de ise genellikle damar içinden damarı yakma ya da ‘glu’ adı verilen yapıştırıcı madde ile damarı görünmez hale getirilir. Bu işlem cerrahi bir işlem gibi gözükse de hastaya herhangi bir kesi uygulanmaz.

Prof. Dr. Ali Civelek
Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı

www.alicivelek.com

Instagram: @dralicivelek

Facebook: @dralicivelek

Reklam
Reklam

YouTube-Prof.Dr. Ali Civelek


Anahtar Kelimeler: