HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Vezneciler'deki terör saldırısının üzerinden iki yıl geçti

İstanbul Vezneciler'de Çevik Kuvvet polisini taşıyan araçlara yönelik iki yıl önce gerçekleştirilen, 6'sı polis 12 kişinin hayatını kaybettiği, 36 kişinin de yaralandığı bombalı saldırıya ilişkin 7'si tutuklu 20 sanığın yargılanmasına devam ediliyor - İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca başlatılan soruşturma kapsamında hazırlanan iddianamede, saldırıya ilişkin gözaltına alınan ve aralarında terör örgütü PKK'nın üst düzey yöneticileri Murat Karayılan, Cemil Bayık, Duran Kalkan ile Ramazan Açıkyüz, Nuriye Kesbir, Mustafa Karasu, Hülya Oran, Elif Yıldırım'ın da yer aldığı 20 sanığın, yedişer kez ağırlaştırılmış müebbetten başlayarak değişen oranlarda hapis cezasına çarptırılmaları istendi

İSTANBUL (AA) - ARİF YAKICI - Fatih'te Çevik Kuvvet polisini taşıyan araçlara yönelik iki yıl önce gerçekleştirilen, 6'sı polis 12 kişinin hayatını kaybettiği, 36 kişinin yaralandığı saldırının ardından olaya karıştıkları iddiasıyla gözaltına alınan ve aralarında terör örgütü PKK'nın üst düzey yöneticilerinin de bulunduğu 7'si tutuklu 20 sanığın yargılanmasına devam ediliyor.

Vezneciler'deki terör saldırısının üzerinden iki yıl geçti. Şehzadebaşı Caddesi'nde saat 08.40'ta, yoldan geçen Çevik Kuvvet polisini taşıyan araçlara yönelik bombalı araçla saldırı düzenlendi. Saldırının ardından olay yerine çok sayıda polis ve sağlık ekibi sevk edildi. Polis bölgede geniş güvenlik koridoru oluştururken, yaralılar ambulanslarla çevredeki hastanelere kaldırıldı.

Terör saldırısının, kiralık bir otomobile yerleştirilen bomba düzeneğinin uzaktan kumandayla patlatılmasıyla gerçekleştirildiği belirlendi. Yapılan incelemede, bombanın etkisinin arttırılması için demir bilyeler kullanıldığı tespit edildi.

Olayda, polis memurları Emrah Pekdoğan, Gökhan Topçu, Duha Beker, Ramazan Kırboğa, Kadir Cihan Karagözlü ve Yaşar Özlem ile 6'sı da sivil vatandaş olmak üzere 12 kişi yaşamını yitirirken, 36 kişi yaralandı.

Bombalı saldırının etkisiyle Şehzadebaşı ve Damat İbrahim Paşa camileri, İstanbul Üniversitesinin fakülteleri, Doğu Türkistan Vakfı, 3 yıldır hizmet vermeyen bir otel, bazı iş yerleri ve araçlar hasar gördü.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Hadi Salihoğlu ile başsavcıvekilleri İrfan Fidan ve Önder Yaman ile 4 cumhuriyet savcısı olay yerinde incelemelerde bulunurken, soruşturma, terör ve örgütlü suçlar bürosu savcılarından Hasan Yılmaz'a verildi.

- Vali Şahin'den, saldırıya ilişkin bilgilendirme

İstanbul Valisi Vasip Şahin, İstanbul Emniyet Müdürü Mustafa Çalışkan ile 13 Temmuz 2017'de İstanbul Valiliği'nde gazetecilere yaptığı açıklamada, Vezneciler'deki terör saldırısı kapsamında yürütülen soruşturmaya ilişkin bilgi verdi.

Vali Şahin, İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ve MİT'in iş birliğiyle yürütülen çalışmalarda, bölücü terör örgütünün özel kuvvetler hücresinin İstanbul'da sansasyonel bir eylem yapacağı bilgisinin alındığını, bu bilgi üzerine yapılan çalışmalarda, İstanbul'un 13 ilçesinde, Kocaeli, Ankara, Diyarbakır ve Hakkari'de operasyonlar yapıldığını anlattı.

Bu operasyonlar neticesinde 44 kişinin gözaltına alındığını aktaran Şahin, "İncelemelerde bu 44'den birinin, Beşiktaş Stadyumu (Vodafone Park) patlamasında organizatör olarak görev aldığı, keşifte bulunduğu, sonra bombalı araçtan son anda inip firar eden kişi olduğu, bir diğerinin de Vezneciler'de Çevik Kuvvet polislerimizin taşındığı servis aracına yönelik bombalı eylemi organize eden kişi olduğu değerlendirilmiştir." diye konuştu.

Bunlarla birlikte üç iş yerinde ve dört ayrı depodaki aramalarda çok sayıda silah ele geçirildiğini kaydeden Vali Şahin, "13 silah ki, bunların 3'ü uzunlu namlulu yivli tüfek dediğimiz silah. Yine 2 av tüfeği ve buna benzer silahlar. 161 kilogram da çeşitli seviyede etkili patlayıcı malzeme ele geçirilmiştir. Bunların yanı sıra birçok doküman ve materyal de elimizdedir. Bunlarla ilgili incelemeler de bir taraftan devam etmektedir." bilgisini verdi.

İstanbul Valisi Şahin, operasyonlara emeği geçen emniyet personeli ve MİT elemanlarına teşekkür ederek, "İstanbul'un, gerçekten çok ciddi ve sansasyonel sonuçlara yol açabilecek eylemlerden kurtulduğunu düşünüyoruz. Bundan sonra da tabii, emniyet birimleri olarak çalışmalarımıza aynı hız ve kararlılıkla devam edeceğiz." dedi.

- İddianame

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosunca, 7 Haziran 2016'da Fatih Şehzadebaşı Caddesi Vezneciler otobüs durağı istikametinde Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü'ne ait iki midibüse yönelik terör saldırısına ilişkin soruşturma sonucunda hazırlanan iddianamede, terör saldırısının anlatıldı, saldırıda yaşamını yitiren 6'sı polis 12 kişi "maktul", 12 kişi "mağdur", aralarında polis memurlarının da bulunduğu 156 kişi de "müşteki" olarak yer aldı.

İddianamede, haklarında yakalama kararı bulunan terör örgütü PKK elebaşıları Murat Karayılan, Cemil Bayık, Duran Kalkan ile Ramazan Açıkyüz, Nuriye Kesbir, Mustafa Karasu, Hülya Oran, Elif Yıldırım'ın, "devletin birliğini ve ülke bütünlüğü bozmak", "kişiyi yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle bombalayarak kasten öldürme ve öldürmeye teşebbüs etme", "olası kastla bombalama suretiyle öldürme", "tehlikeli maddelerin izinsiz olarak bulundurulması veya el değiştirmesi", "olası kastla basit yaralama", "olası kastla yaralama", "olası kastla kemik kırığı oluşturacak şekilde yaralama" ve "zincirleme şekilde mala zarar verme" ve "silahlı terör örgütünün yöneticiliğini yapma" suçlarından yedişer kez ağırlaştırılmış müebbet, altışar kez müebbet ve değişen oranlarda hapis cezasına çarptırılmaları istendi.

İddianamede, 5'i yakalamalı, 6'sı tutuklu, 1'i serbest toplam 12 sanığın da benzer suçlardan değişik oranlarda hapisle cezalandırılması talep edildi.

Başsavcılığın onayının ardından İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilen iddianame kabul edildi.

İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada, terör örgütü PKK elebaşıları Murat Karayılan, Duran Kalkan ve Cemil Bayık'ın da aralarında bulunduğu 7'si tutuklu 20 sanığın yargılanmasına devam ediliyor.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler