HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Yargıç, Hakan Atilla'nın beraat talebine yanıt için savcıya süre verdi

ABD’deki İran yaptırımları davasında bugün eski Halkbank genel müdür yardımcısı Mehmet Hakan Atilla tanık koltuğunda ifade verdi. Atilla, önce kendi avukatlarının, ardından da savcının sorularını yanıtladı.

Yargıç, Hakan Atilla'nın beraat talebine yanıt için savcıya süre verdi

İfadesini Türkçe olarak veren Hakan Atilla, bankaları dolandırdığı ve yasaları ihlal ettiği iddialarını reddederken savcıların iddiasının aksine 'sistemin mimarı' olmadığını söyledi. Atiila, avukatı Cathy Fleming'in İran adına 'ekonomik cihat' yapıp yapmadığı sorusuna da 'hayır' yanıtı verdi. Atilla, sorulan soru üzerine ​Süleyman Aslan ile İran'a yönelik yaptırımların ihlal edilmesi konusunda hiç konuşmadığını söyledi. Atilla'ya, eski polis Hüseyin Korkmaz'ın ifadesinde ‘Zarrab'ın Halkbank'a girip çıkarken görüntülendiğini' söylemesi soruldu.

İŞTE DAVADA DAKİKA DAKİKA YAŞANANLAR

00:45 - New York'taki davada bugünkü duruşma sona erdi.

Bir sonraki duruşma ise Pazartesi günü.

23:54 - Gazeteci Adam Klasfeld izlediği bugünkü duruşmanın analizini Twitter sayfasında yaparken şu ifadeleri kullandı:

"Atilla'nın bu sabahki doğrudan sorgusu onun insancıllaştırılmasına; jüriye onun ailesini, nasıl yetiştirildiğini, kariyerini hatta hobilerini göstermeye yönelikti.

"Ancak öğleden sonraki sorgu başka bir şeydi. Detaylı bir şekilde onun bankacılık kariyerine, sırlarına ve ayrıntılı işlemlerine girildi."

23:12 - Avukat Fleming, "Burada, Sayın Zarrab'a ortaklık yapısına yönelik belgelerde nasıl tahrifat yapılacağını söylediğinize yönelik herhangi bir ifade var mı?" diye sordu. Atilla ise, "Ben Zarrab'a hayatım boyunca hiçbir zaman böyle bir şey söylemedim. Böyle bir şeyi asla söylemedim" şeklinde yanıt verdi.

22:58 - Reza Zarrab ifadesinde "Mehmet Hakan Atilla, Halkbank'ta yaptırımlar konusunda en bilgili kişiydi" demişti. Avukatı Cathy Fleming, Atilla'ya bunun doğru olup olmadığını sordu. Atilla'nın yanıtı, "Hayır, Halkbank'ta bu konuda en fazla bilgi sahibi kişi ben değildim ama bir miktar bilgim vardı" oldu.

22:44 - Mehmet Hakan Atilla, “Reza Zarrab’ın bulunduğu ve ona sistemi sürdürmesinin söylendiği herhangi bir toplantıya asla katılmadım” dedi.

22:39 - Avukatı Cathy Fleming, Mehmet Hakan Atilla'ya, eski Halkbank Genel Müdürü Yardımcısı Levent Balkan'ın görevden mi alındığını, yoksa istifa mı ettiğini sordu. Atilla, "Onun görevden alınmadığını net bir şekilde biliyorum. Sayın Zarrab'ın onunla ilgili ifadesini dinledim ve çok üzüldüm. Söyledikleri doğru değildi" dedi.

22:24 - Yargıç Berman, Mehmet Hakan Atilla'nın avukatlarının beraat talebi konusundaki kararını erteledi. Berman, savcılık makamına talebe yanıt için Pazar günü TSİ 01:00'e dek süre verdi.

22:19 - Duruşmayı takip eden gazetecilerden Pete Brush'a göre, Yargıç Berman, savunma avukatlarının Hüseyin Korkmaz'ın Türk hükümetine zarar vermeyi amaçlayan bir casus olduğuna yönelik görüşünü beğenmedi. Berman bunu "mantıksız bir dış komplo teorisi" ve "sınırları aşan ölçüde profesyonel olmayan bir yaklaşım" olarak nitelendirdi.

22:11 - Savunma avukatları, Hüseyin Korkmaz'ın ifadesinin Mehmet Hakan Atilla'ya zarar verici nitelikte olduğunu söyledi. Yargıç Berman'ın buna yanıtı ise "Durum bunun tam tersi" oldu. Berman, "İşin garip yanı, Korkmaz'ın ifadesi Sayın Atilla’nın savunmasına yardım edici nitelikte görünüyor" diye konuştu.

21:52 - Yargıç Berman, Hüseyin Korkmaz’ın ifadelerinin geçerli sayılması gerektiğini söyledi. Berman, “Korkmaz, denetlediği bir polis soruşturmasına dair ilk elden bilgileri anlattı” dedi.

Savunma avukatları, Korkmaz’ın Atilla’ya karşı sunduğu kanıtların yasadışı yollardan elde edildiğini, bu nedenle de davanın düşürülmesi gerektiğini savunmuştu. Ancak Berman, bu yolları kullanan kişinin bir muhbir olmasının hafifletici olduğunu söyledi. Türkiye’nin bugün ABD’den Korkmaz’ın iadesini istediği belirtilmişti.

21:47 - Yargıç Richard Berman, Mehmet Hakan Atilla'nın avukatlarının, Hüseyin Korkmaz’ın ifadeleri nedeniyle davanın düşürülmesi ve müvekkillerinin jüriye gitmeden beraat etmesi talebini reddetti.

21:00 - Duruşmaya öğle arası verildi.

20:49 - Mehmet Hakan Atilla'nın avukatları dava daha jüriye gitmeden müvvekillerinin beraatini istedi. Avukatlar, Hakan Atilla'nın Reza Zarrab'ın ABD bağlantılarından haberdar olduğuna ilişkin savcının 'kanıt gösteremediğini' söylediler.

20:37 - Avukat: Reza Zarrab'dan rüşvet aldınız mı?

Atilla: Hayır

Avukat: Hiç rüşvet istediniz mi?

Atilla: Asla

20:35 - Atilla tutukluluğunun ilk günlerinden bu yana 1500 - 2000 kadar kaydı dinlediğini ve okuduğunu, Reza Zarrab ile Zarrab'ın şirketlerinde çalışan Abdullah Happani arasında geçen telefon konuşmasından ise daha önce haberi olmadığını söyledi. Atilla Zarrab ile Süleyman Aslan arasında WhatsApp yazışmalarını da tutuklanması sonrası gördüğünü ifadesinde belirtti.

20:21 - Mehmet Hakan Atilla, ABD'nin İran'a yönelik yaptırımları konusunda "ana hatlarıyla" bilgi sahibi olduğunu söyledi. Ancak Atilla, "Bu konuda uzman değilim" dedi.

20:08 - Atilla ifadesinde 269 gündür eşini görmediğini, oğlunu ise sadece bir kez, iki saat için görebildiğini söyledi.

20:05 - Yılda yaklaşık 100 bin dolar kazandığını söyleyen Atilla, eşine ne kadar kazandığını şu ana dek hiç sormadığını ama sorabileceğini belirtti.

19:48 - Ara son erdi ve Mehmet Hakan Atilla yeniden ifadesine başladı. Atilla'ya Halkbank'ın Türkiye ve diğer ülkelerdeki diğer bankalarla olan ilişkisi soruldu.

19:34 - Bugünkü oturumuna kısa bir ara verildi.

19:24 - Atilla, Halkbank’ın yapısını, kimin hangi pozisyonda olduğunu ve kimin kimi atadığını anlattı.

18:59 - Atilla’ya Halkbank’ın yapısı hakkında sorular soruldu. Atilla, "Bankanın yaptırımlarla ilgili ekibinin iki departmanı var. Biri sadece yönetim kuruluna, diğeri ise genel müdür yardımcısına rapor veriyor" dedi.

18:32 - Atilla’ya geçmişi hakkında sorular sormaya devam eden avukatı, “Türkiye’de herhangi bir siyasi partiye bağlı mısınız?” diye sordu. Atilla, “Herhangi bir siyasi partinin üyesi değilim. Siyasi parti binalarına girmedim bile” yanıtını verdi.

18:24 - Mehmet Hakan Atilla, "Tutuklanmanızdan bu yana oğlunuzu hiç gördünüz mü?” sorusuna, “Evet bir defa” yanıtını verdi. Oğlunu sadece iki saat gördüğünü söyledikten sonra ağlamaya başladı.

18:22 - Atilla eşiyle 26 yıldır birlikte, 22 yıldır da evli olduklarını, üniversitede okuyan bir oğulları olduğunu ve onunla gurur duyduğunu anlattı. Gazeteci Adam Klasfeld, "Analiz: Savunma makamı, savcıların ‘mimar’ diye anlattığı adamı insanileştiriyor" yorumunu yaptı.

18:19 - Avukatı, Atilla’ya geçmişinin sordu. Atilla, üniversitede ekonomi okuduğunu, eşiyle burada tanıştığını, zorunlu askerliğini yaptıktan sonra önce bir inşaat şirketinde, sonra da bir restoranda çalıştığını anlattı.

18:17 - Atilla, “Nerede büyüdünüz?” sorusuna şu yanıtı verdi:

"Türkiye’de, başkent Ankara’da büyüdüm… Mütevazı bir aileden geliyorum. Annem babam devlet memuru. Orta gelirliler"

18:12 - Mehmet Hakan Atilla, bir başka ülkenin daha pasaportunu taşımadığını söyledi. Gazeteci Klasfeld, bu sorunun Reza Zarrab’la tezat oluşturduğunun altını çizmek için sorulduğu yorumunu yaptı.

18:12 - Atilla, "FBI’a yalan söylemedim. Ama sanırım onlar bana yalan söyleyebilirdi" dedi.

18:03 - Fleming, Atilla’ya, Zarrab’ın ifadesini hatırlayıp hatırlamadığını sordu, Atilla "Zarrab’ın bu salonda bana istemediğim talimatlar verdiğini ama bunları bana zorla yaptırdığını söylediğini hatırlıyorum" şeklinde yanıt verdi.

18:02 - Sorulan “Aslan’la yaptırımların delinmesi hakkında hiç konuştunuz mu?” sorusu üzerine Atilla, "Ne Aslan’la ne de başkasıyla bu konuyu konuştum" dedi.

18:00 - İran adına ‘ekonomik cihat’ yapıp yapmadığı sorusuna karşılık Hakan Atilla, "Böyle bir şeyi ilk kez burada duydum" ifadesini kullandı.

17:57 - Hakan Atilla verdiği ifadede "Sistemin mimarı değilim" dedi.

17:55 - Atilla, Zarrab ile işbirliği, bankaları dolandırdığı ve yasaları ihlal ettiği yönündeki sorulara “Asla” diyerek yanıt verdi.

17:53 - Atilla kürsüye çıktı. Atilla’nın avukatı Fleming doğrudan sorguya başladı.. İngilizce bilen Atilla, Türkçe ifade vermeyi tercih etti.

17:38 - Yargıç Richard Berman’a deliller konusunda savunma makamıyla mutabakata varılamadığını bildiren bir mektubu savcılar iletti. Berman, "Hayal kırıklığına uğradım desem kifayetsiz kalır" ifadesini kullandı.

DAVA SÜRECİ

İran'a yönelik yaptırımları delme, banka dolandırıcılığı ve kara para aklamak gibi suçlar atfedilen Zarrab geçen yıl mart ayında ABD'de tutuklanmıştı. Atilla ise 27 Mart'ta JFK Havalimanı'ndan Türkiye'ye gitmek üzereyken gözaltına alınmış ve ardından tutuklanmıştı.

Duruşmalarına devam edilen dava süreci içinde Zarrab, tutuklu bulunduğu cezaevindeki bir gardiyana, Türk avukatı vasıtasıyla, yaklaşık 45 bin dolar rüşvet verdiğini belirtmişti. Zarrab, cezaevinde uyuşturucu madde olan sentetik marihuana içtiğini de kabul etmişti.

Zarrab'ın "hapishaneden çıkmak ya da daha az ceza almak için işlemediğin suçları kabul etmek zorundasın" dediği ortaya çıkmıştı. Atilla'nın avukatları, Zarrab'ın hapishanedeki telefon görüşmelerinin kayıtlarına ilişkin mahkemeye bir mektup sunmuştu.

Savunmanın avukatlarının sunduğu mektupta, 15 Eylül 2016'da Zarrab ile Ahad isimli bir kişi arasında geçen telefon konuşmasında Zarrab'ın "ABD'de hapishaneden çıkmak ya da daha az ceza almak için işlemediğin suçları kabul etmek zorundasın" dediği belirtilmişti.

ZARRAB'A TECAVÜZ SUÇLAMASI

Geçen hafta boyunca çapraz sorgulaması yapılan Zarrab'ın, Manhattan'da beraber kaldığı hücre arkadaşı tarafından "Zarrab'ın kendisine iki kez tecavüz etmek ve cinsel tacizde bulunmak iddiasıyla" dava edildiği bildirilmişti.

Faouzi Jaber isimli 62 yaşındaki mahkum, geçen hafta Çarşamba akşamı Zarrab aleyhine "tecavüz" davası için başvuruda bulunmuştu. Buna göre söz konusu mahkum Jaber, avukatı Alexei Schacht aracılığıyla, Manhattan'da beraber aynı hücreyi paylaştıkları sırada Zarrab'ın kendisine iki kez tecavüz etmek ve cinsel tacizde bulunmak iddialarıyla dava açmıştı.

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler