KADIN

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Mynet Soran Anne Platformu

1 Bebeğinizin cinsiyeti nedir?
2 Bebeğinizin yaşını belirtir misiniz?
3 Sizlere hangi konuda yardımcı olmamızı istersiniz?
4 Öğrenmek istediğiniz farklı detaylardan burada bahsedebilirsiniz.
    Kalan mesaj: 10

    Yaza girmeden önce yapmamız gerekenler

    Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Türker Özyiğit, bölgesel yağlanmanın çözümü olan lazer lipoliz hakkında bilgiler verdi.

    Kilo almanın tek sebebi aşırı yemek tüketimi, sağlıksız beslenme, düzensiz hayat tarzı olmayabilir. Bazı insanlar ne yaparsa yapsın kilo almayı engelleyemez. Bazı insanların da kiloları normal olmasına rağmen vücutlarının belirli bölgelerinde anormal yağ depolanmaları vardır ki zayıflamak uğruna yarı aç yarı tok sürdürülen bir yaşam tarzında bile bu bölgelerinden kurtulamazlar. Çoğu kişide düzenli bir yaşam tarzı, uygun diyet ve egzersize rağmen diz, karın, bel, kalça, uyluk, gıdı bölgesi gibi vücudun belli bölgelerinde inatçı yağ birikimleri olabilir.

    Genç bayanlarda bacakların dış tarafında ve/ya da kalçada, dizlerin iç tarafında ve çene altında bu tür yakınmalar olurken gebelik sonrası ise genellikle mons pubis ve alt karın bölgelerinde yağ birikimleri kalmaktadır. Mons pubis (cinsel organın kıl bölgesi) belirginliği kadınları, özellikle plaj kıyafetleri giydikleri zaman rahatsız eder. Orta yaş grubu ve menopoz sonrası kadınlarda yağ toplanmasına çoğu kez deri gevşemesi de eklenmektedir ki bu deri gevşekliği klasik liposakşın ile düzeltilememektedir. Bu yaş grubunda bacak ve kol iç yanları, alt bacak bölümü ve diz üstünde deri sarkıklığı ile birlikte yağlanma ve gövdede arka koltuk altı çizgisinde sutyen üzerine taşar görünümde yağ birikintileri çoğu kez kaçınılmazdır. Bu bölgelerdeki egzersiz ve diyet ile giderilemeyen yağlanma, vücut konturlarında bozulmaya, dolayısıyla kişinin yaşamını olumsuz etkilemeye başlar.

    Lazer Liposakşın Nedir?

    Liposakşın günümüzde hem kadın hem de erkeklerde uygulanan en popüler estetik ameliyat olup hemen hemen hepimizin hayatı boyunca yaşayacağı veya yaşamakta olduğu bu güncel yağlanma probleminin tek çözümüdür. Tanım olarak liposakşın, inatçı yağ birikimlerinin vakumla emilerek, vücuttan yağların uzaklaştırıldığı bir ameliyattır. Kesinlikle bir zayıflama ameliyatı değil, bir vücut kontur düzeltme ameliyatıdır. Lazerin lipolizde kullanılmasıyla birlikte liposakşın alanında yeni bir sayfa açılmıştır.

    Lazer Liposakşının Avantajları Nelerdir?

    Lazer liposakşının en büyük avantajı beraberinde deri sarkıklığının da düzeltilebilmesidir. Liposakşın deride herhangi bir germe etkisi yaratamadığı için klasik liposakşın yapılacak bölgelerdeki deri gerginliğinin iyi olması gerekmektedir. Özellikle kol sarkmaları, iç uyluk bölgeleri ve gebelik sonrası alt karın bölgesindeki hafif sarkmalar germe yapmadan düzeltilememekte ve dolayısıyla uzun izler bırakılmaktadır. Lazer liposakşın yönteminde ise deri sarkıkılığı da düzeltilmekte ve iz bırakılmamaktadır. Ancak bu yöntemin uygulanacağı hastaların “postbariatrik” denilen aşırı kilo verme sonrası durumda olmamaları gerekmektedir. Keza böyle durumlarda deri sarkıklığı aşırı boyutta olup germe yapmadan çözüme ulaşmak mümkün değildir.

    Lazer ışınında kullanılan dalga boyu sadece yağ dokuya spesifik olduğu için çevre dokulardaki hasar klasik liposakşına göre daha az olmaktadır. Bu da daha az kan kaybı anlamına gelmektedir. Ameliyat sonrası sıvı elektrolit dengesi daha kolay sağlanabildiğinden daha geniş alanlarda çalışma imkanı ortaya çıkmaktadır. Ayrıca çevre dokular daha az etkilendiği için ameliyat nedeniyle oluşan doku ödemi ve morarma daha az olmakta dolayısıyla sonuca daha erken ulaşılabilmektedir. Ameliyat sonrası korse daha erken çıkartılabilmekte ve lenf drenajına gerek kalmamaktadır. Yine lazer kanulleri, klasik liposakşın kanüllerine göre daha ince olduğundan ameliyat sonrası kalan izler çok daha az olmaktadır.

    Lazer lipoliz, gıdı veya erkeklerde göğüs büyümesi gibi izole bölgelerde lokal anestezi altında “öğle arası ameliyatı” şeklinde kolaylıkla uygulanabilmekte ve yukarıda anlatılan avantajlarından dolayı kişi aynı gün taburcu edilebilmektedir. İş hayatına ve sosyal yaşantıya dönüş süresi çok daha kısadır.

    Ayrıca klasik liposakşın ameliyatlarının geç dönem komplikasyonu olarak bilinen “portakal kabuğu görünümü” bu klasik ameliyatların özellikle vücutta derinin ince olduğu basen gibi bölgelerde kullanımını zorlaştırmakta idi. Lazer liposakşın yönteminde ise yağ doku daha homojen olarak işlenebildiği için ameliyat sonrası geç dönemde yüzey çok daha düzgün olmaktadır. Bununla beraber klasik liposakşın ameliyatı nedeniyle oluşmuş olan yüzey pürüzlerinin düzeltilmesinde de kullanılabilmektedir. Ayrıca “selülit” görünümünde de düzelme sağlanmaktadır.

    Ameliyat Sonrası

    Çalışılan bölgelerin genişliğine bağlı olarak hasta aynı gün evine gidebilir veya 1 gece hastanede kalabilir. Ameliyat sonrası genellikle rahat geçer. Ağrı hissedilmez. Şişlik ve morluk daha az oluşur. Ameliyat izleri de 2-6 ay içinde belli belirsiz hale gelir.

    Lazer Liposakşın Ameliyatının Riskleri :

    Liposuction ameliyatı Plastik Cerrahide son 20 yıl içindeki en iyi buluşlardan biridir. Lazerin liposakşın olayına girmesi ise sadece son birkaç yıla dayanmaktadır. Uygun ortamda, seçilmiş hastaya, kurallarına uygun olarak uzman bir plastik cerrah tarafından yapıldığı takdirde lazer liposakşın riski olmayan bir ameliyattır. Ameliyat kesilerine bağlı izler önemsizdir. Liposakşın yapılmış bölgede deri düzensizlikleri veya sarkma, klasik yönteme göre çok daha az oranda meydana gelmektedir.

    Ameliyat Öncesi Değerlendirme

    Eğer liposakşın düşünüyorsa kişinin atması gereken ilk adım bir Plastik Cerraha danışmaktır.
    İdeal hasta, normal kiloda ya da normal kilosundan %20 fazlalığı olan ve diyet ve egzersize rağmen bazı bölgelerindeki yağ fazlalığından kurtulamayan, çok aşırı sarkık cilde sahip olmayan kişilerdir. İdeal hasta tanımı sonuçların da ideal olacağı, sarkma ve düzensizliklerin oluşmayacağı hasta tanımıdır. Ancak kliniğe müracaat eden hastaların bir çoğu bu özelliklere tam uymaz ve çoğu zaman fazla kiloludurlar. Bu durumlarda bir diyetisyenden desek almak tavsiye edilir. Yaş genellikle belirleyici kriter değildir; ancak yaşla birlikte cilt elastikiyeti azaldığından, yaşlı kişilerde yapılan liposakşın işleminde lazer liposakşın tercih edilmelidir.

    Özellikle karın germe ameliyatlarının vazgeçilmez uygulaması eş zamanlı yağ alma yani liposakşındır. Cilt tonu ve elastikiyeti normal veya hafif-orta bozulmuş kişilerde çene altı (gıdı) yağlarının alınması adeta bir boyun germe ameliyatı yapılmış kadar iyi sonuç verir.
    Diyabet, kan dolaşım bozukluğu, belirgin kalp ve akciğer hastalığı olanlar ve yakın zamanda liposakşın yapılacak bölgede ameliyat yapılmış kişiler liposakşın için uygun değildir.

    **Op. Dr. Türker Özyiğit
    Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı
    www.turkerozyigit.com
    <https://www.instagram.com/opdrturkerozyigit
    https://www.facebook.com/op.dr.turkerozyigit/

    **

    Vitrin


    En Çok Aranan Haberler