Yemenliler Etiyopya’ya, Etiyopyalılar Yemen’e koşuyor

Savaştan kaçan Yemenliler, kendilerine kapılarını açan Etiyopya’da yeni bir hayat kuruyor - Yemenlilerin komşuları Etiyopyalılar ise Körfez ülkelerine gitmek için hayatları pahasına da olsa Yemen’e geçebilmenin hesaplarını yapıyor

ADDİS ABABA (AA) - SELESHİ TESSEMA / TUFAN AKTAŞ - Etiyopyalılar, daha iyi bir iş umuduyla Körfez ülkelerine gitmek için Yemen’e doğru zorlu bir yolculuğa çıkarken, savaştan kaçan Yemenliler ise Etiyopya sokaklarında kendilerine yeni bir hayat kurmaya çalışıyor.

Reklam
Reklam

Etiyopya son yıllarda Somali, Güney Sudan, Sudan ve Eritre sınırlarından giren göçmenlerin yanı sıra Kızıldeniz’in öteki ucundaki savaştan kaçan mültecilere de kucak açıyor.

Dünyada en fazla mülteci barındıran 5. ülke olan Etiyopya, ortak tarihi ve kültürel geçmişe sahip olduğu Yemenli mültecilere yabancılık hissettirmiyor.

Yemenliler, başkent Addis Ababa sokaklarında iş yerleri, lokantaları ve kendi çevreleriyle yeni bir hayat kurarken, komşuları Etiyopyalılar hayatları pahasına da olsa Yemen’e geçebilmenin hesaplarını yapıyor.

Körfez ülkelerinde çalışmak için botlarla Cibuti üzerinden Yemen’e geçen Etiyopyalılar, çoğu zaman insan tacirlerinin eline düşüyor.
\

Reklam
Reklam

- "Haberleri izlemeye korkuyorum"

Savaştan sonra geldiği Addis Ababa’da kendine yeni bir hayat kuran Yemenli ressam Cemal Al-Hada, topraklarından yüzlerce kilometre uzakta halen hissettiği savaşın etkisinden fırçasına ve tuvaline sığınarak kurtulmaya çalışıyor.

AA muhabirine konuşan Al-Hada, "Yemen, sonu gelmeyen yıkıcı bir savaşın karanlığına gömülmüş durumda. Şu anda savaştan çok uzağım ama her zaman Suudi uçakları tarafından bombalanıyor, öldürülüyor, yaralanıyor, yerinden ediliyormuş gibi hissediyorum." diye konuştu.

Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyonun, ağustos ayında 40’ı çocuk 51 kişinin ölümüne yol açtığı hava saldırısını unutamayan Al-Hada, kendi ülkesinden gelecek bir katliam haberini duymaktan korktuğu için televizyon bile izleyemediğini söyledi.

Reklam
Reklam

Al-Hada, "Televizyonu açmaya ve haberleri izlemeye korkuyorum. Çünkü okul otobüsünün bombalanması gibi korkunç bir suçun benzerinin işlendiğini duymaktan ve görmekten korkuyorum." dedi.

Artık Yemen’deki akrabalarının da kendilerine maddi destekte bulunamadığını dile getiren Al-Hada, "Ülkedeki ekonomi paramparça oldu. Yoksuluz ve Birleşmiş Milletlerin her ay verdiği 70 dolarla yaşamaya çalışıyoruz. Etiyopya hükümeti Cibuti’de yaşayan Yemenli mültecilerin Etiyopya’ya girmesine ve başkente yerleşmesine izin verdi. Yemenliler bölük pörçük gelmeye devam ediyorlar." ifadelerini kullandı.
\

Reklam
Reklam

- "Yemen’i haritadan silmek üzereler"

Başkentteki başka bir Yemenli Mehider Muhammed de emekli olduğunda ailesiyle geçirmek istediği günlerini evinde değil, başka ülkelerde acıyla geçirdiğini belirtti.

Yaklaşık 35 yıl Yemen Havayolları'nda pilotluk yapan Muhammed arkadaşı Al-Hada’nın hem Ortadoğu’da hem de Yemen’de tanınan bir ressam olduğunu dile getirerek, "Burada ise bir mülteci gibi." ifadesini kullandı.

Yaklaşık 8 ay önce Etiyopya’ya gelen Muhammed, "Savaş benim emeklilik hayatımı mahvetti. Tam da ülkemde ailemle vakit geçireceğim zamanda bir ülkem yok. Bölgedeki güçler, farklı fraksiyonlar Yemen’i haritadan silmek üzereler." dedi.
\

Reklam
Reklam

- Yemen’e gidenlerin yüzde 80’i Etiyopyalı

Yemenliler başkent Addis Ababa’nın sokaklarını doldurmayı sürdürürken Etiyopyalı, Eritreli ve Somalililer ise Bab’ül Mendeb Boğazı üzerindeki Yemen yolculuklarına devam ediyor.

Birlemiş Milletler verilerine göre, 2013’ten bu yana Yemen’e Afrika Boynuzu ülkelerinden 290 bin düzensiz göçmen gelirken, bunların yüzde 80’ini Etiyopyalılar oluşturdu.

Sadece geçen yıl Yemen kıyılarına yaklaşık 87 bin kişi ulaşırken, devlet sisteminin tamamen çöktüğü ülkede gidenlerin bir çoğu tutuklandı, işkence gördü, kötü muameleye maruz kaldı ya da kaçakçılar tarafından zorla çalıştırıldı.

Reklam
Reklam


Anahtar Kelimeler: